24 iunie: "BucurIA Universală" colecție de ii și documente fotografice

24 iunie "BucurIA Universala" colectie de ii si documente fotografice 24 iunie "BucurIA Universala" colectie de ii si documente fotografice

Pe 24 iunie, de marea sărbătoare a Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele) și ziua universală a Iei, mijloc de promovare a identității românești, ICR Beijing - 罗马尼亚文化中心, în parteneriat cu Consulatul General al României la Shanghai și cu Arhivele Nationale ale Romaniei, au pregătit la sediul din Galaxy SOHO o expoziție de bluze tradiționale româneşti din diferite zone ale ţării, intitulată generic "BucurIA Universală" și dedicată promovării frumuseții și valorii costumului popular românesc. Colecția aparţine artistei Marie-Jeanne Măi-Antal, membră a Orchestrei Naţionale Radio, în rezidență la Shanghai.Colecția constă din 20 de costume și alte zeci de elemente distincte, adunate din diferite zone ale țării, costume complete din borangic, cânepă, in, cu fir de aur, argint, mătase, lână și tel din zonele Teleorman, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Vrancea și Muscel, brâie din Bacău și opreg din Banat. Fiecare piesă vestimentară evidențiază particularitățile și tradițiile specifice fiecărei regiuni.

În completarea expoziției de ii, am prezentat și o serie de documente fotografice din Arhivele Nationale ale Romaniei (ANR SANIC) ce au oferit o perspectivă în timp asupra costumului popular, de la începutul secolul al XX-lea. 

Marie-Jeanne Mai-Antal este muzician instrumentist (viola) al Orchestrei Naționale Radio din București, în prezent locuind la Shanghai. Colecția sa de ii și costume populare tradiționale românești cuprinde peste 90 de piese, strânse în ultimii 10 ani și expuse cu diferite prilejuri la București, Bruxelles (BE), Mons (BE), Ronchin (FR), Valenciennes (FR), Londra (UK), Kiev (UA), Shanghai (CN). O parte din colecția deținută se află în China, fiind deja prezentată la Shanghai cu prilejul recepției diplomatice organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 decembrie 2022, dată la care cămașa românească cu altiță a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Prin expunerea colecției de ii și costume populare românești am dorit marcarea primului an de la includerea cămășii românești cu altiță în Patrimoniul Mondial UNESCO, moment de la care cămașa populară românească, ia, este recunoscută ca valoare universală a umanității. Ziua Universală a Iei este sărbătorită în peste 50 de țări de pe șase continente, intrând în programul anual al muzeelor și instituțiilor culturale din țară și străinătate, fiind marcată atât de misiunile diplomatice cât și de institutele culturale românești din străinătate.Expoziția va rămâne deschisă până la 15 august, oferind vizitatorilor o incursiune fascinantă în universul iei românești și ocazia de a se conecta cu bogata moștenire culturală a României.