Roland Barthes și Istoria Europei de Est. Roland Barthes și România

Roland Barthes și Istoria Europei de Est
Roland Barthes și România


Vineri 17 noiembrie 2017, orele 19.00


Salonul de aur, Hôtel de Béhague

Reședinţa Ambasadorului României în Franţa

123 rue Saint Dominique 75007 Paris


Institutul cultural român de la Paris vă propune o seră de dezbatere despre prezenţa lui Roland Barthes în România în anii 1947-1949, despre scrierile și receptarea operei sale în ţările Europei de est.


Participă :

Eric MARTY,Profesor de literatură la Univeraitatea Sorbona 7 – Denis Diderot,cel mai important editor al operelor lui Roland Barthes – opere complete și cursuri –, scriitor și autor al mai multor cărţi consacrate lui Roland Barthes.

Claude COSTE, Profesor la Universitatea de la Cergy-Pontoise, editor al cursului « Comment vivre ensemble de Roland Barthes », autor al antologiei Roland Barthes, textes choisis, Le Seuil, 2010 și autor al mai multor lucrări despre Roland Barthes.

Mihai Dinu GHEORGHIU, Profesor la Universitatea de la Iași, sociolog în domeniul literaturii și al medicinei, autor al mai multor lucrări în română și franceză.

Moderator :

Alexandru Matei, Conferenţiar la Universitatea « Ovidius » din Constanţa, traducător din limba franceză în română (Roland Barthes, Bruno Latour, Jean Baudrillard, Souleymane Bachir Diagne, etc.) și autor al mai multor lucrări de critică.

Invitat special :

Adrian CIOROIANU, istoric, Reprezentant permanent al României pe lângă UNESCO, specialist, în caliatte de istoric, în perioada comunismului românesc, fost Decan al Facultăţii de istorie a Universităţii din București.


Roland Barthes a petrecut doi ani, 1947-1949, la București, la invitaţia lui Philippe Rebeyrol, prietenul său, care ocupa îçn acea perioadă funcţia de director al Institutului francez de Inalte Studii de la București. In calitate de membru al Legaţiei franceze, viitorul critic, filozof și scriitor a asistat la o schimbare dramatică de regim politic, așa cum avea să asiste, de la depărtare de această dată, la multe alte evenimente istorice (în special cele din Mai 1968, Post-revoluţia culturală a lui Mao, Revoluţia iraniană etc.).


Revista Littérature a consacrat un dosar raporturilor între scrierile lui Roland Barthes și ţările din Est, fie că este vorba despre receptarea operei sale în aceste ţări, fie că este vorba despre poziţiile lui Barthes faţă de situaţiile politice și condiţionările ideologice (« Barthes à l’Est », numéro du juin 2017). Acest număr, coordonat de Alexandru Matei, autor al cărţii Roland Barthes – Mitologii românești, București, Editura Art, 2017, deschide un câmp important de cercetare, unde politica și scrisul sunt strâns legate și unde se pot formula noi întrebări despre ceea ce înseamnă a lua poziţie și a avea dreptate.


Intrare liberă cu rezervare obligatorie la 01 47 05 15 31 sauinstitut@institut-roumain.org