„Cum a fost posibil?” - expoziție de artă plastică dedicată comemorării victimelor Holocaustului. Sediul ICR Tel Aviv, 27 ianuarie – 16 februarie 2016. Vernisaj – 27 ianuarie 2016, ora 17:00

Cum a fost posibil? - expozitie de arta plastica dedicata comemorarii victimelor Holocaustului Sediul ICR Tel Aviv, 27 ianuarie - 16 februarie 2016 Vernisaj - 27 ianuarie 2016, ora 1700

Institutul Cultural Român vă invită la vernisajul expoziției dedicate comemorării victimelor Holocaustului „Cum a fost posibil?" miercuri, 27 ianuarie 2016, ora 17:00, sediul ICR Tel Aviv.

Proiectul cuprinde gravuri și cărți-obiect realizate de artiști din România și Macedonia în cadrul unui workshop organizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel", în colaborare cu Muzeul Holocaustului Yad Vashem  la Bușteni în perioada 13 - 23 iulie 2014 (detalii: http://www.inshr-ew.ro/ro/educatie-si-cultura/evenimente-educationale/122-workshop-ul-international-de-gravura-cum-a-fost-posibil-memoria-holocaustului.html) și în cadrul unui follow-up organizat în luna noiembrie 2015 la secția Grafică de la Universitatea Națională de Artă din București.

Vor participa: E.S. Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Statul Israel; Dr. Alexander Avraham, Director, Hall of Names, Yad Vashem; Elisabeth Ungureanu, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel"; lector univ. dr. Anca Boeriu, Universitatea Națională de Artă din București; Zeev Schwartz, președinte Hitachdut Olei Romania; Col.(ret.) Shlomo Ron, membru în conducerea A.M.I.R.; Anat Benson, Beit Berl College. Moderator: Sarah Einik, artist plastic, director artistic al proiectului.

Expoziția va fi deschisă pentru public de luni până joi între orele 10:00 - 16:00, la sediul ICR Tel Aviv, B-dul Shaul Hamelech 8, etaj 6, în perioada 27 ianuarie - 16 februarie 2016.

Lucrările din expoziție au fost realizate de artiștii: Alexandra Baciu, Gheorghiță Galan, Orhan Kamilov, Selime Osmani, Ruxandra Albulescu, Răzvan Anghelache, Srdjan Mikik, Florina Niță și de studenții de la anul III Grafică, Universitatea Națională de Artă din București (Lect. univ. Anca Boeriu, asistent Ioana Ciocan): Ruxandra Albulescu, Dan Dumitru, Laura Niculescu, Daniela Gaie, Iulia Ciocea, Raluca Orza, Dora Marian, Alexandra Chiriță, Alexandra Dinu, Iulia Oprea, Dan Stancu, Constanța Moșoi, Vlad Mavriche.

Transportul lucrărilor a fost realizat cu sprijinul Tarom (www.tarom.ro).

Totul a început în 2007, din nevoia de a transmite publicului din România mesajul suferinței și tragediei evreilor în timpul celui de al Doilea Război Mondial, ca mesaj care subliniază importasnța valorilor democrației și a statului de drept în societatea modernă. 

În urmă cu nouă ani, din inițiativa pictoriței israeliene Sarah Einik, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" împreună cu  Muzeul Holocaustului de la Yad Vashem a demarat proiectul "Cum a fost posibil?". Un  proiect care, cu trecerea anilor s-a modificat și amplificat. Mai mult de atât, între timp a  devenit și unul internațional. Astfel, de patru ani se organizează și în Macedonia un workshop similar, iar din 2011 și cu studenții din cadrul Universității Naționale de Arte din București sub îndrumarea profesorilor  Anca Boeriu și Ion Anghel. În 2014 INSHR-EW a găzduit o tabără internațională de gravură cu aceiași tematică.

Această expoziție, pe care o regăsim astăzi la Institutul Cultural Român de la Tel Aviv și care reunește lucrări concepute atât în cadrul taberei de pictură "Cum a fost posibil?" cât și de studenți de la UNArte, reprezintă un fragment relevant din lucrările realizate în cadrul acestui proiect. Istoria Holocaustului s-a scris nu de puține ori, în Europa de Răsărit cu părtinire și multă ideologie.

Astăzi, prin acest eveniment, Institutul "Elie Wiesel" își propune să ofere argumente, altele decât cele istoriografice, pentru dezideologizarea și eliberarea de prejudecăți a viziunilor despre istoria recentă. Crimele împotriva umanității sunt rezultatul unor politici ale statului în care responsabili, făptași, victime și martori intră într-o relație dezumanizantă!

Printr-o manieră mai puțin convențională, sperăm să facem posibilă mult mai ușor, pentru tânăra generație, întâlnirea dintre trecut și prezent tocmai pentru a putea să construim în România o atitudine civică democratică.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel"