Președintele ICR, la Ziua Culturii, sărbătorită la Viena: „Provocarea este să păstrăm spiritul eminescian viu, prin tot ceea ce facem“

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Institutul Cultural Român de la Viena a prezentat, pe 15 ianuarie, la sala Eroica a Theatermuseum din Viena, un recital de poezie eminesciană. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociaţia „Mihai Eminescu“ din Viena, cu sprijinul Ambasadei României la Viena.

Manifestarea a deschis calendarul cultural al ICR Viena din acest an şi s-a bucurat de prezenţa doamnei Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român. „Importanța Vienei în biografia lui Eminescu, în formarea sa culturală, conferă o semnificație specială demersurilor menite să-i celebreze personalitatea în acest spațiu, în această seară“, a spus președintele ICR, în debutul evenimentului de la Palais Lobkovitz.„Există, o știm bine, un risc de care e pândită orice asemenea acțiune derulată într-un cadru oficial: acela de a cădea pradă unui anumit festivism, în contradicţie cu însuși spiritul celui omagiat. Provocarea este să păstrăm spiritul eminescian viu, prin tot ceea ce facem și de a-l aduce astfel în fața publicului străin. Iar cei în măsură să reușească acest lucru, atunci când este vorba despre opera unui artist, sunt alți artiști. Așa cum sunt actorii Mercedes Echerer şi Gerhard Brössner, cei care îi vor da glas în cele ce urmează. Le mulțumesc acestora, în numele Institutului Cultural Român, pentru acceptul de a fi protagoniști ai acestui proiect şi de asemenea, pianistei Lia Popa, colegilor de la ICR Viena și partenerilor noștri. Nu în ultimul rând, vă adresez mulțumiri dumneavoastră, cei care ne sunteți alături cu acest prilej, la început de An Centenar al României moderne”, a subliniat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

Printre cei 100 de participanţi care au ascultat lectura bilingvă a poeziilor „Aducând cântări mulţime“, „Floare albastră“, „De-or trece anii“, „Luceafărul“, „Odă“, „Venere şi Madonă“, s-a numărat şi ambasadorul Republicii Moldova la Viena. În cadrul evenimentului, pianista Lia Popa a interpretat Suita nr. 10 în Re major „Sarabanda“ de George Enescu. Recitalul s-a încheiat cu lectura poeziei „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie“.

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită în toate reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate prin numeroase manifestări. Evenimentele au fost dedicate atât Zilei Culturii Naționale, cât și debutului unei serii ample de proiecte care marchează Centenarul Marii Uniri. Programul a reunit recitaluri de poezie, concerte, expoziții, spectacole de teatru, evenimente literare, proiecții de film și conferințe.