Ziua Internațională a Francofoniei la Beijing - suită de evenimente (Film, Expoziție, Conferință, Poezie și Știință) în colaborare cu Ambasada Franței și Institutul Francez în China

În perioada 12 martie – 20 aprilie 2024, Institutul Cultural Român de la Beijing a participat și organizat cinci evenimente (film, artă, conferință, științe, poezie) cu ocazia La mois de la Francophonie, în parteneriat cu Ambasada Franței și cu Institutul Francez, după cum urmează:

1. Luni, 12 martie, de la ora 19.00 p.m., la Institutul Francez a debutat "Le Printemps des poetes", un proiect dedicat poeziei francofone, unde ICR Beijing a contribuit cu șase poezii sonore, scrise de Tristan Tzara: “Pour Compte” (6.02), “from Phases”, “1949”, “L'amiral Cherche Une Maison à Louer (Tristan Tzara, Marcel Janco, Richard Hulsenbeck)”, “Dada Into Surrealism” (1959), “Toto Vaca” (Maori song), 1924 [3:17] , “An Petro”, 1924 [0:34], “La Panka”, 1916-17 [1:53]. Poeziile au fost prezentate de dna Celia Hoarau, de la Ambasada Franței și ascultate în trei secvențe, fiind apreciate de public. La eveniment au fost invitați alți trei poeți - francez/vietnamez, un poet belgian, și un poet din Maroc. Pentru cea de-a 25-a ediție, „Primăvara Poeților” a adus în prim-plan tema „Grația”, celebrând conexiunile dintre poeți și cititori prin lecturi, muzică, intervenții și ateliere ce s-au extins în toată China, pe durata lunii martie, cu participarea poeților din 20 de țări francofone. La eveniment au fost prezenți peste 50 de invitați.

2. În perioada 15-31 martie 2024 ICR Beijing a sprijinit participarea filmului „Malmkrog” (2020, Cristi Puiu, în lb. franceză) în cadrul festivalul internațional „Rencontres du Cinéma Francophone”din China. Astfel, România s-a numărat printre cele 20 de țări francofone selectate în cadrul acestui festival. Filmul “Malmkrog” a fost deosebit de apreciat de Institutul Francez și ales pentru proiecții în cinci dintre reprezentanțele Alliance Francaise:Shenyang (19 martie), Tianjin (24 martie), Shanghai (30 martie), Xi`an (31 martie), Beijing (31 martie).

„Malmkrog” (2020) este o dramă de epocă regizată de Cristi Puiu, după un text de Vladimir Soloviov „Trois entretiens”, premiată la Festivalul Internațional de film de la Berlin pentru cea mai bună regie – secțiunea Encounters. Din distribuție fac parte Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaitė, Marina Palii, Ugo Broussot și István Téglás. Acțiunea se petrece la finalul lunii decembrie, la conacul familiei Apafi, unde câțiva aristocrați s-au întâlnit pentru a petrece Crăciunul împreună. Împărțit în șase capitole, fiecare numit după numele protagoniștilor, filmul prezintă o serie de conversații despre război, pace și moralitate toate purtate în limba franceză, cu subtitrare în limba engleză și în limba chineză. Filmul a fost foarte bine primit de publicul chinez iar sălile au fost pline, însumând peste 250 de spectatori.

3. 20 Martie: Ziua Internațională a Francofoniei a fost marcată de ICR Beijing prin deschiderea expoziției “Pace prin Artă: Manifestul Dadaist al lui Tristan Tzara” miercuri, 20 martie, ora 11:00, la sediul ICR Beijing din Galaxy SOHO. Evenimentul s-a bucurat de prezența dlui. Xavier Loustanou, prim secretar educație și cultură la Ambasada Franței, directorul programului La Mois de la Francofonie în China, care a transmis un scurt cuvânt despre succesul colaborării dintre institutele culturale român și francez precum și dorința sa de a pune în valoare bogăția și diversitatea țărilor francofone.

În continuare, invitații au vizionat un material introductiv despre Mișcarea DADA și rațiunile ei, urmat de proiecția scurt-metrajului de animație „Opinci” (2019, Damian și Anton Groves). “Opinci” (2019, Anton Groves, Damian Groves) este o dramă animată bazată pe o poveste adevărată despre un globetrotter şi un tată singur care încearcă să-i ofere fiicei sale o lecţie despre moarte, eroism şi absenţa mamei din viaţa lor. Filmul este bazat pe povestea reală a lui Dan Dumitru, care în 1910, în perioada când studia la Paris, a acceptat provocarea creată de Clubul de Turism din Franța de a parcurge cu piciorul 100.000 de km în jurul lumii.

