FILM | Călătoria lui Grüber de Radu Gabrea

Proiecţia filmului « Călătoria lui Grüber » de Radu Gabrea


Joi, 19 mai 2016, ora 19.00


In prezenţa realizatorului Radu Gabrea

 

Filmul « Călătoria lui Gruber » se bazează pe realitatea vizitei la Iași a lui Curzio Malaparte, ziarist şi scriitor italian, care descrie în romanul său Kaputt şederea sa în acest oraş, la o zi după pogromul suferit de populația evreiască.


Synopsis

Acţiunea filmului este plasată în anul 1941, la scurt timp de la atacarea Rusiei Sovietice de către Germania şi România. Curzio Malaparte, scriitor italian (avea să scrie în anul 1944 romanul Kaputt) şi corespondent de război pentru "Corriere della Sera", în drumul său către front ajunge la Iaşi. Malaparte suferă de o alergie severă şi unica sa posibilitate de a se vindeca este să găsească un medic evreu pe nume Josef Gruber. În timpul căutarii, Curzio descoperă că doar cu câteva zile înainte de sosirea lui în oraş avusese loc un pogrom, în urma căruia un mare număr de cetăţeni de origine evreiască din Iaşi au fost fie omorâţi în curtea Chesturii, fie evacuaţi cu trenul către o destinaţie incertă şi că doctorul Gruber ar putea fi printre ei. Ajutat de Guido Sartori, consulul italian de la Iaşi, Malaparte încearcă să obţină un mandat oficial de aducere pentru doctorul evreu. Se loveşte însă de indiferenţa birocraţiei şi mai ales de dorinţa evidentă a autorităţilor române de a ascunde ceva în legătură cu ultimele evenimente.

Filmul are meritul de a fi primul produs  cinematografic, care vorbeste despre pogromul de la Iaşi.

Regia: Radu Gabrea

Scenariu : Răzvan Rădulescu, Alexandru Baciu

Cu: Florin Piersic Jr., Marcel Iureş, Claudiu Bleonţ, Udo Schenk, Alexandru Bindea, Răzvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Mihai Gruia Sandu, Cristina Bodnărescu, Dumitru-Paul Fălticeanu.

Durata : 100 min.


Radu Gabrea, regizor de film si teatru si scenarist roman, este unul dintre cei mai prolifici regizori români contemporani. Cu o carieră de peste 40 de ani în cinematografie şi un palmares impresionant de filme documentare și de ficțiune, care nu au făcut parte din ceea ce se numește în mod general "film de autor", Radu Gabrea a reușit  să-și câștige un statut unic printre cineaștii români, acela de autentic regizor european.

Sala bizantină a Palatului Béhague

Reşedinţa Ambasadorului României în Franţa


Proiecţie organizată cu ocazia expoziţiei de fotografie « Pogromul de la Iaşi » care se desfăşoară în perioada 5 - 22 mai 2016 la Institutul cultural român de la Paris, în colaborare cu Ambasada României în Franţa.

Proiecţie organizată cu ocazia comemorii a 75 de ani de la Pogromul de la Iaşi

Eveniment organizat cu ocazia preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru  Memoria Holocaustului (IHRA).