Evenimentul zilei: "Lăutarii de la Zece Prăjini fac să răsune Parisul"

Muzicienii fanfarelor Shavale şi Zimbrul din Moldova se instalează astăzi sub turnul Eiffel pentru un megaconcert stradal de câteva ore cu bătute, hore româneşti, colinde şi muzică ţigănească.


Pentru a marca apropierea sărbătorilor de sfârşit de an, lăutarii celebrelor fanfare Shavale şi Zimbrul din Moldova concertează în inima metropolei franceze. Astăzi, peste 20 de virtuozi lăutari, „urechişti" din tată-n fiu, îşi dovedesc măiestria mai întâi pe pe esplanada de la Trocadero, urmând apoi să străbată cu instrumentele, vibrând, grădina de la poalele Turnului Eiffel.

La ora prânzului publicul parizian şi comunitatea românilor sunt invitaţi la spectacol în sunete de alămuri şi dansuri de măşti, asortate cu bucate româneşti la primăria arondismentului 7 din Paris.

Turul de forţă al lăutarilor se încheie cu un concert într-unul din cele mai populare locuri din Paris, piaţa halelor. Pentru concertul itinerant al celor două fanfare din Moldova pe străzile Parisului, organizatorul evenimentului, ICR Paris, a trebuit să obţină nenumărate aprobări, accesul la un spectacol stradal în oraşul luminilor fiind extrem de reglementat.

Repertoriul popular şi sonoritatea aparte a muzicii fanfarelor din România reprezintă un spectacol inedit pentru parizieni, tradiţia franceză perpetuând mai curând spectacole cu muzică de fanfare militare sau cu repertoriu clasic.


Fanfara Shavale

Situat la graniţa dintre judeţele Iaşi şi Neamţ, satul Zece Prăjini din comuna Dagâţa cu numai 560 de locuitori şi-a cîştigat faima de a fi localitatea cu cel mai mare număr de fanfare din ţară, fiecare bărbat ştiind să cânte la cel puţin un instrument. Talentul muzical şi instrumental este transmis din generaţie în generaţie: de la copiii de 4 ani până la bătrânii de 74, fiecare poate interpreta o sârbă sau o geampara, chiar dacă nu cunoaşte notele muzicale sau „boabele" în limbajul lor.

În sat există nu mai puţin de patru fanfare, cele mai cunoscute fiind „Shavale" („Băieţii") şi „Ciocârlia". Lipsa studiilor în domeniu asigură autenticitatea muzicii interpretate de fanfarele din Zece Prăjini, satul fiind subiect de cercetare pentru muzicologi, muzicieni şi etnologi.
Începând cu anul 1999, cei 12 muzicieni din Fanfara Shavale promovează muzica tradiţională românească (sârbe, hore, bătute) în toată Europa, participând la concerte live şi festivaluri renumite de world music, folk sau chiar jazz din: Austria, Anglia, Belgia, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Irlanda, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria sau Polonia.

Fanfara Zimbrul

Cea mai mare parte din artistii fanfarei Zimbrul provin din comuna Chetris din judetul Iasi. În partea locului este cunoscută sub numele de "Fanfara de la Chetris - Fratii Lucan" cu 10-15 suflatori si un tobosar. Fraţii Lucan au cântat cu Goran Bregovici în Italia iar formaţia a cântat pe scenă cu Kusturica şi formatia lui „No Smoking" la Odiseea 2001" în Bucureşti. Artiştii sunt, în general, înrudiţi între ei. Nu folosesc note muzicale, arta lor fiind transmisă din generaţie în generaţie prin exerciţiu îndelungat.

sursa: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/879120/Lautarii-de-la-Zece-Prajini--fac-sa-rasune-Parisul/