Catalogarea și arhitectura cunoașterii

ICR Bruxelles a organizat colocviul internațional interdisciplinar Catalogarea și arhitectura cunoașterii în vineri, 16 și sâmbătă, 17 iunie 2017, la Academia Regală din Belgia. Evenimentul  a fost organizat de Universitatea Liberă din Bruxelles și Academia Regală din Belgia, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei, Lectoratul de limba română din cadrul Universității Libere din Bruxellesși al ICR Bruxelles.

La lucrările colocviului au participat  conferențiarii Petre Gheorghe BÂRLEA, Ion BOTESCU, Pierre BONNEELS, Lambros COULOUBARITSI, Costel COROBAN, Baudouin DECHARNEUX, Jean-Charles DUCÈNE, Xavier LUFFIN, Fabien NOBILIO, Diana PAINCA, Sylvie PEPERSTRAETE, Cristina TAMAS, Mariana TOCIA, Alice TOMA și José M. ZAMORA.

Colocviul  a adus în discuție relația dintre arhitectura cunoașterii, bazată pe genul de catalog și a dorit să răspundă la câteva întrebări fundamentale: care au fost originile acestui gen de catalog? Cum ar trebui gândit catalogul între oralitate și scriere? Cum au modificat instrumentele cunoașterii raportul de reprezentare a lumii? Ce câștig și ce pierdere pot fi observate prin astfel de procese? Relaționarea dintre cataloage și cunoaștere era esențială pentru inteligența umană în societățile străvechi și a rămas la fel de importantă și în cele contemporane. Elaborarea unui catalog, care presupune un mod de organizare a realității și a diversității sale fenomenale în jurul unui principiu, este una dintre originile de scriere, de tranziție între sistemele genealogice și nomenclatoare și una dintre principalele cauze care au condus la apariția filozofiei, ca  organizare a realității în jurul unui principiu – arcă – pentru a explica organizarea și ordinea sa.