Simpozionul PQ Transformations

Cvadrienala de Scenografie de la Praga (premiată anul trecut cu premiul EFFE-Europe for Festivals/Festivals for Europe în primele 12 cele mai importante festivaluri europene) găzduiește în perioada 17-18 martie 2016, la Teatrul Archa, un simpozion cu titlul „PQ Transformations", în urma celei de a 13-a ediții, care a avut loc în iunie anul trecut.  

Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga, comisarul României (pentru ultimele ediții PQ 2011 și 2015), Ștefania Cenean, apreciată la Praga pentru tot ce a întreprins în ultimii șapte ani, va participa la eveniment cu prelegerea „PQ's last two themes: tools for overcoming inertia".

Ștefania Cenean este un binecunoscut scenograf, prof. univ. dr., director al Departamentului de Scenografie de la UNATC „I.L. Caragiale" - București.

Ștefania Cenean a fost curator și autor al temelor principalelor secțiuni - Countries and regions section („Arta ca Jertfă"), Student section și Arhitectures ale PQ 2011, ediție considerată în anul respectiv, de specialiști, ca fiind cea mai bună participare a României din 1969 și până în momentul desfășuării evenimentelor menționate.

În 2015, Ștefania Cenean a fost din nou selecționată la Praga, curator al secțiunilor Countries and Regions Section (pentru care a realizat tema „Rădăcini", în care a prezentat valori ale României - arbori legendari și portrete de duhovnici oprimați de regimul comunist). Tema generală a Cvadrienalei a fost Shared Space: Music Weather Politics. Pentru Secțiunea nou înființată - Space, a fost invitată de curatorul Serge von Arx să susțină o prelegere despre teatru și Gustav Klimt în România. La secțiunea studenți (tema „Libertatea"), România a prezentat machete de scenografie cu tehnici videomapping, realizate de studenta Bianca Veșteman, master Departamentul de Scenografie din UNATC „I.L. Caragiale" - București.