Liviu Antonesei

Liviu Antonesei (n. 25 aprilie 1953, Vlădeni - Iaşi), licenţiat în Psihologie - Sociologie şi doctor în Ştiinţele Educaţiei al Universităţii din Iaşi, este scriitor şi profesor de Ştiinţele Educaţiei la Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi. De asemenea, este preşedinte al Fundaţiei Culturale Naţionale „Timpul".

De-a lungul timpului, titular de rubrici la „Cotidianul", „Adevărul", „Observator Cultural", www.iasiuniversitar.ro şi „proprietar" al blogului http://antonesei.revistatimpul.ro.

Autor a peste 9.000 de articole în presa curentă şi culturală. A practicat de asemenea jurnalistică la radio (6 ani) şi televiziune (10 ani). A publicat 11 cărţi de literatură (poezie, proză, eseu) şi 6 de specialitate. Tradus în peste 20 antologii şi reviste din întreaga lume cu poezii, eseuri şi proză.

Volumul de povestiri Victimele inocente şi colaterale ale unui sîngeros război cu Rusia a apărut, în noiembrie 2014, în engleză la editura Profusion, Londra.

La Editura LiterNet i-au apărut volumul de proză scurtă Check Point Charlie şi volumele de eseuri Despre dragoste. Anatomia unui sentiment şi Semnele timpului (opinii, dialoguri)

Check Point Charlie

Era aici, era la cîţiva metri, nu foarte mulţi, la cîţiva paşi de Check Point Charlie. Nici nu mai ştia de cîtă vreme aştepta clipa asta. Nu să meargă „afară", nu să vadă alte ţări, de soare ori de ceţuri pline, ci să ajungă în locul al cărui nume îi suna de atîta vreme magic. Cînd îl apucase oare obsesia asta? Cînd văzuse într-o veche revistă, un Match ori un Nouvel Obs, schimbul dintre Bukovsky şi Corvalan? Cînd citise romanul lui John Le Carré, cu geniala şi trista scenă a unei exfiltrări eşuate? Oricum, cu mult înainte de a afla că Oana a rămas, a rămas trecînd chiar pe aici, pe la Charlie. Nu putea să fixeze momentul cu precizie, poate nici nu există un asemenea moment, ceea ce-i sigur este că s-a trezit pronunţînd adesea în gînd magicul nume, că îl scria absent şi automat pe orice hîrtie avea la îndemînă în momentele de vagabondaj al gîndurilor. Nici nu se iluziona că ar împărtăşi singur această experienţă. Mai citesc şi alţii, mai văd şi alţii fotografii, mai au şi alţii obsesii. Check Point Charlie. Dar şi aici ajunsese oarecum pe ocolite. Deşi la plecarea spre Copenhaga, „Cobenhavn", cum îi plăcea să pronunţe în gînd numele oraşului aidoma locuitorilor săi, deşi la plecare se oprise în Berlin, pentru a schimba avionul cu trenul redegist, redegist doar pînă în octombrie, pentru că Zidul a căzut!, dacă a mai apucat să vadă cîteva fragmente azvîrlite pe ici-colo, epave ale unei puteri prăbuşite, ale unei lumi scufundate, de-abia la întoarcere deci, după o săptămînă de discuţii plicticoase despre societatea civilă, care societate civilă?, despre dimensiunea umană şi pacea mondială, se oprise cu adevărat în Berlin, ca să-l vadă. De altfel, nu foarte departe, văzuse locul unde concertaseră cei de la Pink Floyd. „The Wall". Zidul. Avea senzaţia că iarba încă poartă urmele paşilor mulţimii, că muzica bîntuie încă printre copaci şi clădirile neîngrijite din sectorul estic. Pentru o săptămînă era aici, la Berlin, locul fracturii, locul reunificării! Cu numai vreo şase luni mai înainte, plînsese ca un viţel cînd auzise la Europa LiberăZidul a căzut, că nemţii trec dintr-o parte în alta ca prin brînză, că oribila construcţie ajunsese la propriu un fel şvaiţer, unul rafinat cu mai multe goluri decît plinuri. Iar în jurul lui părea că nu mişcă nimic! Şi nici nu mişca nimic. Iar acum, acum se oprise în Berlin, după ce fusese la Copenhaga, Cobenhavn, unde discutase despre viitorul Europei, al lumii întregi, cu tot felul de tipi din toate colţurile continentului. Merită să trăieşti ca să prinzi aşa ceva, chiar merită! Îşi spuse în minte „Ich binn ein Berliner".

Citiți mai departe: 

Versiunea română:

http://atelier.liternet.ro/articol/16814/Liviu-Antonesei/Check-Point-Charlie.html

Versiunea cehă: 

http://atelier.liternet.ro/articol/16815/Liviu-Antonesei-Jarmila-Horakova/Check-Point-Charlie.html

Pagina proiectului pe LiterNet:

http://atelier.liternet.ro/articol/14343/Redactia-LiterNet-Jarmila-Horakova/Spisovatele-z-LiterNetu-v-prekladech-do-cestiny-Scriitori-LiterNet-tradusi-in-ceha.html

Pagina proiectului pe iliteratura: 

http://www.iliteratura.cz/Clanek/36545/liviu-antonesei-check-point-charlie

http://www.iliteratura.cz/Clanek/36547/antonesei-liviu