„O fărâmă de veșnicie – Viața românească în Maramureș”, expoziția fotografului Martin Kulinna la ICR Berlin

O farama de vesnicie - Viata romaneasca in Maramures, expozitia fotografului Martin Kulinna la ICR Berlin

ICR „Titu Maiorescu” din Berlin organizează expoziția de fotografie a artistului fotograf profesionist Martin Kulinna, „O fărâmă de veșnicie – Viața românească în Maramureș”, în galeria ICR Berlin, în perioada 26 octombrie - 31 decembrie 2017.  Vernisajul are loc pe 26 octombrie de la ora 19.00, iar programul de vizitare este de marți până vineri, între orele 14.00 și 18.00.
Cu ocazia vernisajului expoziției, artistul fotograf va susține o prelegere despre experiența spirituală și artistică pe care a încercat-o de-a lungul anilor în repetatele sale călătorii prin Maramureș.

Maramureșul, o vale retrasă între lanțurile Carpaților Orientali, este un bazin de etnii și confesiuni diferite. Datorită circumstanțelor istorice și geografice, românii, rutenii, maghiarii, evreii, germanii și romii au conviețuit aici de secole. Pe lângă farmecul diversității etnice, Maramureșul fascinează prin simbioza peisajelor montane culturale și sălbatice, a tradiției și modernității în viața de zi cu zi. Fotografiile lui Martin Kulinna au fost făcute în timpul călătoriilor sale  în Maramureș între 2004 și 2010. Expoziția cuprinde fotografii alb negru cu peisaje vii și fermecătoare și imagini din viața cotidiană a țăranilor din Maramureș. Fotografiile sunt pitorești, deși nu prezintă satul maramureșean dintr-o perspectivă idilică.

„Alături de amprenta istorică și de specificul cultural românesc din Maramureș, artistul german, după propria-i mărturisire, este fascinat de simbioza dintre cultura și peisajul rustic, dintre tradiție și modernitate în viața de zi cu zi. O regiune unică prin păstrarea specificului vreme de secole, Maramureșul este considerat drept exemplu de prezervare a Creației, fără ca aceasta sa fie sacrificată în favoarea agriculturii. Expoziția este rezultatul numeroaselor călătorii ale artistului în Romania. Fotografiile, realizate în perioada 2004-2010, călăuzesc privitorul către această comoară și către creatorii și păstrătorii ei. O parte din fotografii au fost prezentate în diverse expozitii și au fost publicate printre altele în albumul de autor In spatele celor șapte munți.”  Imagini: https://www.kerberverlag.com/en/martin-kulinna.html

Martin Kulinna  s-a născut în 1962, în Waren/Müritz (Mecklenburg). Din 1984 s-a specializat în fotografia alb-negru. În 1986 a absolvit facultatea de Agricultură. Din 1990 a început să călătorească si să fotografieze prin diverse țări, precum China, Vietnam, Ungarn, Polen, Albanien,  Finlanda, Cuba. În 2007 a fondat Fundația pentru Fotografie alb-negru (STIFTUNG PHOTOGRAPHIE Schwarz-weiß) care își propune să promoveze fotografia analogică. Din 2004 până în 2011 a mers regulat în Maramureș cel puțin o data pe an, unde fotografiază viața cotidiană și peisajele locului.  A expus în numeroase orașe: Rostock, Neubrandenburg, Berlin, Greifswald, Leppävirta (Finnland).