Seară literară | România privită cu mai mulţi ochi

Seara literara | Romania privita cu mai multi ochi

Seară literară « România privită cu mai mulţi ochi » (Regards croisés sur la Roumanie)


Vineri 20 octombrie 2017, orele 19.00

Salonul de aur, Hôtel de Béhague

Reședinţa Ambasadorului României în Franţa

123 rue Saint Dominique 75007 Paris


Institutul cultural român de la Paris vă invită la o seară literară pentru a vorbi despre România cu autori români editaţi în limba franceză și autori francezi care istorisesc despre România.

Pe parcursul serii, Richard Edwards, un francez care trăiește la București, autor al lucrării Chroniques de Roumanie (apărută la Éditions Transboréal, 2017) și Diane Chesnais, o româncă stabilită la Paris, autoare a cărţii Dictionnaire insolite de la Roumanie (apărută la Éditions Cosmopole, 2012, reeditare 2017) vor vorbi despre impresiile lor despre România, felul în care o percep și experienţele avute în ţară.

Seară moderată de Valentine Gigaudaut, directoarea Librăriei franceze Kyralina de la București.


Cu ocazia acestei întâlniri inedite, ea va dezbate, împreună cu editori francezi și scriitori români de expresie franceză, despre universul literar al francofoniei, despre spiritul de călătorie și despre noutăţile literare din această toamnă. Ea ne va vorbi de asemenea, despre felul în care a reușit să facă din librăria Kyralina un mijloc de legătură puternică între francezi și români.

Seara va fi completată de lecturi din cele două cărţi interpretate de actriţa Mădălina Constantin.


Intrare liberă cu rezervare obligatorie la 01 47 05 15 31 sau institut@institut-roumain.org


Diane Chesnais are dublă cetăţenie, franceză și română. Născută la București în 1954 într-un mediu francofil, ea trăiește în Franţa din 1976. Licenţiată în filologie la Universitatea din București și cu un master în limbi moderne la Universiatea Paris IV-Sorbonne, ea lucrează din 1979 în cadrul Ministerului educaţiei naţionale francez, ocupându-se de învătământul superior și cercetare.

Diane Chesnais publică în 1995 un ghid practic despre România, iar în 1999 primul ghid ilustrat despre România publicat în Franţa, la Editura Vilo. In 2004, publică primul album fotografic despre România publicat în Franţa, tot la la Editura Vilo, în colecţia Voir & Savoir. In 2012, publică prima ediţie a Dicţionarului insolit al României (Dictionnaire insolite de la Roumanie) la Editura Cosmopole, lucrare care se bucură de un larg succes de public, fiind reeditată de mai multe ori, ultima reeditare datând din acest an.


Născut în 1947 la Montfermeil, Richard Edwards studiază istoria și istoria artei la Sorbona. Este directorul general al Fundaţiei Claude-Nicolas Ledoux de la Arc-et-Senans, între 1983-1990, realizând proiectul de transformare a vechii saline regale, înscrisă în patrimoniul UNESCO, într-un spaţiu cultural contemporan. Cu această ocazie, creează un master de management de proiecte culturale. Intreaga sa activitate de la Arc-et-Sens îi aduce, în 1989, Premiul naţional pentru promovarea arhitecturii acordat de Ministerul urbanismului din Franţa.

Instalat în România, publică în 2016, la Editura Non Lieu de la Paris, cartea Bucarest, 77 boulevard Dacia, une histoire franco-roumaine, care pune în evidenţă, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la instalarea Institutului francez la București, relaţia puternică și specială care există între francezi și români. In perioada 2014-2017 susţine la Radio România Internaţional o cronică săptămânală în franceză, « Ma Roumanie, chronique d'un amateur », destinată francofonilor din lumea întreagă. In 2017 publică Chroniques de Roumanie, care reunește 80 de cronici radiofonice despre ţara lui de adopţie, România.


Valentine Gigaudaut este directoarea Librăriei franceze Kyralina din București din 2015. Ea animează emisiunea literară lunară « Le son des mots », co-produsă cu Radio România Internațional.