Alex. Leo Şerban

Alex. Leo Şerban (n. 28 iunie 1959, Bucureşti - d. 8 aprilie 2011, Bucureşti) a fost un critic de film român, eseist, prozator, traducător şi artist vizual.

Alex. Leo Şerban a absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine din cadrul Universităţii din Bucureşti în 1983, a fost bursier al Ministerului Culturii franceze (1992), "International Visitor" în SUA (1996) şi bursier GE/NEC (2003-2004). A predat un curs pentru masteranzi la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii.

Debutează în 1976 cu un poem în Chicago Review, SUA. Începând cu 1982 este prezent (cu eseuri, poezie, proză, traduceri) în majoritatea publicaţiilor culturale româneşti (Secolul 20, România literară, Luceafărul, Contrapunct, Litere, Arte & Idei, Lettre internationale, Idea etc.) şi în câteva străine (Cahiers du cinema, Cover Magazine, Film Comment). Colaborează la Elle, Idei în dialog, Libertatea, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ziarul de duminică, LiterNet.

A fost singurul critic român invitat în emisiunea Double Je a lui Bernard Pivot (2004). Realizator şi moderator al emisiunii Fotograme de pe TVR Cultural (2005-2006). Conferenţiar la Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

A prezentat Retrospectiva Lucian Pintilie de la Londra (2004), curatoriat şi prezentat Festivalul de film românesc Romanian Cinema: A Journey organizat de ICR Londra (2007) şi retrospectiva Shining Through a Long, Dark Night de la Lincoln Center (2008).

A fost membru în boarduri (Centrul Soros Bucuresti, Consiliul Europei Strasbourg, Fundatia ProHelvetia, EuroArt etc.) şi în juriile mai multor festivaluri de film (FIPRESCI: Londra, Lisabona, Salonic; TIFF, DaKINO, Alter/Native, Anonimul; preşedinte al juriului la Festivalul de film experimental de la Baia Mare etc.), iar în perioada 2007-2010 a fost consilierul de selecţie al Festivalului Filmului European. În ianuarie 2008 a fost ales - în urma unui sondaj online - "Criticul de film preferat al cinefililor români".

A fost primul beneficiar al Marelui Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundaţia "Timpul" (2008). A fost lector universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (UNATC). În 2000 s-a autoexclus din Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) şi din Asociaţia Criticilor de Film Români. În 2009 a emigrat în Argentina, de unde a continuat să scrie pentru LiterNet.

Volume apărute pe LiterNet: RetroVizoare (1), RetroVizoare (2), Jeu de Paume (în colaborare cu Şerban Foarţă), MORNINGS (în colaborare cu Cosmin Bumbuţ)

Alte texte apărute pe LiterNet: http://www.liternet.ro/autor/90/Alex-Leo-Serban.html

Vă mulţumesc pentru atenţie

Alex. Leo Şerban

N-am scris niciodată într-un oracol.

O să încerc, aşadar, să mă pun în mintea adolescentului care eram (n-ar fi foarte greu: unii spun că încă sînt adolescent!) şi o să scriu frumos în albumul tău, dragă Almanahule, ceea ce cred eu despre:

1. Flori. Floarea mea preferată este Trandafirul. Obişnuiesc să merg în parcul Circului, pentru că este mai aproape de unde stau, şi să fur trandafiri. Cînd se lasă seara, pe furiş, cu un foarfece de grădină şi o sacoşă mare de plastic. N-am fost prins niciodată, fie pentru că gardienii dorm, fie că sînt foarte bun. Am o tehnică de nota zece: mă fac că mă plimb pe aleile parcului, ochesc o tufă plină de trandafiri, privesc de jur-împrejur ca să mă asigur că nu mă vede nimeni şi, zbang!, mă arunc la pămînt... Scot foarfecele, tai la repezeală, ţac-ţac, tijele care mă interesează, le bag în pungă, apoi mă ridic brusc şi-mi continui drumul ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat. Mai merg. Iar ochesc o tufă (altă culoare de trandafiri), iar privesc în jur, iar mă arunc la pămînt, ţac-ţac... Fac chestia asta pînă se umple punga. După care plec, demn, din parc, cu ditamai punga din care ies parfumuri.

Florile sînt atît de frumoase că nu mă lasă inima să le abandonez în parc. Ştiu că există şi oameni obtuzi, care consideră că ceea ce fac eu este infracţiune. O fi, nu zic nu, dar este o infracţiune estetică: doresc să fiu înconjurat de frumos. Trandafirul este frumos, deci trebuie să-l am. Frumosul este gratuit, dar trebuie să ai curaj să furi ceea ce este gratuit! Aceasta este filozofia mea de viaţă.

Citiți mai departe: 

Versiunea română:

http://agenda.liternet.ro/ articol/7671/Alex-Leo-Serban/ Va-multumesc-pentru-atentie. html

Versiunea cehă: 

http://agenda.liternet.ro/articol/21254/Alex-Leo-Serban-Jarmila-Horakova/Dekuji-Vam-za-pozornost.html

Pagina proiectului pe LiterNet:

http://atelier.liternet.ro/articol/14343/Redactia-LiterNet-Jarmila-Horakova/Spisovatele-z-LiterNetu-v-prekladech-do-cestiny-Scriitori-LiterNet-tradusi-in-ceha.html

Pagina proiectului pe iliteratura:

http://www.iliteratura.cz/Clanek/36847/serban-alex-leo

http://www.iliteratura.cz/Clanek/36849/serban-alex-leo-dekuji-vam-za-pozornost