Participarea ICR Beijing la cea de-a 3-a ediție a „China-CEEC Culture and Art Carnival”

????În perioada 20- 22 octombrie la Beijing a avut loc cea de-a 3-a ediție a festivalului „China-CEEC Culture and Art Carnival", organizat de Biroul de Cultură Beijing, Ministerul Culturii din China și Primăria Municipiului Beijing, cu sprijinul Ambasadelor și Institutelor Culturale din Europa Centrală și de Est. Institutul Cultural Român de la Beijing  a sprijinit participarea, din partea României, a trupei Lupus Dacus și a lui Tudor-Octavian Victor, meșteșugar de podoabe din lut, pictate, care a susținut, pe întreaga durată a târgului cultural, un atelier de măiestrie.

????Pe lângă România, la festival au participat trupe de artiști din Serbia, Croația, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Slovacia, Bosnia și Herțegovina etc. aducând o varietate de spectacole, demonstrații de meșteșuguri, expoziții de cărți, degustare de vin și expoziții de cosmetice care au avut loc în timpul festivalului. De asemenea, în program au fost incluse formații locale de artiști, reprezentanți ai patrimoniului cultural imaterial național, degustări culinare, prezentări de modă, expoziții culturale și piețe creative. Aceste activități  au fost  prezentate și online prin transmisii live în mass-media chineză, amintim aici China Daily, The Beijinger, Radio China Internațional, CCTV, CGTV etc.. Acest carnaval a fost inclus în Festivalul Internațional de Arte Liangma He din 2023.

????Concertul susținut de trupa de muzică veche românească „Lupus Dacus” s-a dovedit a fi deosebit de bine receptat de uriașul public chinez integrat în eveniment cu o colaborare deosebită pe ritm și bucurie. Solistul trupei, Marcel Sâpcu, mânuind cu virtuozitate, într-o succesiune rapidă instrumente muzicale românești vechi, precum fluierul, ocarina, cavalul și cimpoiul, acompaniat la chitară electrică de Octavian Logoș și Cristian Vețan iar la tobe de liderul formației Andrei Moț, au creat o atmosferă electrizantă în rândul tinerilor prezenți într-un număr mare ( organizatorii au estimat peste 6000 de spectatori la concert și peste 30.000 de vizitatori, în cele două zile de festival).

????LUPUS DACUS este o formaţie de muzică medievală din Arad, formată din muzicieni profesionişti, care cântă la instrumente ca acum câteva sute de ani. În cei aproape 21 de ani de carieră, au avut peste 650 de concerte în țară și străinătate: Tabor-Cehia, Pacs, Budapesta, Szeged și Gyula-Ungaria, Hamburg și Kiel - Germania, Bordeaux și Ecomusee de Marqueze de Sabres - Franța etc.

Articole din media locală:

China-Central and Eastern European Food & Music Fest, Coming Oct 20-22 | the Beijinger

China-CEEC Culture & Art Carnival concludes in Beijing (visitbeijing.com.cn)

www.thebeijinger.com/blog/2023/10/19/all-your-china-ceec-food-and-music-fest-faqs-answered

China-Central and Eastern European Countries Arts Carnival kicked off in Beijing - Global Times

Artiști români prezenți la Carnavalul Internațional de Arte și Culturi China - Țările ECE, inaugurat la Beijing (cri.cn)