Expoziţia „Estetica momentului“ a artistului Aurel Vlad la Galeria ICR Viena

Expozitia Estetica momentului a artistului Aurel Vlad la Galeria ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena prezintă în perioada 13 iunie – 1 septembrie expoziţia „Estetica momentului“semnată de Aurel Vlad. Vernisajul are loc marţi, 13 iunie, de la ora 18.30, la sediul ICR Viena (Argentinierstraße 39, 1040), în prezenţa artistului Aurel Vlad şi a curatorului Ana-Maria Altmann.

„Nimic mai trecător ca momentul, nimic mai greu de surprins. Fragmentar și doar retrospectiv cuprindem înțelesul clipei, ceea ce abia am văzut cu coada ochiului. Și când se întâmplă, o perspectivă eronată face să ne scape cel mai adesea tocmai esențialul. Aurel Vlad îngheață pentru noi momentul de maximă tensiune, fixând în mod absolut evidența. O ţine strâns îmbrățișată, eliberată de strânsoarea prezentului și ne-o înfățișează fără a o înfrumuseța. Din cioburile diferitelor trecuturi, artistul compune un acum etern care trimite insistent spre pasul imediat următor, cel de după, dând astfel nu odată în vileag propria noastră inadecvare: neputincioși și neajutorați ne livrăm efemerului, devenirii și degradării, mereu expuși, mereu nepregătiți. Și tocmai în această incapacitate fundamentală a omenirii artistul descoperă o estetică uluitoare, gesturi de o tulburătoare frumusețe. Momentul celei mai adânci slăbiciuni dă naştere celei mai puternice expresii artistice. Claritatea pregnantă a formulării și puritatea imaculată a mișcărilor transformă sculpturile lui Aurel Vlad în adevărate vigniete ale unei spiritualități pline de înțelegere care se revarsă cu fiecare răsuflare a gurilor mereu deschise, însuflețind plenar cotidianul. O privire neiertătoare, greu de susținut, ne interzice orice cădere în banalitate. Căci cum să ne confruntăm cu propria noastră imagine răsfrântă ca-n oglindă în ochii aceia din care tot ce e mai bun în noi ne întâmpină în cea mai necruțătoare lumină? Contemplând fiecare detaliu, cartografiind mental diferențele senzoriale, corpul împietrit în spațiu aduce un tribut acelor lucruri care nu se relevă privirii în concretețea prezentului. Personajele sale exprimă mereu opusul: tot ceea ce poate fi mai bun ni se înfăţişează drept tot ce poate fi mai rău, cel de pe urmă ni se arată ca cel dintâi. De fapt sculpturile lui Aurel Vlad sunt la fel de neterminate fără noi, spectatorii, pe cât suntem noi de incompleți fără ele.“ (Ana-Maria Altmann)

Aurel Vlad s-a născut în 1954 la Galaţi, România. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice„Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti – secţia Sculptură la clasa prof. Geta Caragiu Gheorghiţă şi prof. Marin Iliescu (1980-1984). În ultimii 30 de ani, artistul a avut numeroase expoziții în România și pe plan internațional și a obținut multiple distincții şi premii – inclusiv premiul „Constantin Brâncuşi“ pentru Artă şi Cultură (2016). În prezent Aurel Vlad trăieşte şi lucrează la Bucureşti.

Mai multe detalii despre artistul Aurel Vlad şi despre lucrările acestuia pot fi accesate pe www.aurelvlad.ro

Expoziţia „Estetica momentului“ poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada 13 iunie – 1 septembrie, de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00. Intrarea este liberă.