„Port, tradiții și obiceiuri la români” - ICR Beijing

ICR Beijing organizează în perioada 31 mai – 8 iunie 2017, în patru orașe din China, Beijing, Hangzhou, Shanghai și Tianjin, evenimentul „Port, tradiții și obiceiuri la români”.

După succcesul înregistrat la Beijing, la Universitatea de Design Vestimentar și la Academia Centrală de Arte, în data de 31 mai 2017, continuă în China seria conferințelor despre valențele portului popular românesc și a expoziției de artă a celor trei cunoscuți meșteri populari români, Cristina Delciza Mareș, Iulia Goran și Robert Constantin Mihaiu.

În ziua de 2 iunie 2017, în prezența unei impresionante audiențe de peste o sută de persoane, în principal artiști plastici, profesori și studenți, au avut loc în Hangzhou, la Centrul de Artă Dongjie 6 Xufeng, Vernisajul Expoziției de Ie însoțită de conferința „Valoare patrimonială şi spirituală: portul popular românesc” susținută de doamna Irina Cajal Marin, subsecretar de stat la Ministerul Culturii din România, precum și atelierele a celor trei meșteri populari din România.

Au rostit alocuțiuni oficialități din Hangzhou, profesor universitar Quan Shanshi, renumit maestru pictor din China, domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, precum și doamna Ioana Drăgan, director general al Direcției Generale a Reprezentanțelor din Străinătate din cadrul Institutului Cultural Român.

În continuarea vernisajului, a avut loc o întâlnire a delegației la Centrul de Artă Quan Shanshi, ocazie cu care gazdele și-au exprimat dorința colaborării cu România, în vederea organizării unei viitoare ample expoziții Corneliu Baba din China.

Expoziția de ie și atelierele meșterilor populari s-au desfășurat în continuare la Hangzhou și în data de 3 iunie 2017.

Doamna subsecretar de stat Irina Cajal Marin și doamna director general Ioana Drăgan, în perioada 28 mai – 1 iunie 2017, la Beijing, au participat la Cel de-al Doilea Forum China – CEEE în domeniul culturii și industriilor creative și al 11-lea Forum Internațional pentru comerț și servicii.