„Icoane și martiri în spațiul românesc” prelegere de istorie și expoziție/atelier de icoane

Seria celor trei evenimente dedicate spiritualității și istoriografiei românești ale ICR Beijing a debutat în ziua de 28 aprilie 2023, orele 10:00, în sala MUSI de la Universitatea de Studii Străine din Beijing (BFSU), cu o prelegere despre Gheorghe I. Brătianu (1898-1953), istoricul martir al românilor, la 70 de ani de la moartea lui, susținută de către unul dintre cei mai echilibrați și buni istorici ai perioadei interbelice, dr. Alin Spânu. Alin Spânu este doctor în istorie, profesor asociat la Facultatea de Istorie, Universitatea din București și autor de volume din istoria României interbelice.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul dl. prof univ. dr Dong Xixiao, pro-decanul departamentului de Limba Română din cadrul Universității de Studii Străine din Beijing (BFSU). Prelegerea a fost prezentată studenților chinezi de la masterat și licență, de la patru dintre cele mai importante universități din Beijing, unde se studiază limba română. Dl. prof. univ dr. Dong Xixiao a apreciat întâlnirea studenților ca fiind un moment istoric, aceștia având foarte rar ocazia să se întâlnească și să asculte un profesor român, considerând necesare astfel de inițiative ale ICR Beijing. Prelegerea a durat aproximativ două ore și s-a încheiat cu o serie de întrebări din partea studenților chinezi, exprimate într-o limbă română perfectă, care au impresionat invitații. La finalul prelegerii, istoricul Alin Spânu a donat câte trei exemplare din cele mai recente cărți ale sale celor trei lectorate de limba română de la Beijing.

Evenimentul a avut ca prioritate evocarea lui Gheorghe I. Brătianu în calitatea sa de întemeietor al geopoliticii ca știință, de istoric și profesor universitar român, membru titular al Academiei Române. Aceste aspecte ale personalității sale sunt puțin cunoscute în rândul cercetătorilor străini și cu atât mai puțin în China. Opera lui Gheorghe I. Brătianu, la fel de puțin cunoscută, este una dintre cele mai obiective și convingătoare pledoarii asupra unității poporului român.

În continuarea proiectului„Icoane și martiri în spațiul românesc”, sâmbătă, 29 aprilie ora 10.00, la sediul ICR Beijing din clădirea Galaxy SOHO a fost inaugurat vernisajul expoziției de icoane „Arta iconografică bizantină”, realizat de maestrul iconar Cristina Cîmpianu, de la Muzeul Țăranului Român. În debutul vernisajului, istoricul Alin Spânu a introdus auditoriul în pictura bisericească din spațiul românesc care este în întregime bizantină, iar artista iconară Cristina Cîmpianu a vorbit despre semnificația și importanța icoanei în cadrul ortodoxiei românești. Arta iconografică a Cristinei Cîmpianu oferă o interpretare contemporană a stilului bizantin tradițional, combinând tehnici moderne cu tradiții antice. Lucrările sale au fost apreciate de publicul chinez pentru măiestria sa în realizare, atenția la detalii și temele spirituale.

Vernisajul a continuat cu patru ateliere de pictură de icoane consecutive, de pe 29 până pe 2 mai, zilnic, de la orele 10.00 a.m.-12.00 p.m., pregătite pentru vizitatorii chinezi. Acestea s-au bucurat de prezența unui public divers și mai ales cei mici și-au manifestat interesul și curiozitatea față de iconografia bizantină.