Prezență românească la Berlin în festivalul „Easterndaze x Berlin: DIY Music Topographies”

Prezenta romaneasca la Berlin in festivalul Easterndaze x Berlin DIY Music Topographies

Festivalul „Easterndaze x Berlin: DIY Music Topographies din Berlin prezintă câteva dintre cele mai interesante și mai îndrăznețe colective muzicale din Budapesta, București, Praga, Bratislava, Varșovia și Berlin. Aceste grupări muzicale alternative DIY din Europa Centrală și de Sud Est, formate de regulă în afara circuitului mainstream, abordează genuri variate, de la muzică electronică și noise până la deconstrucții ironice ale unor stiluri locale tradiționale marginalizate, precum manele sau chalga. Concertele Easterndaze vor avea loc în Silent Green Quartier, un fost crematoriu din cartierul Wedding convertit în spațiu de evenimente. Mai multe filme documentare, prezentate în cinematograful Lichtblick, vor aprofunda subiectul, prezentând diverse fațete ale culturilor DIY din mai multe orașe central și est-europene. Printre colectivele participante se numără: Future Nuggets (București), Christoph de Babalon (Berlin), WIDT (Varșovia), Farbwechsel (Budapesta), KETEV (Berlin), Praxis (Berlin) și multe altele.

În data de 1 octombrie, de la orele 19.00 duo-ului electronic Australopitecus Oltensis va susține un concert site-specific în Silent Green Quartier. Cu apariții și înregistrări rare, Australopitecus Oltensis este o figură aparte și excentrică, dar cu caracter latent și retras al colectivului bucureștean Future Nuggets, alcătuit din muzicienii Ion Dumitrescu și Horațiu Șerbănescu. În propriile sale cuvinte, Australopitecus Oltensis  își definește stilul ca un „prototehno ce cultivă reflexele sonice primitive și frecvențele eterului, captându-le cu un radio VEF-202, manipulând sintetizatoare și mașini de ritm analog imposibil de sincronizat”. Casa de discuri Future Nuggets a fost creată în 2002 de Ion Dumitrescu. Estetica sa este inspirată puternic de topografia și peisajul est-european. Albumele Future Nuggets explorează teme și concepte precum postumanism, peisaje distopice, phantom nostalgia etc.

În data de 2 octombrie de la orele 19, respectiv 21.00, la cinematograful Lichtblick se vor proiecta, în prezența regizorilor, două documentare românești cu tematică muzicală: „Balta Albă" de Silviu Munteanu și „Imagini din vis. Rodion GA" de Sorin Luca. Cel dintâi prezintă poveștile unui număr mare de artiști, locuitori ai cartierului bucureștean, cuprinzând 30 de ani de istorie muzicală. Balta Albă este un cartier din sud-estul Bucureștiului, în care s-au născut, au crescut și s-au dezvoltat ca artiști, nume mari ale muzicii românești, aparținând unor trupe precum Iris, Timpuri Noi, Partizan, IL-Egal, cât și ​Marijuana, Maxim Belciug, Kumm. Nimeni nu și-ar fi putut imagina că pe un perimetru atât de mic exista muzică hard rock, new wave, avangardă, hip-hop, jazz, electro, clasică și lăutărească.

Documentarul dezvăluie povești ale muzicienilor despre cariera lor muzicală și contextul socio-cultural. Documentarul „Imagini din vis" prezintă contextul muzical şi social al apariției grupului Rodion GA în anii 70, împreună cu o trecere în revistă a curentelor muzicale existente atunci în Cluj, precum şi a formaţiilor vremii și investighează deopotrivă originile rockului românesc în Transilvania. Filmul punctează momente importante din cariera muzicianului Rodion și prezintă detalii interesante legate de studioul său improvizat sau metodele sale de imprimare a partiturilor.