România la cea de a 30-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Beijing (BIBF2024)

Avem bucuria de a vă invita și anul acesta la standul nostru de carte pentru a afla cele mai noi titluri de carte românească și pentru a vă întâlni cu autori și traducători de limbă română și chineză.

România este reprezentată din nou, consistent, la Târgul Internațional de Carte de la Beijing (BIBF 2024), cel mai important eveniment de profil de pe continentul asiatic. Peste 200 de titluri românești, materiale de promovare a literaturii române, precum și o întreagă suită de evenimente vor anima standul național organizat de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții și ICR Beijing la cea de-a XXX-a ediție a târgului, desfășurată în perioada 19-23 iunie 2024.

Editorii și pasionații de lectură din China și nu numai au astfel ocazia de a se informa cu privire la cele mai recente apariții editoriale, precum și cu cele mai importante tendințe din universul culturii scrise românești. Oferta de la standul României cuprinde atât cărți din zona literaturii, cât și volume din sfera vastă a nonficțiunii (istorie, economie, politică și politologie), precum și câteva traduceri recente în limba chineză.

Programul românesc la BIBF 2024 include activități literare, prezentări de carte, dezbateri, mese rotunde și sesiuni de autografe. Pe toată durata târgului de carte, se vor desfășura evenimente menite să contribuie la promovarea culturii române, cu precădere a literaturii române contemporane traduse în limba chineză, atât la standul României cât și la standul unor mari edituri autohtone – Editura Enciclopedia din Beijing, Grupul Editorial Liaoning și Shandong Education Press.

Între cele mai interesante evenimente menționăm conferința-dialog cu temaLiteratura română astăzi, care va avea loc sâmbătă, 22 iunie 2024, de la ora 14.00, în cadrul Târgului de Carte, la China National Convention Center. La eveniment, vor lua parte Ștefan Baghiu și Bogdan Crețu, profesori universitari și critici literari, precum și Liviu Țăranu, directorul ICR Beijing, în calitate de moderator. De asemenea, vom avea câteva lansări de carte, între care cea de vineri, 21 iunie, orele 11:00, când va fi lansat volumul în limba chineză Vremea vine dintr-o scoică de Aura Christi, traducere de Ding Chao și sâmbătă, 22 iunie, de la ora 16.00, lansarea volumului în limba chineză Povești și povestiri de Ion Creangă, traducere de Laura Călin. Tot sâmbătă, de la ora 17.00, vom lansa cartea unui mare istoric și gânditor român; Răzvan Teodorescu, Cele două Europe.

Vă așteptăm cu drag la standul României, E1.A20, China National Convention Center

Cărți lansate la BIBF 2024

Cele două Europe – Răzvan Theodorescu

Nu demult, în aula Academiei Române a avut loc o dezbatere internaţională în centrul căreia se afla un scenariu de „if history”: ce va fi Europa peste cincizeci de ani? Au intrat în discuţie, fireşte, datele geopolitice ale prezentului şi cele ale unui trecut în care, acum alţi cincizeci de ani, continentul nostru era împărţit în două blocuri opuse ideologic, economic, politic şi militar.

Într-o ipoteză pe care am expus-o cu acel prilej şi care îmi pare şi verosimilă şi atrăgătoare, Europa viitorului va fi din nou divizată după acest moment de iluzorie unitate. Absolut iluzorie, pentru că Europa consumeristă a Apusului şi Europa ideocratică a Răsăritului sunt realităţi tangibile în fiecare zi, într-o comunitate unde zona monedei euro cunoaşte o criză fără precedent – care merge până la ameninţări de excludere a unor ţări –, unde spaţiul Schengen devine restrictiv pentru raţiuni aparent bine întemeiate şi unde par a fi tot mai actuale cuvintele lui Paul Valéry de acum aproape un secol: «Europa este, în realitate, o mică peninsulă a continentului Asiatic»”. (Răzvan Theodorescu)

Povești și povestiri de Ion Creangă

Traducător Laura Călin

A fost odată ca niciodată, pe vremea când internetul nu se inventase și telefoanele mobile și tabletele nu existau nici măcar în vise, o copilărie plină de ghidușii, hohote de râs și multe povești.
Desprinse din tărâmul imaginației și nostalgiei acelor vremuri, Cinci pâini, Capra cu trei iezi, Ursul păcălit de vulpe, Fata babei și fata moșneagului și Punguța cu doi bani reprezintă unele dintre cele mai frumoase opere ale copilăriei.

O carte foarte amuzantă, o potrivire ingenioasă de ilustrații vesele, aventuri, rezultate neașteptate și mult râs, Povești și Povestiri va bucura deopotrivă cititorii mici și mari și va crea un efect de apropiere magică între copil și părinte.

Link: https://www.ideeaeuropeana.ro/carti/literatura/povesti-si-povestiri-de-ion-creanga/

Vremea vine dintr-o scoică –Aura Christi

Vremea vine dintr-o scoică e o carte destinată copiilor de la 3 la 133 de ani, susține, glumind pe jumătate, Aura Christi, care a scris poemele dintre copertele acestui volum inspirat, ilustrat de Alexandra Calimach, cu gândul la pisoiul ei, negru tuci, cu numele Duffy, și la aventurile acestui ghemotoc iscate în intenția de a cunoaște lumea, viața și rosturile ei.

De unde vine ploaia?
Cine stă la temelia văzutelor și nevăzutelor?
Ce este zăpadă și ce ascunde ea?
Din ce motive după primăvară urmează vara și anotimpurile, din când în când, parcă ar ezita să-și urmeze traseul prestabilit?
Ce este viața?
Care e rolul prieteniei?
Ce vezi în oglinda carnivoră a ochilor celuilalt?

Acestea sunt o parte din întrebările ce sar din textura textului ca delfinii din apele atente, care așteaptă răspunsul potrivit, totul urnindu-se mai puțin spre matca înțelegerii și așteptând ca misterul să-și arate fețele luminate. Poate, a respira aerul Tainei e un fel de a înțelege, iubind, lumea prin care trecem…
Mirarea rămânând a fi, probabil, sursa cea mai profundă a cunoașterii.

Link: https://www.ideeaeuropeana.ro/carti/literatura/vremea-vine-d