Ziua Europeană a Limbilor în rețeaua Institutelor Culturale Românești din Străinătate

 Ziua Europeana a Limbilor in reteaua Institutelor Culturale Romanesti din Strainatate

La inițiativa Consiliului Europei, începând din 2001, Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită în fiecare an pe data de 26 septembrie. Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale din străinătate,  se alătură demersului comun de sensibilizare a publicului asupra importanței învățării limbilor străine, în scopul favorizării cooperării interculturale și plurilingvismului, pentru promovarea diversității culturale a Europei, pentru încurajarea învățării limbilor străine pe tot parcursul vieții, nu numai în context școlar, ci și în afara acestuia. 

Ziua Europeană a Limbilor, în cadrul clusterelor unde există reprezentanțe ICR, sau unde acesta este reprezentat prin intermediul ambasadelor sau consulatelor, este promovată prin proiecte cultural-educative orientate către promovarea cursurilor de limba română, dar și către receptarea culturii române în context european. Reprezentanțele ICR participă la proiecte în calitate de membri în clustere EUNIC, cu scopul de a sprijini diplomaţia culturală naţională, şi acţionează la nivel organizatoric pentru stabilirea unor relaţii culturale. EUNIC nu funcţionează la nivel naţional sau interguvernamental, putând conține mai mulţi membri din aceeaşi ţară.

În perioada 20 -  30 septembrie vor avea loc cursuri de limba română și prezentări ale ofertei de cursuri de limbă (ICR Budapesta, ICR Madrid, ICR Praga, ICR Varșovia, ICR Viena). O preocupare importantă a Institutului Cultural Român este cea legată de popularizarea limbii române în rândul tinerilor și copiilor. În acest sens, ICR Berlin, pentru școlile primare din capitala germană ore și ICR Bruxelles, pentru copiii din ciclul secundar, (în parteneriat cu Institutul Goethe din Rotterdam, Țările de Jos) vor oferi ore demostrative de limba română. Tot pentru copii, ICR Viena participă şi în acest an, alături de alţi membri ai Asociaţiei EUNIC Austria, la evenimentul „Micul Prinţ - o călătorie prin spaţiile lingvistice ale Europei".

Proiectelor cu caracter educativ li se adugă conferința cu subiectul sprijinul financiar și subvenții pentru traduceri și evenimentul „Europa 2016 - hărți ale poeziei" de la Madrid și cea de la Varșovia -  „Languages for Specific Purposes", dar și proiectul inedit al ICR Lisabona de speak dating în diverse limbi străine, care va avea loc în Parcul Estrela.

În parteneriat cu Institutul de Limba Română din cadrul Facultăţii de Filologie al Universității din Belgrad, Institutul Goethe și clusterul EUNIC Serbia, ICR Viena organizează o serie de activităţi care se vor desfăşura în Piaţa Republicii din Belgrad, printre care și un concert al trupei românești NIGHTLOSERS.

Ambasada României în Republica Elenă, reprezentantul ICR în cadrul clusterului EUNIC Atena, participă, pe 24 septembrie, la proiectul Ziua Europeană a Limbilor. La centrul Technopolis din Atena România va avea un stand de promovare și va sprijini desfășurarea unui program de muzică și a unui recital de poezie în limba națională, un concurs online, cu întrebări despre limba și cultura fiecărui stat participant. 

Programul Zilei Europene a Limbilor la București și alte informații sunt disponibile pe site-ul EUNIC România, pe pagina: www.facebook.com/ZiuaLimbilorBucuresti, precum și pe cea dedicată evenimentului: https://www.facebook.com/events/330781330589685. Accesul la eveniment este liber și are loc în limita locurilor disponibile, fără înscriere prealabilă.

Programul complet al evenimentelor care vor avea loc cu ocazia Zilei Europene a Limbilor:

Ziua Europeană a Limbilor în cadrul clusterelor unde există reprezentanțe ICR

Institutul Cultural Român de la Berlin

/26 septembrie/ 

Locul desfășurării: Biblioteca Bodo-Uhse din cartierul Lichtenberg din Berlin

În cadrul acestui eveniment se vor desfăşura diverse cursuri de limbă si cultură pentru elevi din şcolile primare din Berlin. Cursul de limbă română, care va avea loc pe data de 26 septembrie la Biblioteca Bodo-Uhse din cartierul Lichtenberg, va fi predat de Ana-Maria Carabelea.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles

/22 septembrie/ 

Locul desfășurării: sediul Institului Goethe din Rotterdam, Regatul Ţărilor de Jos - Olanda

Pentru al doilea an consecutiv, ICR Bruxelles propune organizarea de ore demonstrative de limba română pentru copii olandezi din ciclul secundar, în data de 22 septembrie, la sediul Institului Goethe din Rotterdam. La Rotterdam, la sediul Goethe Institut, ICR Bruxelles va organiza 8 lecții demonstrative de limba română în două sesiuni (Mirona Magearu, referent relaţii al ICR Bruxelles, este propusă pentru organizarea cursurilor demonstrative de limba română).

