ZIUA LIMBII ROMÄNE | Limbă și identitate românească - conferinte-dezbateri

Data : Joi, 31 august, 2017, între orele 18,30 și 20,30

Loc : Sala de conferințe a Institutului Cultural Român de la Paris, Rue de l'Exposition, nr 1, Paris, 75007 (Metro École Militaire)

Sărbătorim pe 31 august « Ziua Limbii Române », o ocazie de a sublinia rolul acesteia ca vector al identității naționale, în special pentru minoritățile românești din țările vecine și din diaspora.

Cu aceast prilej, Institutul Cultural Român de la Paris are plăcerea să vă invite joi, 31 august 2017, de la orele 18,30 la 20,00, să celebrăm « Ziua Limbii Române ». Un eveniment remarcabil, care oferă publicului parizian posibilitatea de a cunoaște mai bine România și limba română.

În program, două conferințe susținute de profesorii Laura Zăvăleanu și Alvaro Rocchetti, care predau laUniversitatea Sorbonne Nouvelle – Paris 3:

- « Primii scriitori români și nașterea limbii române literare », conferențiar Laura Zăvăleanu

- « Despre câteva caracteristici ale limbii române, comparate cu cele ale altor limbi romanice », conferențiar Alvaro Rocchetti

Conferințele vor fi urmate de o lectură interactivă din cele mai frumoase texte ale literaturii române. Publicul este invitat să participe !

Alvaro Rocchetti este Profesor emerit la l'Université de Paris 3 Sorbonne Nouvelle. Fost elev al Școlii ENS de la Saint-Cloud, a fost, succesiv, profesor de limba și civilizația italiană Director al 'UFR pentru italiană și română la Paris 3, Vice-Președinte al Universității din 1992 până în 1998. A fondat CIRER (Centrul Interuniversitar de Cercetare și Studii Românești) și revista sa « Cahiers d'Etudes Roumaines » și a publicat, în colaborare cu Gheorghe Doca, 5 volume pentru învățarea limbii române, printre care manualul de bază, « Comprendre et pratiquer le roumain ». Animează « Centre Universitaire Censier », seminarele lunare ale SCOLAR (Systématique Comparée des Langues Romanes). A fost ales, în 2012, la Congresul de la Napoli, Președinte al AIPL (Asociația Internațională de psihomecanica limbajului), reales la Congresul următor de la Québec (Canada). Cercetările și lucrările sale se concentrează pe « sistematica diacronică: evoluția sistemelor limbilor din latină, la limbile romanice.

Laura Zăvăleanu, Lect. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca şi Lector de Limbă şi Civilizaţie românească la Universitatea Sorbonne Nouvelle – Paris 3, este specialist în Literatură română veche, autor al volumului O lume într-un text:Predosloviile în literatura română veche,Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române, Bucureşti, 2013 şi al mai multor studii şi articole având ca subiect arhitecturile cronotopice şi textele prefaţiale în literatura română veche, ca şi relaţia dintre textul literar şi reprezentările sale iconografice. Ultimul volum publicat - Ion Vlad sub imperiul lecturii, Editura Eikon și Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2015 (coord.).

Intrarea este liberă.