Când materia vie inspiră inovaţia. De la descoperirea lui Gheorghe Benga la inovaţia lui Peter Holme Jensen

Cand materia vie inspira inovatia De la descoperirea lui Gheorghe Benga la inovatia lui Peter Holme Jensen Cand materia vie inspira inovatia De la descoperirea lui Gheorghe Benga la inovatia lui Peter Holme Jensen

Când materia vie inspiră inovaţia

De la descoperirea lui Gheorghe Benga la inovaţia lui Peter Holme Jensen

CONFERINTA - DEZBATERE


Salonul auriu al Palatului Béhague

Reședinţa Ambasadorului României în Franţa

123 rue Saint Dominique 75007 Paris


Joi 6 octobrie 2016, ora 19.30


Institutul cultural român de la Paris inaugurează o serie de manifestări știinţifice destinate publicului larg și care pun în lumină contribuţia românească la cunoașterea știinţifică și tehnică mondială.

Acest ciclu de manifestări este organizat la propunerea și în cooperare cu profesoara franco-română Melania Kiel.    

Ciclul de evenimente știinţifice ale ICR Paris debutează cu conferinţa-dezbatere dedicată academicianului român Gheorghe Benga și descoperirii sale. In anul 1985, Gheorghe Benga a identificat, în premieră mondială, prima proteină-canal permeabilă la apă (aquaporina), care se găsește în pereţii globulelor roșii ale organismului uman. De o importanţă crucială în domeniul știinţei, descoperirea lui Benga a inspirat cercetările omologilor lui și a permis lui Peter Agre să obţină, în 2003, Premiul Nobel pentru chimie.

Implicaţiile descoperirii lui Gheorghe Benga sunt multiple, de la cunoașterea funcţionării organismelor vii până la invenţii tehnologice contemporane, cum este recenta invenţie a danezului Peter Holme Jensen, recompensată în 2014 cu « Oscarul » Tehnologiei și care se bazează pe principiul funcţionării aquaporinelor.

Această dezbatere se bucură de o participare ilustră. Academicianul Gheorghe Benga, cel care se află la bazele acestei descoperiri epocale, va fi prezent la Paris pentru a susţine o mini-conferinţă. Peter Holme Jensen i se va alătura pentru a exemplifica utilizările contemporane și tehnologice ale acestei descoperiri.


In prezenţa lui Gheorghe Benga, profesor, academician, Catherine Vénien-Bryan, profesor, Peter Holme Jensen, chimist, inventator.

Dezbatere moderată de Melania Kiel, profesor.   


Gheorghe Benga

Academician, profesor, fondatorul Catedrei de biologie celulară și moleculară a Universităţii de medicină și farmacie din Cluj-Napoca, fondator al Centrului de excelenţă pentru medicina moleculară și și al Laboratorului de micrroscopie electronică aparţinând aceleiași instituţii, fondator al Laboratorului de genetică umană al Spitalului clinic judeţean Cluj-Napoca.

Peter Holme Jensen

Director general al întreprinderii daneze « Aquaporin », Peter Holme Jensen a fost recompensat cu premiul « Oscar » al Tehnologiei pe anul 2014 pentru inovaţia sa - membrana non-energivoră de filtrare a apei, care se inspiră din principiul funcţionării aquaporinelor. Ianinte de a se consacra invenţiei sale, Peter Jensen a lucrat mai multi ani în calitate de chimist în diverse întreprinderi farmaceutice. Deviza sa : progresele tehnologice trebuie să se inspire din natură. Studiind aquaporinele, Jensen  a descoperit ceea ce căuta : un sistem natural autonom ca bază a unei invenţii ce își poate găsi aplicabilitatea la scară industrială. 

 

Catherine Vénien-Bryan

Profesoară la Universitatea Pierre-et-Marie-Curie (Paris 6), responsabila echipei de cercetare în domeniul proteinelor din cadrul Institutului de mineralogie și fizică IMPMC.

Melania Kiel

Profoară la Universitatea de Etiopatie de la Paris, autoare de lucrări universitare apărute la renumita editură De Boeck, autoare de expoziţii virtuale știinţifice. 

 

Intrare liberă | rezervare obligatorie

RSVP : 01 47 05 15 31  sau  institut@institut-roumain.org