Institutul Cultural Român de la Budapesta

/23 septembrie/

Locul desfășurării:  sediul Institutul Italian de Cultură din Budapesta, Ungaria

Evenimentul va avea loc în data de 23 septembrie 2016, la sediul Institutul Italian de Cultură din Budapesta, sub genericul „European Languages Cocktail Bar".

ICR Budapesta va participa la eveniment cu un stand de promovare la care se vor desfășura activități de inițiere în limba română (jocuri lingvistice), conversație cu vorbitori nativi și un curs demonstrativ de limba română, susținut de prof. univ. dr. Florin Cioban, lector al Catedrei de Limba și Literatura Română a Universității ELTE din Budapesta.

Institutul Cultural Român de la Istanbul

/22 octombrie/ 

Locul desfășurării: Centrul de Artă pentru Tineret, Beyoğlu, Istanbul.

 ICR Istanbul va sărbători pentru a șasea oară consecutiv Ziua Europeană a Limbilor sâmbătă, 22 octombrie 2016, între orele 12:00 - 17:00, la Centrul de Artă pentru Tineret, instituție aflată în subordinea Primăriei Beyoğlu.

Ziua Europeană a Limbilor (EDL) este cel mai mare eveniment al reţelei EUNIC din Republica Turcia, la care se alătură câteva consulate generale europene și centre de limbi străine din Istanbul, la care participă: Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul, Institutul Cultural Italian, Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Istanbul, Forumul Austriac de Cultură, Consulatul General al Republicii Grecia Sismanoglio Megaro, Consulatul General al Confederației Elvețiene, Consulatul General al Poloniei şi Concept Language.

Pe parcursul întregii zile se vor desfăşura activităţi variate cu scopul de a celebra diversitatea culturală şi lingvistică în nouă limbi europene: standuri de prezentare a institutelor culturale europene, cursuri introductive de limbă, jocuri lingvistice interactive, quiz-uri de limbă, spectacole interactive, concursuri cu premii.

Fiind unul dintre coordonatorii principali ai EDL 2016, ICR Istanbul are misiunea de a asigura buna desfășurare a evenimentului sub sloganul Nouă limbi străine într-o singură zi. ICR Istanbul va fi prezent într-o serie de activități cultural-educative, dintre care amintim: „Common Words Activity”, având ca temă Natura; stand de prezentare a Institutului și distribuirea de materiale informative depre evenimentele ICR Istanbul; un curs introductiv de limbă română pentru străini cu o durată de 45 minute, susținut de profesor Jenny Marilena Vișa. De asemenea, ICR Istanbul își așteaptă oaspeții la un eveniment artistic oferit de doi performeri români: Tudor Morar și Eranio Petruska, care vor susține un spectacol interactiv, combinând ingenios cuvintele în limbi europene, dansul și muzica.

Prin participarea pentru a șasea oară consecutiv la această serie de activități pe tema multilingvismului și interculturalității, ICR Istanbul și-a propus să atragă atenția publicului local și străin asupra limbii și culturii române ca parte integrantă a culturii europene, iar prin coordonarea evenimentului comun urmărește menținerea relațiilor de colaborare cu celelalte institute culturale, misiuni consulare și diplomatice europene din Istanbul, dar şi cu autorităţile locale.

La inițiativa Consiliului Europei, Ziua europeană a Limbilor este sărbătorită în fiecare an, începând cu 2001, în data de 26 septembrie, iar persoane de orice vârstă sunt încurajate să învețe cât mai multe limbi străine, în școală sau în afara acesteia.

Institutul Cultural Român de la Lisabona

/24 septembrie/

Locul desfășurării: Parcul Estrela din Lisabona, Portugalia

Pentru sărbătorirea Zilei Europene a Limbilor la Lisabona, EUNIC Portugalia a propus organizarea unui eveniment comun în Parcul Estrela din Lisabona. Acesta va cuprinde o serie de activități menite să promoveze plurilingvismul în Europa, în contextul în care diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale. Activitățile propuse la această ediție vor permite publicului participant să asiste la sesiuni de speak dating în diverse limbi străine (română, spaniolă, franceză, italiană, germană, finlandeză, georgiană și greacă), la ateliere culinare și de ilustrație pentru copii, concerte, cursuri de dans, sesiuni de lectură și muzică, stand cu preparate tradiționale din diverse țări.

Participarea ICR Lisabona la acest eveniment va consta în: sesiuni de speak dating în limbă română susținute de prof. Rodica Adriana Covaci/ ateliere culinare pentru copii susținute de Grațiela Andrei/ stand cu prăjituri/ dulciuri tradiționale românești.

