TEATRU | Buna ziua domnule DADA

TEATRU | Buna ziua domnule DADA TEATRU | Buna ziua domnule DADA

Buna ziua domnule DADA


Performanţă plecând de la piesa de teatru « Cabaret DADA » de Matei Vişniec

Traducere în limba franceză de Mirella Patureau

 

22 iunie 2016, orele 20.00

 

Sala bizantină a Palatului Béhague

Reşedinţa Ambasadorului României în Franţa

123 rue Saint Dominique 75007 Paris

 

Director artistic : Victor Quezada-Perez

 

Cu :

Eléonore Haentjens

Margot Lourdet

Valentin Madani

Kacem Mesbahi

Victor Quezada-Perez

Ioana Sincu

Edmond Thanel

 

Scenografia :

Sophie Zampieri

Ines Sieulle

Joèla Visniec

Justine Garric

Loraine Mercier

 

Ambianţa este completată de sculpturile dadaiste ale lui Christian Paraschiv

 

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile | rezervare obligatorie

RSVP la 01 47 05 15 31 sau institut@institut-roumain.org

 

Eveniment organizat de Institutul cultural român de la Paris în parteneriat cu Ambasada României în Franţa şi cu Compania de teatru Umbral.  

  

În această piesă de teatru tradusă în franceză de Mirella Patureau, Matei Vișniec aduce un omagiu cuvântului și mișcării DADA, reînviind personajele epocii și explicând în același timp motivul pentru care această mișcare artistică a luat naștere - mișcarea DADA s-a născut în timpul unui război atroce, Marele Război.

Personajele piesei lui Matei Vișniec sunt domnul Dada și artiştii întemeietori ai Cabaretului Voltaire:Tristan Tzara, Hugo Ball, Emmy Hennings, Richard Huelsenbeck, Jean Arp, Marcel Iancu, Sophie Taeuber, dar și Lenin.

 

Punerea în scenă

Compania de teatru Umbral a fost invitată să pună în scenă această operă inedită a lui Matei Vișniec. Piesa va fi interpretată în lectură performativă de 90 de minute de opt actori profesioniști , Compania Umbral realizând, cu ajutorul studenţilor de la Scoala naţională de arte decorative de la Paris, un întreg univers plastic care ilustrează această performanţă, amintind de universul dadaist.

 

Matei Visniec a debutat in anii 1980 cu poezie si s-a afirmat apoi ca dramaturg. Piesele sale au traversat frontierele, fiind traduse in peste 30 de limbi, iar numele lui s-a aflat pe afise in peste 40 de tari. Este unul dintre autorii cei mai jucati la Festivalul de Teatru de la Avignon. Din 1990 este jurnalist la Radio France Internationale si isi desfasoara activitatea intre Franta si Romania. In anul 2008, Matei Visniec publica la Editura Cartea Romaneasca primul sau roman, Cafeneaua Pas-Parol, scris in 1983. Urmeaza Sindromul de panica in Orasul Luminilor - unul dintre cele mai apreciate romane ale anului 2009, premiat de revista Observator cultural. In 2010 apare romanul Domnul K. eliberat. Desi l-a scris in 1988 - primul an al exilului sau parizian -, autorul a asteptat mai bine de 20 de ani inainte de a-l incredinta tiparului. Romanul vizionar Dezordinea preventiva este publicat in anul 2011, iar Negustorul de inceputuri de roman a fost recompensat in 2014 cu Premiul „Augustin Fratila".

  

Compania de teatru Umbral

Companie creată în 1998 de Victor Quezada-Perez, lucrează exclusiv în jurul autorilor contemporani în viață, cu care păstrează legături strânse în timpul procesului de creație. Creațiile sale sunt apreciate și salutate de presa de specialitate.

Spectacolele puse în scenă de compania Umbral sunt un prilej de reflecție permanentă a naturii umane, fără a aduce un mesaj moralizator dar având o importantă componentă civică. Astfel, compania a pus în scenă piese de teatru semnate de autori contemporani în viață precum Sepulveda, Dorfman, Triana, Vișniec, Laabi.

 

Directorul artistic al companiei este Victor Quezada-Perez, regizor, autor și actor.In colaborare cu Matei Vișniec, pune în scenă în Franța și joacă cu un mare succes de public textele sale majore : « Petit Boulot Pour Vieux Clown »(Avignon 2004-2005-2011), « Histoire du Communisme racontée pour des malades mentaux »(Avignon 2008-2009), « Le Cabaret des mots (ICR Paris, Avignon 2013), « La mémoire des Serpillères »(Avignon 2015).

Premiera franceză « Cabaret DADA » va fi din nou prezentată cu ocazia Nopții albe organizate de Primăria Parisului la 1 octombrie 2016, în cartierul Montparnasse.