ICR Beijing la UCCA „Summer Breeze” 2022

În perioada 30 dec. – 1 ianuarie 2023 în Districtul de Artă 798 din Beijing s-a desfășurat cea de-a 5-a ediție a festivalului UCCA 2022 „Summer Breeze”,un atelier de film avangardist dedicat, anul acesta, femeilor din cinema, cu invitați de marcă din domeniul filmului, artelor, din mediul academic și cu participarea mai multor ambasade și institute culturale (România, Mexic, Finlanda, Norvegia, Australia, Ungaria, Olanda, Canada, Uruguay, Peru, Columbia ș.a.). Evenimentul s-a desfășurat sub formă de proiecții de film, sesiuni de discuții live, seminarii, prezentări atât din China cât și din celelalte țări partenere.

ICR Beijing a susținut participarea regizoarei Carina-Gabriela Dașoveanu, cu scurt-metrajul „Prin oraș circulă povești de dragoste”, premiat la Cannes în anul 2021.

Filmul a fost proiectat în Sala Auditorium de la UCCA, în cele trei zile de festival și a fost transmis live, la ora 00:00 în noaptea de revelion, pe platforma Youku (link:https://vku.youku.com/live/ilproom?id=8146532&sharekey=63ea65bbb7150817d413aca480e574e33).

Filmul a primit, pe platforma Youku, recenzii foarte bune, fiind apreciat de publicul chinez drept unul dintre cele mai bune din cadrul festivalului.

„Prin oraș circulă scurte povești de dragoste" prezintă povestea unui cuplu - Lili, o taximetristă în vârstă de 36 de ani și Dani, un pescar amator, care încearcă să își salveze căsnicia. Cursele de pe taxi o fac pe Lili martora mai multor povești de dragoste, complet diferite de cea trăită de ea.

Filmul a obținut premiul al treilea în secțiunea Cinefondation din cadrul Festivalului de Film de la Cannes din 2021, premiul pentru cel mai bun film la Festivalul CinemaIubit, Denver International Film Festival, Premiile Gopo, Sundance Film Festival. Din distribuție fac parte: Ilinca Hărnuţ, Andi Vasluianu, Ion Arcudeanu, Cătălina Mihai, Andrei Ivan și Alina Florescu.

Regizoarea Carina-Gabriela Dașoveanu este studentă la Departamentul Regie de Film, de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București.

În cadrul ceremoniei de deschidere, Andreea-Ema Stoian, referent principal relații ICR Beijing, a susținut o prezentare intitulată 18 figuri feminine reprezentative din cultura și arta românească, prezentând contribuția unor mari românce la cultura și civilizația mondială (Martha Bibescu - autoare a 40 de cărți, una dintre cele mai inteligente şi fermecătoare femei din prima parte a sec. XX, din Europa; Cecilia Cuțescu Storck – prima profesoară româncă la o universitate de artă din Europa; Maria Tănase, Elena Văcărescu, Hortensia Papadat-Bengescu, Virginia Andreescu-Haret, Ana Aslan, Nadia Comăneci, Haricleea Darclee, precum și Regina Maria – unul din pilonii importanți ai vieţii politice şi culturale românești din primele decenii ale secolului XX).

La final, au fost difuzate piese din foloclorul național românesc: "Ciocârlia", "Rapsodia Română" de George Enescu, "Balada" de Ciprian Porumbescu, "Cântă cucul bată-l vina, de răsună Bucovina", „Mărioară de la Gorj" de Maria Tănase.

Centrul UCCA de Artă Contemporană sau UCCA (尤伦当代艺ੑੑ心) este unul dintre cele mai importante centre chineze independente de artă contemporană, fondat în anul 2007 sub titulatura de Centrul Ullens pentru Artă Contemporană, de către colecționarii Guy și Myriam Ullens. UCCA se află în inima Districtului de Artă 798 din China, cu peste un milion de vizitatori anual, situându-se pe locul 55 în lista celor mai vizitate galerii de artă din lume.