Institutul Cultural Român de la Madrid

/25 - 30 septembrie/ 

Locul desfășurării: Madrid, Spania

Asemeni ediţiilor anterioare, EUNIC Spania îşi propune să organizeze un maraton cultural şi lingvistic care va cuprinde: mese rotunde despre poezia și narațiunea europeană tradusă în spaniolă, ateliere de creație pentru adulți și copii, recitaluri de poezie, lecturi, târg gastronomic, vizite cu ghid, cursuri şi ateliere de limbi străine, premii şi burse pentru studierea limbilor străine.

26 septembrie -Sprijin și subvenții pentru traduceri" (conferinta)

Loc: Comisión Europea, Representación en España (Paseo de la Castellana, 46)

Orar: 12.00 - 13.30 Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

27 septembrie - Minicursuri de română

Loc: Goethe-Institut (C/ e Zurbarán, 21)

Orar: 18.00 - 19.30

Vor avea loc lecții demonstrative de limbi străine, de câte 20 min, printre care și lecţii de limba română, susținute de prof. Virginia Oprișa.

 28 septembrie - Minicursuri de română

Loc: Institut français (C/ Marqués de la Ensenada, 12)

Orar: 18.00 - 20.00. La fiecare 15 min.

Vor avea loc lecții demonstrative de limbi străine, de câte 15-20 min, printre care și lecţii de limba română, susținute de prof. Virginia Oprișa.

29 septembrie - Europa 2016: hărți ale poezie

Loc: Istituto Italiano di Cultura (C/ Mayor 86)

Orar: 20.00 - 21.30  Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. 

Participă poeți din Italia, România, Polonia, Slovenia, Lituania și Franța. România va fi reprezentată de Ioana Gruia.

Institutul Cultural Român de la Praga

/25 - 30 septembrie/ 

Locul desfășurării: Pasajul Lucerna, Praga, Republica Cehă

În data de 26 septembrie 2016, între orele 16:00-19:00, Clusterul EUNIC în Republica Cehă sărbătoreşte Ziua Europeană a Limbilor printr-o serie de activităţi specifice, desfăşurate în Pasajul Lucerna din centrul oraşului Praga (un pasaj de trecere foarte circulat atât de către locuitorii oraşului cât şi de turişti). Asemeni anilor precedenţi, vor fi amplasate spaţii de prezentare cu informaţii despre ofertele de cursuri de limbă ale institutelor și reprezentanțelor culturale participante, unde va exista ocazia de a se face conversatie în toate limbile europene prezentate la eveniment. ICR Praga va promova limba română cu sprijinul dnei Hana Herrmannova, lector de limba cehă pentru români şi editor la editura "herrmann a synove", unde a lansat de curând, cu ocazia proiectului EUNIC Noaptea literaturii, ediţia în limba cehă (în traducerea sa) a Metafizicii bicicliştilor de Ciprian Vălcan.

Institutul Cultural Român de la Varșovia

/26 septembrie - 2 octombrie/ 

Locul desfășurării: Varșovia, Cracovia, Katowice  

Institutul Cultural Român de la Varșovia participă și în 2016 la Ziua Europeană a Limbilor,  organizată de clusterul EUNIC Varșovia, în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în Polonia, Departamentul de Educație al Primăriei Varșoviei, Universitatea din Varşovia și Fundația pentru Dezvoltarea Sistemului de Educație. Scopul acțiunilor derulate este descoperirea și familiarizarea cu diversitatea lingvistică de care se bucură Europa, dar și promovarea importanței învățării şi utilizării limbilor străine, în general, indiferent de larga sau redusa lor circulație, contribuind la sprijinirea multilingvismului și învățării pe tot parcursul vieții. Vor avea loc lecții de limbă via Skype, lecții de civilizație, jocuri urbane și  conferința „Languages for Specific Purposes". Conferința a avut loc pe 20 septembrie, la Universitatea din Varşovia(cu traducere simultană în engleză şi polonă). 

Evenimentele au loc în Varșovia (conferința internațională, organizată de Fundația pentru Dezvoltarea Sistemului de Educație, împreună cu EUNIC Varșovia și Reprezentanța Comisiei Europene în Polonia), Cracovia (joc urban, organizat de clusterul EUNIC Cracovia) și Katowice (joc urban, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în Polonia, împreună cu EUNIC Varșovia).

