Expoziția de Arhitectură „Glosă în piatră" la ICR Beijing

În data de 18 februarie 2017, la sediul ICR Beijng, va avea loc Vernisajul Expoziției de arhitectură „Glosă în piatră" semnată de către artistul Alexandru Dâmboianu, român care locuiește de 6 ani la Beijing.

Întreaga expoziție reprezintă un proiect artistic interesant, iar aceasta serie de reprezentări este rezultatul căutărilor artistului pentru o arhitectură care facilitează stări de introspecție și contemplare. Este opusul arhitecturii de distracție sau al arhitecturii de propagandă și, de asemenea, este opusul arhitecturii direcționate de trenduri efemere.

Concepția artistului despre expoziția sa este că „Arhetipurile geometrice care crează spațiul și onestitatea materialului brut evidențiază mișcarea luminii și a umbrelor, ajutându-ne să percepem trecerea timpului și contextul natural în care funcționăm. Ireversibilitatea timpului și insignifianta individului în contextul cosmic sunt noțiuni care provoacă anxietăți existențiale, dar ceea ce mă interesează este o confruntare și o reconciliere cu condiția umană, cu ceea ce pare inacceptabil, dar este ceea ce ar trebui să ne unească pe toți. Titlul acestei expoziții este împrumutat. Deși în formă, semnificație și mesaj, „Glossa" lui Eminescu reprezintă echivalentul literar al arhitecturii pe care o propun, această expoziție nu este un tribut adus ilustrului nostru autor, ci este o coincidență, ca și faptul că poemul a fost scris cu exact 100 de ani înaintea nașterii mele, iar autorul avea 33 de ani atunci când a compus opera, vârsta la care ajunsesem când am terminat acest studiu arhitectural. Dar această coincidență este cea care confirmă mesajul central al poemului:

„Vreme trece, vreme vine,

Toate-s vechi și nouă toate;

Ce e rău și ce e bine

Tu te-ntreabă și socoate;

Nu spera și nu ai teamă,

Ce e val ca valul trece;

De te-ndeamnă, de te cheamă,

Tu ramâi la toate rece.'' 

Lucrările artistului fascinează prin unicitate și prin simbolism. Acestea vor putea să fie admirate de către publicul chinez, de către cei care sunt pasionați de lucrurile deosebite.

În China există prea puține cunoștinte despre arhitecții români contemporani, iar promovarea câtorva tineri arhitecți care sunt activi din punct de vedere profesional sau didactic in China ar contribui la cunoașterea României și din acest punct de vedere, al domeniului arhitectural.

Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada 18februarie 2017 - 17martie 2017.  

Alexandru Dâmboianu, tânăr arhitect, care a lucrat la numeroase birouri de arthitectură din Beijing, este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu" din București (UAUIM), și cu master în design avansat (UAUIM). A debutat în expoziția de pictură la Casa de Cultură din Câmpulung în anul 2006, a avut o altă expoziție, de data aceasta, de grup la Sala Orașului în 2008, iar în 2016 a debutat împreună cu artista chinezoaică Huang Huan cu expoziția „(UN)Awareness" la Asian Art Works Gallery din Zona Artistică 798. A prezentat expoziția de instalații la Pavilionul Hexagonilor din cadrul UAUIM din București în 2011, iar lucrările sale privind arhitectura au fost expuse de-a lungul perioadei 20 decembrie 2011 - 22 iunie 2014 la Minsheng Modern Art Museum, Zona Artistică 798 Beijing.

Creația sa este influențată de David Hume, Emil Cioran, Erich Fromm, Ernest Becker, Noam Chomsky, Christopher Hitchens, Peter Wessel Zapffe, Sheldon Solomon.