Tradițiile românești de Crăciun, la ICR New York

Traditiile romanesti de Craciun, la ICR New York Traditiile romanesti de Craciun, la ICR New York Traditiile romanesti de Craciun, la ICR New York

Institutul Cultural Român din New York,în colaborare cu Biserica românească "Sf. Maria" (Queens, NY), sărbătoarea Crăciunul, într-o atmosferă de sunet și culoare.

Eveimentul "Tradițiile românești de Crăciun" e organizat joi, 21 decembrie 2017, ora 19.00, la Institutul Cultural Român din New York.

Prezentat de un grup de aproximativ 30 de copii, îmbrăcați în costume tradiționale românești, de la școala duminicală care funcționează pe lângă Biserica românească "Sf. Maria", coordonați de doamna profesoară Simina Bărbos și de Pr. Chesarie Bertea, programul artistic va cuprinde:

- recital de muzică de cameră: surorile Alexandra și Gabriela Ghile, și Daniela Leric vor cânta la pian, iar Maria Bărbos, la clarinet; repertoriul include, în ordinea interpretării, piese de: Mozart, Terzibaschitsch, Dunayevsky, Bach, Schumann, Burgmüller, Vivaldi, Beethoven, John Francis Wade.

- recital de colinde românești și de poezii dedicate Crăciunului: "Am pornit cu colindatul", "Afară ninge liniștit", "Noapte sfântă", "Astăzi s-a născut Hristos", "S-a născut Mesia", "Nașterea Domnului", "Moș Crăciun", "O, ce veste minunată!", "Moș Crăciun cu plete dalbe ".

- expoziție de icoane pe sticlă și desene colorate, pe tema "Nașterea Domnului", realizate de copii.

La finalul evenimentului, toți copiii participanți, alături de cei din public, purtând căciulițe sau coronițe de ren, se vor prinde în horă și vor interpreta "dansul renilor", amintind astfel legenda despre sania lui Moș Crăciun, cea plină de daruri, ce vine trasă de nouă reni năzdrăvani și zburători.

Proiectul se dorește o celebrare a tradițiilor românești de Crăciun, retrăite de cei din comunitatea românească din SUA și împărtășite celor de alte naționalități, prin intermediul actului artistic.