România - invitat special la Festivalul de scurt metraje Akbank din Istanbul, ediția a XIII-a

Romania - invitat special la Festivalul de scurt metraje Akbank din Istanbul, editia a XIII-a

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul susține participarea României la Festivalul Internațional de filme de scurt metraj Akbank. Țara noastră a participat cu două filme, prezentate în cadrul unei secțiuni speciale, din afara competiției, scurt metrajele românești solicitate de organizatorii Festivalului Akbank fiind O faptă bună, regia Andrei Gruzsnikzki și Plan B, regia Simona Sava.

Festivalul Internațional de filme de scurt metraj are loc în perioada 13  – 23 martie 2017 și se desfășoară la Akbank Sanat - Centrul Cultural al uneia dintre cele mai importante și puternice bănci din Republica Turcia. În cei 12 de ani de festival de până acum, festivalul i-a avut invitați pe o parte dintre cei mai cunoscuți și buni regizori și producători de film autohtoni (Nuri Bilge Ceylan, Reha Erdem, Zeynep Ozbatur) în calitate de membri ai juriului, ca profesori în cadrul masterclassurilor sau invitați în cadrul panelurilor.

În 2017 intră în competiție peste 100 de producții selecționate din 37 de tări.

http://www.akbanksanat.com/en/kisa-film-festivali/hakkinda

ICR Istanbul a susținut prezența României în cadrul acestui festival extrem de important în lumea cinematografiei nu numai prin proiecția filmelor în festival, ci și prin prezența, în urma invitației lansate de organizatori, a unuia dintre regizorii celor două producții. Astfel, Andrei Gruzsniczki, cel care semnează scurt metrajul O faptă bună, a intrat în dialog cu spectatorii festivalului, duminică, 19 martie, după vizionarea filmului său, în cadrul panelului „Regizorii vorbesc”,  invitat alături de István Kovács, un tânăr regizor din Ungaria.

http://www.akbanksanat.com/en/kisa-film-festivali/blog/balkan-sinemasindan-iki-onemli-yonetmen-istvan-kovacs-ve-andrei-gruzsniczki

Unul dintre punctele proritare vizate de reprezentanța ICR Istanbul este promovarea și familiarizarea publicului local cu producții românești de mare succes. Într-un astfel de festival de amploare, desfășurat la Istanbul, impactul filmelor produse de români poate cântări enorm în evoluția lor. Cinematografia românească, bine cunoscută pentru rezultate foarte bune, recunoaștere prin premii internaționale, a fost încă o dată prezentă și prezentată într-un cadru internațional.