Programul ICR Varșovia de Ziua Europeană a Limbilor:

26 - 30 septembrie - cursuri demonstrative de limba română via Skype (5 cursuri)

26 și 30 septembrie - cursuri de cultură și civilizație română (2 cursuri)

1 octombrie -  Katowice organizarea și susținerea componentei românești a jocului urban

Institutul Cultural Român de la Viena

/26 septembrie/ - Belgrad

Locul desfășurării: Piaţa Republicii din Belgrad, Serbia

Începând din luna mai 2016, Institutul Cultural Român de la Viena este membru în clusterul EUNIC Serbia, prima cooperare în cadrul clusterului concretizându-se cu ocazia Zilei Europeane a Limbilor, eveniment pentru care ICR Viena are acceptul de colaborare din partea Ambasadei României în Republica Serbia şi al Institutului de Limba Română din cadrul Facultăţii de Filologie, Universitatea din Belgrad. 

Pe 26 septembrie, Institutul Goethe din Serbia şi clusterul EUNIC Serbia sărbătoresc pentru a IV-a oară Ziua Europeană a Limbilor printr-o serie de activităţi specifice, desfăşurate în Piaţa Republicii din Belgrad, unde vor fi amplasate standuri de prezentare cu informaţii  şi materiale despre ofertele de cursuri de limbă ale institutelor și reprezentanțelor culturale participante şi o scenă unde şcolarii, studenţii şi toţi participanţii la eveniment au posibilitatea de a-şi îmbunătăţi cunoştintele lingvistice prin cântece, poezii, momente teatrale etc. Pe scenă vor susţine concerte trupe muzicale din statele reprezentate în EUNIC Serbia şi care totodată oferă programe lingvistice la Universitatea din Belgrad. De asemenea, trupa românească NIGHTLOSERS va susţine un concert în cadrul aceluiași eveniment.

Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Ambasada României în Republica Serbia, propune amenajarea unui stand de. ICR Viena va promova oferta de cursuri de limba română pentru adulţi și pentru copi. În Centrala ICR vor fi prezentate programele CENNAC şi vor fi expuse titluri semnate de autori români şi traduse în limba germană, cărţi şi albume apărute la Editura ICR, traduceri publicate prin programele Centrului Naţional al Cărţii, cărţi din fondul de carte ICR Viena.

/26 septembrie/ - Viena

Locul desfășurării: Casa Uniunii Europene de la Viena, Austria

ICR Viena participă şi în acest an alături de alţi membri ai Asociaţiei EUNIC Austria la evenimentul „Micul Prinţ - o călătorie prin spaţiile lingvistice ale Europei", organizat de Biroul de Informaţii al Parlamentului European şi Reprezentanţa Comisiei Europene în Austria. Proiectul este dedicat „Zilei Europene a Limbilor". Programul pentru copii și adolescenți se desfășoară între orele 16:00 și 17:00 şi cuprinde filme cu „Micul Prinţ" în diferite limbi europene, jocuri de memorie, ateliere de pictură cu Alba Cruz (Spania) și manifestarea „Der kleine Prinz reist nach Italien" („Micul Prinţ călătoreşte în Italia") cu Barbara Crisci. Programul serii cuprinde prelegerea „Micul Prinţ - un mesaj pentru Europa" susţinută de dr. Susanne Schauf începând cu ora 19:00. În continuare vor fi prezentate lecturi în limbile europene ale unor pasaje scurte din celebra poveste. Lectura în limba română va fi făcută de directorul ICR Viena, Irina Cornişteanu. La finalul serii are loc spectacolul „Theater trifft Kunst" în regia lui Paolo Pace. În aceeaşi seară va fi prezentată expoziția de carte „Micul Prinţ în 30 de limbi", care poate fi vizitată în perioada 5-26 septembrie, în intervalul orar 9:00-17:00 la Casa Uniunii Europene de la Viena.

Ziua Europeană a Limbilor în cadrul clusterelor unde ICR este reprezentat prin intermediul ambasadelor sau consulatelor

/24 septembrie / - Atena

Ambasada României în Republica Elenă, reprezentantul ICR în cadrul clusterului EUNIC Atena, participă pe 24 septembrie la proiectul „Ziua Europeană a Limbilor". La ediția din acest an, care va avea loc la centrul Technopolis din Atena, vor participa, alături de România, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Austria, Polonia, Cehia, Ungaria, Cipru, Suedia, Grecia, precum și, în urma unei solicitări speciale, Georgia. Ambasadele sunt invitate să participe cu materiale de prezentare, pliante, cărți, DVD-uri și CD-uri, care să fie oferite gratuit vizitatorilor. În paralel, este organizat un program artistic la care ambasadele sunt invitate să participe cu un program de  muzică și recital de poezie în limba națională și dansuri. De asemenea, va fi organizat un concurs on-line, cu întrebări legate de limba și cultura fiecărui stat participant, urmând ca cei care răspund corect la toate întrebările să fie premiați. Ambasada României în Republica Elenă va asigura un program artistic în colaborare cu asociațiile comunității românești din Atena. 

Locul desfăşurării: Sala Dexamenes de la Centrul Technopolis din Atena, Republica Elenă