Proiecție de film și prelegeri susținute de regizorul George Grigoriu și istoricul Narcis Dorin Ion, la ICR Lisabona

ICR Lisabona prezintă, la sediul său, vineri, 26 aprilie 2024, ora 18.30, proiecția filmului documentar „Coroana – Un vis devenit Realitate, o Realitate devenită Vis” ce intenționează să ofere publicului portughez și românilor din diaspora una dintre cele mai importante pagini din istoria României: Marea Unire și consfințirea acesteia din 1922. În cadrul evenimentului, vor susține prelegeri regizorul și producătorul George Grigoriu și istoricul Narcis Dorin Ion.

Visul dintotdeauna al românilor era să se unească în granițele aceleiași țări și avea să devină realitate abia la 1 Decembrie 1918 – „Ora astrală” a României. Încununarea acestui eveniment istoric de o importanță deosebită pentru poporul român a avut loc patru ani mai târziu, în 15 octombrie 1922, odată cu ceremonia de la Alba Iulia. Filmul are două părți și prezintă perspectivele și etapele istorice care au condus la evenimentul din 1922, demonstrând că evenimentul nu a fost un fapt accidental, ci a însemnat o continuitate firească și o profundă conectare cu întreaga istorie de până atunci. Filmul oferă un model istoric deosebit, și anume unirea românilor din toate provinciile în granițele aceleiași țări, vis de secole împlinit într-un context mai puțin favorabil – perioada de după Primul Război Mondial. Prin intermediul acestui documentar, se evidențiază rolul Încoronării în istoria noastră; evenimentul din 1922 a însemnat, de fapt, o întoarcere la vechile tradiții dinastice ale țării, de sorginte bizantină, dar și o conectare cu marile familii monarhice din Europa. Un aspect important al filmului îl reprezintă coroana, ca simbol central al evenimentului din 1922. Filmările au fost realizate timp de un an în locuri cu o simbolistică deosebită pentru încoronare: București, Sinaia și Alba Iulia. 

Dintre instituțiile în care s-a filmat, amintim: Muzeul Național de Istorie a României, Palatul Regal din București, Ateneul Român, Castelul Peleș, Muzeul Hărtilor Vechi, Universitatea din București, Catedrala Încoronării din Alba Iulia, precum și Muzeul Unirii din Alba Iulia. Filmul ne conduce prin labirintul istoriei românești, explorează diverse teorii și ne oferă noi perspective asupra acestui subiect fascinant. Prin interviuri cu experți și acces la arhivele naționale, documentarul încearcă să reconstruiască traseul acestor simboluri de putere și să ne ajute să înțelegem impactul lor asupra identității naționale.

George Grigoriu este cunoscut jurnalist și om de televiziune. Este realizatorul mai multor emisiuni TV, cum ar fi „Realitatea spirituală”, sau al unor documentare de tip istoric. A călătorit pe trei continente, în peste 20 de țări, unde a realizat o serie de interviuri și reportaje, în care a promovat dialogurile interculturale și valorile tradiționale românești. Este coordonatorul platformei GGChanel. George Grigoriu este regizorul și producătorul filmului documentar „Coroana României – Un vis devenit Realitate, o Realitate devenită Vis”. Acesta este primul documentar de acest fel realizat în România. Filmul a fost lansat în avanpremieră la Paris, în premieră, la Londra și în premieră națională, la Ateneul Român și la Palatul Regal. În prezent, este realizatorul conferințelor „Dialoguri Universitare” eveniment lunar, ce promovează, în fața unui public numeros, cele mai importante personalități din lumea cultural-științifică. Din 2022, este realizator și prezentator al Galelor „Bucuria Vindecării”, eveniment dedicat pacienților oncologici din România, ce se desfășoară la Ateneul Român.

Narcis Dorin Ion este istoric și director al Muzeului Național Peleș. A fost director al Direcției Muzee, Colecții, Arte Vizuale din Ministerul Culturii și Cultelor (2002-2003) și director general al Muzeului Național Bran (din octombrie 2003 până în aprilie 2016). Din 20 aprilie 2016 este manager al Muzeului Național Peleș din Sinaia. Între 2014 și 2022 a fost vicepreședinte al Comitetului Național Român - ICOM. Este membru al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii (2003-2004). A absolvit, ca șef de promoție, Facultatea de Istorie a Universității din București (1997) și a obținut masteratul la aceeași facultate în anul 1998. Este doctor în istorie din 2006, cu tema Elitele și arhitectura rezidențială în Țările Române (sec. XIX-XX), lucrare distinsă cu Premiul „George Oprescu” al Academiei Române (2013). Pentru lucrările sale istorice a fost distins cu Premiile „I.C. Filitti”, „Nicolae Iorga”, „Dinu C. Giurescu” și „Ion I.C. Brătianu” ale Fundației Culturale Magazin Istoric (2018, 2019, 2021, 2022, 2023), cu Premiul „Constantin Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion (2018)și cu diploma „Meritul Academic” a Academiei Române (2022).