Omagiu Dinu Lipatti - Concert de Ziua Naţională a României, la Varşovia

Institutul Cultural Român vă invită la un recital de vioară și pian cu o dublă semnificație: omagierea creației pianistului, compozitorului și pedagogului român Dinu Lipatti, la aniversarea a 100 de ani de la naștere, și sărbătorirea Zilei Naționale a României.

Recitalul va avea loc la Varșovia, în data de 2 decembrie, de la ora 18:00, la Palatul de pe Insulă (Palac na Wyspie) şi va fi susţinut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga. Programul cuprinde preponderent lucrări de Dinu Lipatti, cărora li se vor mai adăuga alte câteva creații românești, compuse de George Enescu, Paul Constantinescu, Vasile Filip, Vlad Baciu.

Violonista Diana Jipa este absolventă a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, la clasa de vioară a prof. Florin Croitoru. A susținut recitaluri în România, Grecia, Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud. A reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană, în 2005. A fost prezentă pe scena de concert la Festivalul Muzicii Româneşti - ediția a XVI-a, Iaşi, alături de Filarmonica “Moldova” din Iaşi în 2012, la Festivalul Internațional “George Enescu” - ediția a XVIII-a tot cu Filarmonica din Iaşi, la Ateneul Român, la Festivalul ”Paganiniana” de la Genova – Italia, în 2007.

Diana Jipa a debutat ca solistă la vârsta de zece ani, alături de Filarmonica din Braşov. Din 2007, a devenit o prezenţă constantă pe scena Filarmonicii din Iaşi. Printre alte filarmonici cu care a concertat se numără cele din Braşov, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Botoşani, Oradea, precum şi cu Cork Fleischmann Symphony Orchestra, Orchestra de Cameră “Unirea” din Focşani, Orchestra Medicilor "Ermil Nichifor”, Orchestrele Universității Nationale de Muzică din Bucureşti, sub bagheta dirijorilor Ilarion Ionescu-Galați, Dumitru Goia, Olivier Grangean, Gottfried Rabl, Theo Wolters, Vlad Agachi, Liviu Buiuc, Iosif Ion Prunner, Alexandru Ganea, Gabriel Bebeşelea, Mihail Agafiță, Romeo Rîmbu. S-a perfecționat cu profesorii Ṣtefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, KrysztofWęgrzyn, Valeriu Rogacev. În prezent, în paralel cu activitatea concertistică, este cadru didactic al Şcolii de Muzică şi Arte Plastice „Iosif Sava” din Bucureşti.

Născut la Galaţi în 1979, pianistul Ştefan Doniga a absolvit cursurile Universitatăţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în anul 1997, în decursul celor 5 ani de studii beneficiind de îndrumările maeştrilor Constantin Ionescu-Vovu, Viorica Rădoi, Oxana Corjos, Dan Grigore. În ultimii ani Ştefan Doniga a susţinut recitaluri şi concerte pe scene din România, Luxemburg, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Austria, Slovacia, Norvegia, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia. Prezenţele sale scenice au fost reprezentate de apariţii solistice sau parteneriate camerale alături de nume marcante ale vieţii muzicale româneşti: violoncelistul Marin Cazacu, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoniştii Florin Croitoru şi Ştefan Horvath, sopranele Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Sorina Munteanu etc. În anul 2000 a reprezentat România la Primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad, Bulgaria, unde a primit Medalia Festivalului şi a participat, de asemenea, în cadrul a numeroase transmisiuni directe realizate de către Radiodifuziunea Română, fiind invitat să realizeze imprimări speciale alături de Orchestra de Cameră Radio. Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin, o imprimare realizată în concert la Ateneul Român şi difuzată în repetate rânduri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de către postul muzical de radio german WDR 3.

Dinu Lipatti, unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XX-lea, este strâns legat de Polonia și de istoria ei muzicală, intrând în patrimoniul celor mai cunoscuți interpreți ai creațiilor lui Chopin. Cu un stil care face referire la maeștrii clasici, Lipatti l-a interpretat pe Chopin cu o deosebită eleganță, cu un tușeu delicat, cu totul special, și sensibilitate coloristică, abordând atât lucrări dramatice (Sonata în si minor) cât și de virtuozitate. În urma lui Lipatti au rămas înregistrări chopiniene de referință: Sonata în si minor, Barcarola, Studiile op. 10 nr. 5 și 25 nr. 5, Mazurca în do diez minor op. 50 nr. 3, Nocturna în Re bemol majorop. 27 nr. 2, precum și două înregistrări complete ale Valsurilor, considerate, alături de versiunea lui Alfred Cortot, inegalabile în acest gen.


Foto: www.dinulipatti.org, ICR Varşovia