Ziua Culturii Naționale: expoziție Dani Ghercă - "Privire asupra Deconectării” și concert de muzică neoclasică Mischa Blanos

Ziua Culturii Naționale a României a fost celebrată de ICR Beijing - 罗马尼亚文化中心 prin organizarea unei expoziții de artă contemporană — "Privire asupra Deconectării”, realizată de artistul vizual, Dani Ghercă și completată de concertul de muzică neoclasică al compozitorului Mischa Blanos. Ceremonia de deschidere a avut loc sâmbătă, 13 ianuarie, începând cu ora 19:00, la renumitul Choi Centre din Beijing.

Expoziția "Privire asupra Deconectării" a inclus o selecție de 15 lucrări cu fotografii aeriene ale citiscape-urilor din diferite metropole din întreaga lume, create de Dani Ghercă în SUA și China, între anii 2020 și până în prezent.

Imaginile au fost printate la scară mare și expuse în diferite părți ale Centrului Choi, atât pe plexiglas, cât și pe sticlă și simeză și intitulate generic "The Long Way Home – The Blue Way, The Red Way, The Yellow Way" etc. Ele surprind orașul într-o lumină rece, redus la date, oferind o iluzie a conectivității și proiectând vise deepfake.

Dani Ghercă (1988, București), unul dintre cei mai buni artiști vizuali români, face parte din generația emergentă care utilizează fotografia într-un mod conceptual. El a absolvit studii postuniversitare la HISK în Belgia, licență și masterat la UNARTE în București.

În completarea expoziției, a fost proiectat documentarul "Călin Dan și Dani Ghercă despre expoziția "O privire asupra Deconectării" (2023, 1h55), realizat de Dan Iordache.

În deschiderea expoziției a ținut un scurt cuvânt E.S, dl. Dan-Horia Maxim, ambasadorul României în R.P. Chineză, urmat de Gilbert Choy, directorul Fundației K. S. Choi, dl. Liviu Taranu, directorul ICR Beijing, Dani Ghercă și Mischa Blanos și prof. Xinduo Li, curatorul expoziției. Evenimentul a fost prezentat de referent principal relații, Andreea-Ema Stoian, iar traducerea a fost asigurată de Liu Yizhe.

A urmat un concert extraordinar de muzică neo-clasică (40 min) susținut de Mischa Blanos și încheiat în rafalele de aplauze ale invitaților. Mischa Blanos a utilizat pianul ca instrument inovator, colaborând cu sintetizatoare, integrând groove-uri organice și prezentând aranjamente muzicale surprinzătoare, ce au explorat metaforic peisajul urban și a invitat publicul la o reflecție asupra impactului pandemiei asupra culturii și vieții sociale.

Patronat de Fundația Jonathan K.S. Choi , în parteneriat cu Ambasada Franței în China și clusterele Institutelor Culturale din Uniunea Europeană (EUNIC), Centrul Choi este fosta locuință și atelier de artă al domnului Huang Rui, fondatorul celebrului District de Artă 798, un artist chinez emblematic al cărui nume este strâns legat de arta contemporană din China. Choi Centre găzduiește anual numeroase expoziții, spectacole și alte activități culturale, promovând cooperarea între diferite forme de artă și culturi internaționale.

La eveniment, ne-au onorat cu prezența He Yunchang, cel mai important artist contemporan chinez, trei ambasadori (România, Republica Moldova și Albania), reprezentanți ai Ministerului de Externe chinez, diplomați, critici de artă și profesori universitari de la Institutul de Fotografie și Artă Digitală, China Academy of Art, Facultatea de Arhitectură și Artă, Beijing Jiaotong University, China Women's College, Beijing Film Academy, Facultatea de Arte, Beijing Normal University etc. și alți peste 200 de invitați.

De asemenea, evenimentul s-a bucurat de susținerea jurnaliștilor de la 人民日報, Romanian Service, China Radio International, China Xinhua News, China Daily, The Beijinger, The European Times etc.

"Privire asupra Deconectării” reflectă tranziția actuală către o nouă fază a conștiinței umane și impactul tehnologiei asupra percepției noastre despre sine, relațiile noastre cu ceilalți și mediul înconjurător, propunând publicului chinez o imersiune în cultura română contemporană.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 13-29 ianuarie 2024, între orele 11-18:00 p.m., la Centrul Choi. 

#ZiuaCulturiiNaționale #ICRBeijing #choicenter #danighercă #MischaBlanos #artăcontemporană #avantgarde #heyunchang