Pierdut în labirint. Superlativele speologiei româneşti

Pierdut in labirint Superlativele speologiei romanesti

 

Miercuri, 9 martie 2016, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, Bucureşti), va avea loc conferința Pierdut în labirint. Superlativele speologiei româneşti“, organizată de ICR în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea și Institutul de Speologie „Emil Racoviţă“ al Academiei Române. O secţiune din cadrul conferinţei va fi dedicată descoperirilor remarcabile de la Peştera Coliboaia, unde se găsesc picturi rupestre de acum 35.000 de ani, cele mai vechi descoperite, până la această dată, în Europa Centrală.  Prin bunăvoinţa Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, va fi proiectat un film de șase minute dedicat descoperirilor din Peştera Coliboaia.

 Una dintre ramurile cunoaşterii în care oamenii de ştiinţă români au avut şi au şi astăzi rezultate remarcabile este speologia. În 2013, Institutul Cultural Român a găzduit o conferinţă dedicată speologiei, eveniment care s-a dovedit atunci de mare interes, atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg. După trei ani, Institutul Cultural Român va găzdui din nou o întâlnire a speologilor români, în cadrul căreia vor fi prezentate cele mai recente descoperiri şi rezultate din domeniu.  

 Vor susține prezentări Valentin-Lucian Beloiu, speolog, comisar în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu (Pelerinaje subterane – prezentarea peşterilor-biserici din România), Călin Ghemiş, arheolog, cercetător în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea (La originile artei europene: „Galeria desenelor“ din peştera Coliboaia), Cristian Lascu, speolog, fost director al revistei National Geographic România (Peştera Movile, ecosistem unic în lume – viaţa pe bază de chimiostazie), Viorel Lascu, speolog, explorator, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ioan Povară, speolog, director general al Institutului de Speologie „Emil Racoviţă“ din Bucureşti (Peşteri din România influenţate de energia geotermală). Conferinţa va fi deschisă de preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu.

 Peșterile au devenit adevărate arhive, care au păstrat şi protejat, pe durata a mii de ani, o adevărată bază de date protoistorice. Ele pot readuce astăzi la suprafaţă, graţie eforturilor speologilor, informaţii valoroase despre traiul şi spiritualitatea oamenilor din preistorie, despre vieţuitoarele acelor epoci, dar şi despre schimbările climatice. Datorită condiţiilor de mediu din subteran, adesea vitrege, s-au păstrat comori nebănuite, pe care astăzi avem şansa de a le redescoperi: de la picturile rupestre scoase la lumină în peştera Coliboaia, până la gheţurile din peştera Scărişoara.

 Accesul publicului este liber.

Contact media: Direcția Comunicare și IT, 031 7100 624,  biroul.presa@icr.ro