Târgul Cultural China - CEE de la Ningbo 2023

În perioada 16-20 mai 2023, Institutul Cultural Român de la Beijing a participat la Târgul Cultural de la Ningbo din cadrul China-CEE Cultural and Trade Activity (3rd CHINA-CEEC Ex po & International Consumer Goods Fair), unul dintre cele mai mari târguri expoziționale din China. Scopul participării ICR Beijing la ediția din acest an a fost continuarea eforturilor de promovare a produselor culturale românești în rândul publicului tânăr din China.

Evenimentul a fost împărțit în mai multe secțiuni: expoziție, instalație de artă, film, conferințe etc.. și a debutat pe data de 16 mai cu o prezentare a standului românesc și a expozanților români, realizată de referent principal relații, Andreea-Ema Stoian.

Pentru expoziție, a fost organizat un stand cu obiecte de artă tradițională meșteșugărească de la Muzeul Astra din Sibiu (costume tradiționale românești, ii, pălării și suveniruri - marame, broderii, șervete, opinci, cărți poștale etc._ și alte obiecte artizanale specifice, ce au putut fi achiziționate de vizitatori direct la târg sau online, pe site-ul organizatorilor (). Publicul chinez a apreciat în mod deosebit aceste produse autentice. Mai mult, au putut viziona un documentar al Muzeului Astra despre păstrarea patrimoniului cultural românesc, ce a rulat în fiecare zi a târgului.

În completarea suvenirurilor de la Muzeul Astra, pe partea de artă modernă, am organizat o expoziție de ceramică, cu motive românești, realizată de artista Irina Banari, rezidentă la Shanghai și o expoziție de fotografie cu sculpturile lui Constantin Brâncuși.

Irina Banari este o artistă vizuală și educatoare româncă stabilită de mai bine de 13 ani la Shanghai. Este membră de onoare a UAP (Uniunea Artiștilor Plastici din România). A obținut titlul de master în Strategii de Creație și Design Industrial la Universitatea Națională de Arte București, departamentul Arte Aplicate și licența în Arte Frumoase, specializarea Arte Decorative și Design, la aceeași universitate, departamentul Arte Plastice (pictură). A participat la importante expoziții desfășurate în București (România), Shanghai și Hangzhou (China), North Carolina (SUA), Paris (Franța), Gyeongsangnam-do (Coreea de Sud) și în alte țări și regiuni. Ca expat, Irina Banari s-a inspirat întotdeauna din narativele sociale, exprimându-le prin compoziții figurative-abstracte dinamice. Lucrările sale explorează paradoxul senzual al texturilor prin utilizarea de semne informale sau intuitive pe hârtie, pictură în ulei pe pânză sau versatilitatea lutului în sculptura ceramică.

În a doua secțiune a fost prezentată o instalație de artă în care mascota târgului Davey a fost pictată în versiuni diferite de către artiști din țările participante și a fost montată într-o expoziție centrală emblematică pentru întreg evenimentul de la Ningbo. Pe partea română, responsabil de realizarea picturii și a instalației de artă a fost asist. Universitar Lucian Bruma, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.

Lucian Brumă este pictor și asist. Universitar la Catedra de Pictură a Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În anul 2021 și-a susținut doctoratul în arte vizuale la Universitatea Națională de Arte din București. Printre expozițiile sale personale se numără Acid Histories in Interrupted Vortexes, Galeria Aparte, Iași, 2021, No(w) Filters for Memory, Estopia Art Gallery, București, 2020, Mărturii ale unei vieți netrăite, Borderline Art Space, Iași, 2017, Think about the Box, Galeria Aparte, Iași. A participat la numeroase expoziții de grup, precum Innocence, 2021 și Blurred Is the New ID, 2020, la Galeria Estopia, București, Salonul anual de artă ARTIS, 2019; Salonul de Desen, Accademia di Romania in Roma și Salonul Național de Artă Contemporană, mnar, București, în 2018; Erotica, Galeria Pallady, Iași, în 2017; Niveluri de realitate, Galeria Aparte, Iași, 2015.

În secțiunea forum-conferință a fost organizată o masă rotundă pe tema schimburilor culturale cu centrele/institutele culturale din Europa Centrală și de Est în epoca schimbului cultural digital. Nu în ultimul rând, artistul chinez Song Sijie a susținut un recital de pian cu repertorii din muzica clasică est-europeană, printre care și George Enescu (Rapsodia Română nr. 1 și Ciocârlia). Tânărul pianist a vorbit și despre influența marelui maestru Dinu Lipatti în China.

Evenimentul a fost un succes,bucurându-se de participarea a 12 țări din Europa de Est, însumând peste 126,000 de vizitatori în cinci zile, printre care 3,042 de cumpărători profesioniști.

Târgul cultural de la Ningbo este un eveniment organizat anual în orașul Ningbo din China care se desfășoară într-un parc expozițional special construit pentru acest eveniment, fiind unul dintre cele mai mari și mai importante festivaluri culturale din China, care atrage anual un număr mare de vizitatori din întreaga țară și din străinătate. Participarea la Târgul cultural de la Ningbo conferă avantajul accesării unei platforme importante pentru promovarea industriilor culturale pe piața chineză și poate să contribuie la promovarea produselor culturale românești, precum și la dezvoltarea de parteneriate și colaborări de lungă durată. Este o platformă gratuită, unde artizanii și artiștii români își pot expune și vinde lucrările. Mai mult decât atât, prin prezența ICR Beijing la târg, publicul chinez poate afla mai multe despre cultura și arta românească.

Evenimentului a avut peste 126.000 de vizitatori și a fost promovat pe cele mai importante canale media locale (SinaWeibo, CGTN, Zhejiang News, etc.).