- 29 March 2023
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Galeria Galateca Carantina
O serie de lucrări realizate de artistul Liviu Stoicoviciu în perioada pandemică, perioadă de izolare și introspecție vor fi prezentate la Galeria Galateca, în cadrul expoziției „Carantinaˮ, al cărei vernisaj va avea loc joi, 30 martie 2023, ora 19.00, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Aflat la a doua expoziție personală în spațiul Galeriei Galateca, după „Pentagon/Pentagramăˮ din 2018, în care a fost explorată dimensiunea geometrică a secțiunii de aur, Liviu Stoicoviciu revine cu lucrări realizate în ultimii trei ani, reunite într-o expoziție de pictură acrilic și marker pe pânză, curatoriată de Călin Dan. Expoziția este deschisă în perioada 30 martie - 21 aprilie 2023, la Galeria Galateca, iar în Camera Neagră dedicată primei platforme naționale de artă și știință NEO ART CONNECT, publicul poate viziona o retrospectivă a lucrărilor artistului prezentate într-o proiecție multimedia.
Proiectul expozițional, realizat de Galeria Galateca, Asociația Neo Art România, susținută de Institutul Cultural Român, coordonat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, prezintă în premieră publicului o selecție de 30 de lucrări realizate în perioada de izolare generată de criza globală, într-o perioadă de carantină socială, dar și o autoimpusă caratină a artistului.
„Readus la nivelul zero al picturii, Stoicoviciu a făcut ceea ce orice manual de psihanaliză ne învață – s-a întors în starea de la începutul proceselor sale creatoare, când culoarea era mobilul determinant al traiectoriei compoziționale. După o perioadă anostă, în care preocupările de ordin compozițional-geometric dominau pictura, Liviu Stoicoviciu s-a lăsat în ultimii trei ani dus de un instinct coloristic cu totul special, instinct vizibil în creația sa majoră încă de la debut. Există o ruptură fascinantă între motivația conceptuală și realitatea senzorială a imaginilor pe care artistul le poate genera, uneori într-un flux practic neîntrerupt. Progresiile geometrice, șirurile lui Fibonacci, structurile autosimilare din familia fractalilor sunt temele motivaționale și elementele unificatoare ale unei opere pe care Liviu Stoicoviciu o concepe/percepe ca pe un continuum, ca pe o totalitate fragmentară doar prin natura inevitabil limitatoare a realității picturale.” - Călin Dan, curatorul expoziției
Succintă prezentare a expozițiilor personale ale artistului Liviu Stoicoviciu: 2018 - Pentagon/Pentagramă, Galeria Galateca, București, 2016 - Orașe imaginate, Muzeul Național de Artă Contemporană, București, 2013 - Secțiunea de Aur. Pictură/Sculptură. Jecza Gallery, Timișoara, 2013 - curator Ileana Pintilie (catalog), 2006 - expoziția retrospectivă Liviu Stoicoviciu, Muzeul de Artă, Cluj-Napoca, organizată de Livia Drăgoi, 2005 - Galeria Simeza, București, 1992 - Galeria Simeza, București, 1980 - Galeria Căminul Artei – etaj, București, 1973 - Expoziția de pictură Grupări geometrice, Galeria Simeza, București, 1970 - Expoziție de pictură Galeriile de Artă Amfora, București.
Liviu Stoicoviciu (n. 1942, Cluj Napoca) este absolvent al Academiei de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu” - secţia pictură Bucureşti. Din 1968, participă la expoziţiile municipale, republicane si tematice organizate în Bucureşti şi in alte oraşe ale ţării. În anul 1970, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Liviu Stoicoviciu este un artist vizual care a creat un univers personal, având ca punct de plecare cercetarea şi dezvoltarea, pe parcursul a patru decenii, a unei relaţii matematice mai puţin explorate, cea dintre petagon, pentagrame şi secţiunea de aur. Începând cu anii 1980 artistul a aprofundat posibilitatea construcției în spațiu a diverselor suprafețe geometrice, astfel, a realizat sute de schițe, desene și picturi pornind de la hexagon, pentagon, heptagon sau octogon, toate fiind proiecții tridimesionale, multistratificate a viziunii artistice.