Sînziana Popescu - Maşinuţa Neagră

Prezentare Sînziana Popescu
Scriu mai ales pentru copii şi adolescenţi - piese de teatru, scenarii de film şi proză, dar uneori se mai întâmplă să scriu şi pentru părinţii lor, în special atunci când vine vorba despre piese de teatru sau scenarii de film. Printre cele mai dragi scrieri ale mele se numără cărţile seriei Andilandi, o serie fantasy inspirată din mitologia românească, din basmele noastre folclorice. În 2005 am publicat o primă variantă a romanului „Călătoria lui Vlad în Celălalt Tărâm” la Editura LiterNet, iar cartea a avut parte de 2.000 de descărcări numai în prima lună, ceea ce m-a surprins, dar m-a şi pus pe gânduri. Cred că atunci mi-a încolţit în minte ideea că acest roman merită să fie publicat şi pe hârtie şi dezvoltat într-o serie.
Aşa că în 2008 am publicat „Călătoria lui Vlad în Celălalt Tărâm” la Editura Mediamorphosis, unde s-a şi născut de altfel seria Andilandi, care include deocamdată trei romane:„Călătoria lui Vlad în Celălalt Tărâm” (premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 2009), „Aventura gemenilor dincolo de Poiana Vie” şi „Drumul Anei prin Valea Plângerii” (nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România în 2011), plus un volum de povestiri intitulat „Istorioare cu cosiţe”, despre zânele Celuilalt Tărâm.
Pe lângă aceste romane am mai scris şi multe scenarii de film, piese de teatru sau teatru radiofonic pentru copii. Toate textele mele au fost recompensate de-a lungul timpului cu importante distincţii din partea Ministerului Culturii, a mai multor asociaţii de creatori, precum şi din partea unor teatre, inclusiv a Teatrului Naţional Radiofonic. Piesele mele pentru copii au fost reunite în 2008 într-un volum numit „Teatru pentru prichindei mari, mici şi mititei”, iar o versiune în limba engleză a acestui volum urmează să fie publicată în curând.

Maşinuţa Neagră

Trăia odată, într-un orăşel îndepărtat, o maşinuţă cenuşie şi mereu murdară. Unii spuneau că ar fi fost chiar neagră, iar eu n-am cum să-i contrazic, fiindcă nimeni nu ştia de fapt ce culoare ascundea maşinuţa sub straturile de noroi care o acopereau.

Maşinuţa Neagră nu era o maşinuţă obişnuită. Era una dintre cele mai rapide fabricate vreodată! Alerga de colo-colo atât de iute încât, uneori, de-abia apucai să o zăreşti cum trecea pe lângă tine. Vjjj! Însă atunci când gonea aşa, Maşinuţa Neagră avea o mare plăcere să stropească tot ce-i ieşea în cale. Stropea copii, părinţi şi câini deopotrivă. Aşa, fără pic de ruşine.

Maşinuţa Neagră era rapidă, dar era şi tare prost crescută!

Citiţi mai departe:

Česká verze:
http://atelier.liternet.ro/articol/15222/Sinziana-Popescu-Jarmila-Horakova/Cerne-auticko.html

Versiunea în română:
http://atelier.liternet.ro/articol/9911/Sinziana-Popescu/Masinuta-Neagra.html

Pagina proiectului pe LiterNet:
http://atelier.liternet.ro/articol/14343/Redactia-LiterNet-Jarmila-Horakova/Spisovatele-z-LiterNetu-v-prekladech-do-cestiny-Scriitori-LiterNet-tradusi-in-ceha.html