Prof. univ. dr. acad. Ioan-Aurel Pop conferenţiază la Viena

În data de 21 mai 2017, începând cu ora 18.00, prof. univ. dr. acad. Ioan-Aurel Pop a susținut la sediul Institutului Cultural Român de la Viena conferința „Mărturii străine despre limba română la începuturile epocii moderne“. Prelegerea face parte din programul evenimentului Limba Română în Lume care se desfăşoară în perioada 20-25 mai 2017 la Viena şi Budapesta.

Există prejudecata că latinitatea limbii române, ca şi ideea romanităţii românilor s-au fixat în secolul al XVIII-lea, prin activitatea Şcolii Ardelene, care ar fi condus şi la o „relatinizare“ a limbii noastre.Se acceptă mărturiile cronicarilor din secolul al XVII-lea, dar sunt socotite de unii nerelevante sau insuficiente. Se ignoră, în general, faptul că cele mai importante mărturii despre latinitatea românei şi despre romanitatea românilor provin din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, adică de la finele lumii medievale şi de la începuturile modernităţii. Acestea sunt opera autorilor străini care scriu aproape invariabil că româna este o italiană sau o latină coruptă. Cei care erau de specialitate, cu studii universitare, chiar plasează limba română între limbile romanice, alături de italiană, franceză şi spaniolă. În acest fel, se poate dovedi că latinitatea românei este o realitate perpetuă, cunoscută şi afirmată încă din Evul Mediu.(Ioan-Aurel Pop)

Ioan-Aurel Pop este coautor ‒ alături de Alexandru Simon (cercetător la Academia Română în cadrul Centrului de Studii Transilvane) ‒ al materialelor de prezentare a umaniştilor Johannes Honterus (1498-1549) şi Nicolaus Olahus (1493-1568) incluşi în expoziția „Europa – moştenirea umaniştilor”, realizată de EUNIC Austria. În cadrul proiectului, 23 de țări prezintă pe panouri de mari dimensiuni câte două personalități care au trăit între secolele al XV-lea și al XVIII-lea și care au avut un rol determinant în evoluția Europei. Organizată în parteneriat cu Universitatea din Viena, Academia Austriacă de Științe și Büchereien Wien (Bibliotecile Municipale), expoziţia „Europa – moştenirea umaniştilor” se desfăşoară până pe 27 mai 2017 la Biblioteca Centrală din Viena şi în perioada 1-30 iunie la Casa Uniunii Europene de la Viena.

Ioan-Aurel Pop este profesor universitar și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, autor și coautor a peste cincizeci de cărți, tratate și manuale și a peste trei sute de studii și articole, Doctor Honoris Causa al universităților din Alba Iulia, Timișoara, Oradea, Cahul, Galați, Sibiu, Târgu Mureș, Universitatea de Stat din Chișinău, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă“ din Chișinău. Este membru titular al Academiei Române, al Academiei Europene de Știință și Artă de la Salzburg, al Academiei Naționale Virgiliene din Mantova (Italia) și membru corespondent al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris. A activat ca director al Institutului Cultural Român din New York (SUA) și al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (Italia). Este director al Centrului de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române.

Institutul Cultural Român de la Viena Argentinierstr. 39, 1040 Tel.: +431 319 10 81; office@rkiwien.at |www.rkiwien.at www.facebook.com/RKIWien.ICRViena