Expoziția DADA a oferit o succintă retrospectivă a celor mai importante creații și publicații ale lui Tristan Tzara și ale celorlalți avangardiști de faimă universală (Francis Picabia, Marcel Duchamp, André Breton, René Magritte, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp, Marcel Iancu etc.) prezentând 100 de copii după afișe, desene și lucrări de grafică, fotografii de epocă, creații și publicații avangardiste, precum și fragmente din opera poetică dadaistă, pe tema păcii. Aceasta a fost organizată cu ajutorul Arhivelor Internaționale Dada, Colecții și Arhive Speciale, Bibliotecile Universității Iowa, SUA:https://dada.lib.uiowa.edu și a profesorului univ. dr. Timothy Shipe, curator Iowa Archives of the Avant-garde, curator International Dada Archives, Editor Dada/Surrealism. Expoziția a putut fi vizitată începând cu 20 martie,timp de o lună de zile, de luni până vineri, între orele 09:00-16:00, la sediul ICR Beijing din Galaxy SOHO.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Ambasadei Franței în China și al Institutului Francez, fiind inclus în seria de evenimente La Mois de la Francofonie în China, având parte de o promovare amplă. La deschiderea expoziției au participat peste 70 de invitați speciali, printre care atașatul cultural al Ambasadei României în R.P. China, diplomați, profesori universitari, artiști și iubitori de artă chinezi și străini.

4. Vineri, 22 martie, la ora 18.00, ICR Beijing a găzduit conferința „De la Transylvanie à la Francophonie: une invitation au voyage intercultural”, susținută de Armand Sebastian Florea, român stabilit în Franța, directorul CIAC (Centre Interactif d’Art Cognitif) din Bordeaux și pionier al conceptului de Artă Cognitivă. Am fost deosebiți de onorați să îi avem alături de noi pe dl. Xavier Lacoustonou, prim secretar pe cultură și educație de la Ambasada Franței și pe dna Helen Bekker, directoarea Institutului Francez din China.

Armand Sebastian Florea a abordat subiecte precum moștenirea culturală românească, parcursul său profesional în Franța și conexiunile sale cu China, evidențiind modul în care aceste experiențe au contribuit la dezvoltarea unui nou domeniu – arta cognitivă. De asemenea, a explicat cum a îmbinat diverse domenii de studiu, precum arta vie, științele cognitive și inteligența artificială, într-o formă artistică ce include elemente audiovizuale, multimedia, arte corporale, teatru, muzică, arte marțiale, mirosuri, mecanisme hidraulice, sisteme sonore, roboți, jocuri și fenomene fizice, pentru a furniza noi instrumente de discernământ, o perspectivă proaspătă și reflexele necesare pentru a naviga în lumea manipulării tehnologice. Conferința s-a desfășurat sub formă de prezentare PPT, cu exemplificări live și materiale video și a trezit interesul publicului chinez, acesta adresând, la final, numeroase întrebări invitatului.

A fost o seară fascinantă, plină de dialog intercultural și descoperire artistică.

Armand Sebastian Florea este directorul CIAC (Centrul Interactiv de Artă Cognitivă) de la Bordeaux. Designer, teoretician, regizor și artist performer, Armand Sebastian Florea este creatorul conceptului de Artă Cognitivă. Spectacolele sale adună forme diverse de artă și expresie (audiovizual, multimedia, arte corporale, teatru, cântec, arte marțiale, mirosuri, mecanisme hidraulice, sisteme sonore, roboți, jocuri, fenomene fizice etc.), în care interacționează trei lumi: arta vie, științele cognitive și inteligența artificială. Pentru el, arta înseamnă să simulezi pentru a stimula. Armand Florea folosește metoda Actors Studio pentru a interacționa în timp real cu obiceiurile de reprezentare ale spectatorilor, reperele lor, reflexele și resursele. Scopul acestei reprezentații artistice este de a oferi noi modalități de înțelegere, o nouă perspectivă și reflexele necesare în fața manipulării științifice.

5.26 martie, 15.00. În cadrul sesiunii de conferințe Apéro des Sciences, referent principal relații Andreea- Ema Stoian a prezentat cele mai importante personalități feminine românești din domeniul științei, femei inovatoare care au studiat în Europa iar descoperirile lor au avut un impact important în lume. Evenimentul a avut loc la Institutul Francez.

Printre personalitățile prezentate, s-au numărat: Ana Aslan (1897–1988), Ștefania Mărăcineanu (1882–1944) - una dintre primele fiziciene române;Elisa Leonida Zamfirescu (1887–1973) – printre primele femei inginer din lume, Henrietta Delavrancea-Gibory (1894–1987) - o biochimistă remarcabilă, a fost pionier în studiul enzimelor și al proceselor metabolice, având contribuții valoroase în cercetarea medicală și biochimică, Elena Caragiani Stoenescu – prima femeie aviator din România, Aurora Gruescu (n. 11 mai 1914, Oituz – d. 2005) prima femeie inginer silvicultor din lume, Sofia Ionescu– prima femeie neurochirurg din lume, Raluca Van Staden – inventatoare româncă, a descoperit senzorul care poate depista mai multe forme de cancer în corpul unui pacient, Daniela Rus (1963 - prezent) prima femeie desemnată la conducerea Laboratorului de Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţă Artificială de la MIT.

Evenimentele organizate de ICR Beijing în colaborare cu Institutul Francez au reușit să atingă obiectivele pentru participarea în cadrul seriei dedicate Francofoniei în China, diversificând platformele de promovare, extinzând audiența și optimizând utilizarea resurselor oferite de organizatori. Ele au fost deosebit de apreciate de partenerii noștri și de publicul chinez, bucurându-se de o amplă promovare în social-media și pe site-ul partenerilor,în mass-media locală.