„Zestrea by Liliana Ţuroiu”, la Ateneul Român

Zestrea by Liliana turoiu, la Ateneul Roman

Ateneul Român a găzduit expoziţia de costum și fotografie „Zestrea", semnată de artistul plastic şi designerul Liliana Țuroiu. Expoziţia a fost organizată sub patronajul Institutului Cultural Român.

„Zestrea by Liliana Ţuroiu" este un proiect cultural de promovare a identităţii naţionale, cu un puternic caracter educaţional, intercultural şi care se adresează tuturor celor preocupaţi de tradiţie, cultură şi modă. Colecţia „Zestrea" şi albumul de artă şi costum cu același nume au fost expuse în anul 2016 în 8 ţări.  

Acest proiect a fost expus cu sprijinul Institutului Cultural Român la Accademia di Romania - Roma, Palatul Thalia - Lisabona și Castelul Jaegerhof - Dusseldorf.

Vernisajul de la București a avut loc în data de 22 decembrie 2016, ora 17:00, în Foaierul Ateneului Român și a fost deschis de Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român și de Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu", gazdă a evenimentului.

Îmi face plăcere să vorbim despre veșmânt. Îmi place să aud că legăm acest vechi cuvânt, de origine și mai complicată, care aparține unui fond foarte puternic al limbii române, de creațiile doamnei Țuroiu. Doamna Țuroiu ne înveșmântează și vă înveșmântează, lucru care este foarte frumos în sine. În același timp, doamna Țuroiu reușește, prin creația ei deosebită, să ne facă să ne păstrăm sufletul întreg. Nu poate să existe o națiune, și mai ales să spere să rămână în istorie, dacă nu-și adapă tot timpul curentul excepțional al tradițiilor sale. Or, tot ceea ce face domnia sa este o invitație continuă de revizitare a acestor tradiții. Nu este doar un designer de modă doamna Țuroiu. Este un artist creator care știe cum să reviziteze aceste tradiții. Nimic din ceea ce face domnia sa nu rămâne la a fi o copie după un veșmânt tradițional. Fiecare creație ascunde o încărcătură suplimentară, o încărcătură de modernitate într-un curent care, desigur, nu este doar românesc, dar ne bucurăm să știm că acest curent există și în România și este unul dintre curentele creative căruia Institutul Cultural Român i s-a adresat și a încercat să-i fie alături. Încercăm să facem lucru acesta pentru că avem convingerea fermă că singurele valori perene care pot impune în România sunt valorile creative. În toate domeniile. Aici ne aflăm în fața unui domeniu artistic și nu numai. Pentru că avem ocazia să impunem un stil românesc. O felicit pe doamna Țuroiu că dânsa știe să pună atât de artistic această identitate în evidență - Radu Boroianu, președintele ICR. 

Profesorul Cristian-Robert Velescu, cel ce semnează prefaţa albumului de artă și costum „Zestrea", președintele Senatului Universităţii Naţionale de Arte din București, a susţinut la vernisaj o alocuţiune.

În aceeași seară, Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii „George Enescu", sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, a susţinut, pe Scena Ateneului Român, Concertul excepțional de Crăciun. 

Cele 56 de artiste care au urcat pe scenă cu această ocazie au purtat, în premieră absolută, ţinute semnate de designerul Liliana Ţuroiu.

„ZESTREA", ÎN SEARA COLINDELOR, LA ATENEUL ROMÂN

Liliana Ţuroiu este lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Modă al Universităţii de Arte București, un artist recunoscut în ţară și în străinătate, cu un palmares expoziţional impresionant, un adevărat promotor și susținător al valorilor autentice românești.

În colecţia „Zestrea", piesele vestimentare tradiționale românești sunt surse de inspiraţie pentru broderii moderne, utilizate în creaţii vestimentare contemporane, îmbinând măiestria materialelor preţioase, precum dantelă, catifea şi mătase metalizată cu cea a broderiilor elaborate, de inspiraţie românească.

Evenimentul cultural „Zestrea", dincolo de o lăudabilă performanță creativă, este un manifest al feminității. O invitație pentru femeia modernă care încearcă să se redefinească, ieșind din tipologiile actuale, uneori simplificate și limitative. În lipsa unui model arhetipal al feminității contemporane, întoarcerea la stilul și reperele artistice ale Reginei Maria și reinterpretarea acestora în cheie modernă este unul din cele mai valoroase înțelesuri ale colecției.



ZESTREA CU UN PALMARES EXPOZIȚIONAL IMPRESIONANT

Colecția „Zestrea by Liliana Țuroiu" a fost expusă și admirată în locaţii de prestigiu, încărcate de istorie și simboluri, atât în România, cât și peste graniţele ţării:

Palatul Schönbrunn, Sala Palmenhaus, Viena;

Galeria de Artă a Institutului Cultural Român din Roma - Accademia di Romania;

Sala Wagram, Paris, Franța;

Pavilionul Național al României din Milano - Expoziția universală ExpoMilano 2016;

Castelul Bran;

Muzeul Naţional Peleş - Castelul Regal Pelișor;

Cetatea Făgărașului - Sala Tronului;

Palatul Bragadiru - în cadrul Galei International Wine Contest Bucharest;

Palatul Cesianu-Racoviță - Galeria de Artă Artmark, București;

Castelul Bethlen-Haller, Jidvei;

Castelul Jaegerhof și Sala Schumann a Muzeului de Artă, Dusseldorf, Germania - în cadrul evenimentelor jubiliare dedicate celor 150 de ani de Regalitate în România;

Teatreo Thalia, Lisabona, Portugalia - eveniment organizat de Ambasada României în Portugalia cu ocazia Zilei Naționale a României;

Galeria de Artă a Institutului Cultural Român, Lisabona, Portugalia - expoziție organizată de Institutul Cultural Român.

PARTENERI DE PRESTIGIU

Expoziţia „Zestrea", semnată de Liliana Ţuroiu, este organizată sub patronajul Institutului Cultural Român și are ca parteneri oficiali Castelul Bran și Universitatea Naţională de Arte București.

Un astfel de proiect nu putea aduna în jurul său decât parteneri deosebiţi, exclusiv companii românești de tradiție: 

TERAPIA - o companie SUN PHARMA - cel mai longeviv brand farmaceutic din România; JIDVEI - unul din cei mai importanţi producători de vinuri din România având peste 150 de medalii în cadrul celor mai prestigioase concursuri de profil din lume; Casa de bijuterii MICRI - prima casă de bijuterii cu o tradiţie de peste un sfert de secol în România; TOPOLOVENI, Furnizor al Casei Regale a României, un brand românesc multiplu premiat cu „Superior Taste Award" de Institutul pentru Gust şi Calitate; ELCOMEX AGROINDUSTRIAL - un brand românesc de tradiţie recunoscut în multe ţări europene pentru calitate și rafinament.

Acestora li s-au alăturat pe parcursul numeroaselor expoziţii din ţară și din străinătate, branduri românești de succes precum Banca Comercială Feroviară, Smart Factor, Guard One, Restaurantele LaMama, Romina, Federaţia Română de Oină, Embo Lux.