România la Festivalul Sacrum Profanum

Institutul Cultural Român de la Varşovia împreună cu Krakowskie Biuro Festiwalowe organizează, în perioada 26-30 septembrie 2017, Festivalul Sacrum Profanum. „Trei perspective asupra României”. Denumit după lucrarea „Sacrul şi Profanul” a lui Mircea Eliade, festivalul din Cracovia este una dintre cele mai importante manifestări europene dedicate muzicii contemporane, propunându-şi să retraseze linia dintre acest gen muzical, considerat uneori drept dificil şi greu de înţeles de publicul larg, şi muzica experimentală şi de divertisment, mai uşor accesibilă celor neavizaţi. 

La această ediţie a festivalului va participa şi ansamblul Hyperion, condus de compozitorul român Iancu Dumitrescu, care va interpreta, în premieră mondială, compoziţii semnate de Iancu Dumitrescu și Ana Maria Avram, reunite într-un program intitulat „Spectralismul românesc”. Ansamblul Hyperion este un grup de interpreti si compozitori, care au ca obiectiv comun dezvoltarea unui nou program estetic ce prefigurează noile tendinţe din muzica contemporană. Dedicat în principal interpretării muzicii spectrale, Hyperion a fost fondat în 1976 de către compozitorul Iancu Dumitrescu. Ansamblul şi-a propus iniţial să sublinieze interdependenţele, suprapunerile şi legăturile posibile dintre originile arhaice ale muzicii spectrale (muzica bizantină, folclorul cules de către Bela Bartok, etc.) şi muzica contemporană. În cele patru decenii de existenţă, Hyperion a atins un nivel de notorietate internaţională, fiind considerat laboratorul a numeroase contribuţii muzicale provocatoare şi originale.

Concertul va avea loc în data de 30 septembrie, de la ora 20:00

Teatrul Łaźnia Nowa din Cracovia

În acest an, pentru prima dată, programului muzical al Festivalului i se va alătura componenta literară, exclusiv românească – un ciclu de trei întâlniri, menite să-i introducă pe spectatori într-un context mai larg al culturii și literaturii române. Așa cum Festivalul Sacrum Profanum nu ar fi apărut dacă nu ar fi existat creația remarcabilului gânditor român Mircea Eliade, nici edițiile Festivalului nu există în sine, ci în structura muzicală fac referire activ la ceea ce este cel mai important în cultura contemporană.

26 septembrie, ora 17:00, Cricoteka

Chipurile României

Discuţie cu Bogumił Luft

Moderator: Ziemowit Szczerek

România este în continuare o țară mai puțin cunoscută polonezilor, cu o istorie frământată, dar și cu o cultură extraordinară și originală. Câte chipuri are România și câte sunt știute de publicul polonez? La aceste întrebări vor răspunde, într-o discuție cordială, jurnalistul și scriitorul Bogumił Luft, fost ambasador al Poloniei în România, și scriitorul Ziemowit Szczerek, unul dintre cei mai apreciați reprezentanți ai tinerei generații de reporteri polonezi, autorul unui cuceritor volum, recent lansat în Polonia, Międzymorze (Intermarium).


27 septembrie, ora 18:00, Cricoteka

Discuţie cu Joanna Kornaś-Warwas

Moderator: Wojciech Bonowicz

Liderul absolut al tinerei generații de traducători polonezi din literatura română, multpremiata Joanna Kornaś-Warwas, autoarea unor traduceri foarte apreciate din Max Blecher, Lucian Boia, Mircea Cărtărescu, Dan Lungu, Ioan Es. Pop, Varujan Vosganian va invita publicul la o introducere în literatura română, tradusă și netradusă. Partenerul ei de discuție va fi poetul, criticul și publicistul Wojciech Bonowicz care, în numele cititorilor, o va întreba pe traducătoare ce trebuie citit, în ce ordine și ce competențe sunt necesare pentru a lua parte la aventura cu literatura contemporană românească.


28 septembrie, ora 18:00, Cricoteka

Întâlnire cu scriitorul Filip Florian

Moderatori: Łukasz Wojtusik, Radosława Janowska-Lascar

Atenţie: discuţiile vor avea loc în limbile polonă şi română

Filip Florian este autorul splendidei cărți Zilele regelui, recent publicată în traducere poloneză la Editura Amaltea (trad. Radosława Janowska-Lascar). Cartea a intrat în finala Premiului Literar al Europei Centrale „ANGELUS”. „ANGELUS” este cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză, pentru un volum tradus în limba polonă, iar câştigătorul va fi anunțat la Gala prevăzută pentru data de 21 octombrie, la Wrocław. La evenimentul din 28 septembrie, intitulat Povestea Micului Paris, Filip Florian va discuta împreună cu îndrăgitul jurnalist de radio, Łukasz Wojtusik, și traducătoarea Radosława Janowska-Lascar.

Cele trei evenimente din secţiunea literară a Festivalului vor fi găzduite de centrul Cricoteca din Cracovia, ul.Nadwiślańska 2-4.