Orchestra Română de Tineret în concert extraordinar la Istanbul

Orchestra Romana de Tineret in concert extraordinar la Istanbul

De Ziua Națională a României

Orchestra Română de Tineret în concert extraordinar la Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul în colaborare cu Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” și Primăria Metropolitană Istanbul pregătesc o zi națională de excepție. În data de 5 decembrie 2017, la Istanbul, de la ora 20.00, în sala mare de spectacole a Centrului Cemal Reșit Rey, intră în scenă Orchestra Română de Tineret, sun conducerea muzicală a maestrului Cristian Mandeal, având-o ca solistă pe Ioana Goicea (Anghelescu), vioară.

În programul concertului sunt incluse lucrări românești deosebit de valoroase, dar și compoziții din repertoriul universal. Astfel, fără a fi limitativ, în programul concertului de la Istanbul sunt incluse următoarele lucrări: Gioacchino Rossini – Uvertura Barbierul din Sevilla; Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară și orchestra; Antonin Dvorak - Dans slav op. 46, nr. 8; George Enescu - Rapsodia op. 11, nr. 2 în Re major; Johannes Brahms - Dans ungar nr. 5; Camille Saint Saens - Introducere și Rondo Capriccioso, op. 28; Aram Hachaturian - Adagio din baletul Spartacus; Sabin Pautza - Russian Medley; Johann Strauss - Valsul Imperial.

Sala de concerte Cemal Reşit Rey este una dintre cele mai mari din Republica Turcia şi este destinată cu precădere muzicii clasice. Poartă numele marelui compozitor turc Cemal Reşit Rey și a fost inaugurată în martie 1989. O sală cu o acustică excepţională şi cu o capacitate de 860 de locuri, Cemal Reşit Rey găzduieşte concerte, spectacole de balet sau dans.

Cemal Reșit Rey este unul dintre partenerii foarte importanți ai Institutului Cultural Român“Dimitrie Cantemir” din Istanbul, fiind cel de-al treilea an consecutiv în care se organizează concertul închinat Zilei Naționale a României.

Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” a fost înființată în anul 2008, la inițiativa violoncelistul Marin Cazacu şi a dirijorului Cristian Mandeal, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii – Serafim Antropov” şi „Lanto Communication”.

Numele ansamblului a devenit foarte rapid unul de referință pe scenele naționale și internaționale, reunind tineri artişti valoroşi din întreaga ţară.

După susținerea unor concerte de succes pe scena Ateneului Român, a Radiodifuziunii Române şi a Sălii Palatului, a urmat participarea în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia din 2011, dar și deschiderea oficială a primei ediţii a Festivalului Internaţional „Sergiu Celibidache”.

Au urmat apoi concerte internaționale notabile la Paris, Strasbourg, Roma, Berlin etc. De asemenea, ca o recunoaştere a meritelor artistice deosebite, în anul 2011, Orchestra Română de Tineret a devenit membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO.

Din 2014, Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” manageriază activitatea Orchestrei Române de Tineret, odată cu preluarea conducerii instituției de către Marin Cazacu, fondatorul orchestrei.

Orchestra Română de Tineret numără peste 100 de tineri instrumentiști (vioară, violoncel, contrabas, clarinet, trompetă, violă, fagot, trombon, tubă, saxofon, harpă, pian, percuție).