Teatru: „De vânzare” la Valladolid

Teatru De vanzare la Valladolid Teatru De vanzare la Valladolid

În perioada 20-28 mai, Compania Teatrului Odeon din București va prezenta în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru și Artă de Stradă (TAC) de la Valladolid, două reprezentații ale spectacolului De vânzare, după o piesă scrisă și pusă în scenă de Gianina Cărbunariu. Teatrul Odeon revine în Spania după succesul înregistrat în cadrul ciclului teatral Una mirada al mondo, organizat de Centrul Dramatic Național din Madrid și Institutul Cultural Român de la Madrid în octombrie 2016, unde trupa bucureșteană a prezentat o adaptare de Alexandru Dabija a piesei Contra democrației, semnată de Esteve Soler, și De vânzare.

Spectacolul Gianinei Cărbunariu, cu reprezentații pe 25 și 26 mai, abordează problematica exproprierii terenurilor și pornește de la o serie de interviuri și discuții realizate cu locuitori ai satelor din zona județelor Cluj-Napoca, Ialomița și Călărași, cu antropologi, sociologi, activiști și jurnaliști, precum și cu investitori străini interesați de agricultura la scară mare din România. Dramaturga încearcă, prin această nouă montare, să facă un portret actual al țăranului român și să răspundă unor întrebări survenite de-a lungul documentării: de ce, în majoritatea lor, țăranii aleg să-și vândă sau să arendeze pământul, cum se adaptează aceștia la noul context mondial, de ce agricultura este profitabilă pentru marii proprietari și nu pentru micii fermieri, cine ne hrănește, cu ce și cu ce preț?

Gianina Cărbunariu (1977) este considerată „copilul teribil” al teatrului românesc contemporan. A studiat regie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, unde a fost admisă în 1999. Alături de alți trei colegi, a format grupul DramaAcum, care nu doar a adus o infuzie de piese dramatice noi, ci a permis și traducerea în limba română a unor piese europene cu o circulație redusă.

Spectacolul Stop the Tempo, realizat după prima piesă a Gianinei Cărbunariu, este unul dintre cele mai conoscute, determinându-i pe critici să o considere drept „cel mai bun dramaturg al noii generații”. În 2004, Cărbunariu a fost invitată în cadrul secțiunii dedicată noului teatru european a Bienalei de la Wiesbaden (Germania). În ultimul deceniu, spectacolele sale au fost jucate pe scene din Paris, Berlin, Dublin, New York, Istanbul, Viena, Nice ori Lepzig, pentru a numi câteva dintre ele. A doua piesă, Kebab, pe care a început să o scrie în timpul rezidenței teatrale de la Royal Court Theatre din Londra, a fost reprezentată inițial la Teatrul Foarte Mic din București.

Printre piesele scrise și montate de Gianina Cărbunariu menționăm: mady-baby.edu, Tipografic majuscul, Stop the Tempo, Tigrul siberian, 20/20,S ado-maso blues bar, Sold Out, Solidaritate. Acest ultim spectacol a fost prezentat la Madrid, la Teatrul La Abadía în perioada 23-24 ianuarie 2015, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid.

Ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, festivalul de teatru din Valladolid prezintă în secțiunea oficială, pe lângă spectacolul românesc, puneri în scenă aparținând diverselor genuri teatrale din Argentina, Mexic, Franța, Belgia, Olanda, Taiwan și Spania. Institutul Cultural Român de la Madrid susține pentru a doua oară un spectacol românesc la Valladolid, primul fiind spectacolul Vertical al trupei Extreme, în 2010.

DE VÂNZARE / FOR SALE

O producție a Teatrului Odeon din București la Festivalul Internațional de Teatru și Artă de Stradă din Valladolid

Gianina Cărbunariu (text și punere în scenă), Marian Ochoa de Eribe (traducere în limba spaniolă), Andu Dumitrescu (scenografia), Florin Fieroiu (mișcarea scenică), Bobo Burlăcianu (muzică)

Interpreți: Alina Berzunţeanu, Antoaneta Zaharia, Marius Damian, Gabriel Pintilei, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă, Mihai Smarandache

Gen: teatru protestatar și documentar

Locul: urmează a fi confirmat

Date: 25 și 26 mai 2017

Durata spectacolului: 95 de minute, fără pauză

Spectacolul va fi jucat în limba română cu traducere simultană la căști în limba spaniolă.

Informația referitoare la cele două reprezentații va fi actualizată în curând.