Performance-ul Aftertaste @ festivalul internațional de scurtmetraj dotdotdot

Performance-ul Aftertaste at festivalul international de scurtmetraj dotdotdot

În data de 18 iulie, de la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) are loc performance-ul Aftertaste prezentat de Tangaj Dance Collective în cadrul festivalului internațional de scurtmetraj dotdotdot (5 iulie – 26 august) de la Viena.

Performance-ul are un caracter neconvențional în care sunetul este alterat la infinit și prelucrat live, iar publicul are libertatea de a alege perspectiva din care privește spectacolul. Aftertaste are ca punct de pornire mărturisirile unor persoane sinestezice, cu diferite forme de autism și copii transgender. Într-un univers al senzațiilor duse la extrem și al întrebărilor simple care nu își găsesc răspuns, Diana Spiridon și Simona Dabija transformă informația cu corpul lor dând naștere la o realitate (in)credibilă, dar care se derulează pe alte coordonate. Aftertaste este un spectacol-instalație în care corpul devine neformat, destratificat și dezarticulat, alcătuit din milioane de particule în continuă mișcare, lăsând o impresie de eternă reîntoarcere. 

Pentru realizarea performance-ului coregraful Simona Deaconescu a colaborat cu dramaturgul vienez Kroot Juurak și cu sound designerul Denis Bolborea, iar compoziția vizuală este semnată de Carmen Tofeni.

„În Aftertaste descompunem o secundă din viața noastră în nanosecunde, ne lăsăm gândurile suspendate în spațiu și timp, libere să călătorească în direcții aleatorii, cu viteze diferite. Poate fi halucinant, intim, fluctuant și îți dă timp să analizezi și să generezi întrebări. E un performance în care ne transformăm constant și ne place să ne regăsim în fiecare dintre cei care ne privesc.“ (Simona Deaconescu)

Coregrafie: Simona Deaconescu

Dramaturgie: Krõõt Juurak

Sound design: Denis Bolborea

Compoziție vizuală: Carmen Tofeni

Performeri: Simona Dabija, Diana Spiridon

Producător: Tangaj Dance Collective

Co-producători: 4Culture, WASP – Working Art Space and Production, în cadrul proiectului Life Long Burning – Dance Works!

 Aftertaste a avut premiera la București în cadrul celei de-a zecea ediții a eXplore festival (2015). Spectacolul face parte din proiectul cultural Camera 0003_Linii de fugă, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și finanțat în cadrul Programului cultural „Ești București“, prin ARCUB și Primăria Municipiului București.

Trailer-ul spectacolului poate fi urmărit pe: https://vimeo.com/159708128

Simona Deaconescu este invitat special al festivalului internațional de scurtmetraj dotdotdot care include în program și următoarele evenimente conexe:

  • 19-20 iulie, orele 16.00-20.00, Volkskundemuseum (Laudongasse 15-19, Viena) / ONE[R] DANCE FILM LAB Workshop cu Simona Deaconescu

     
  • 22 iulie, ora 21.30, Volkskundemuseum (Laudongasse 15-19, Viena) / Proiecție Silent Places (2013, regia Simona Deaconescu, producător Anamaria Antoci). Proiecţia este urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Simona Deaconescu și Anamaria Antoci.

 Simona Deaconescu este coregraf emergent cu studii în dans și regie de film. Este directorul artistic al colectivului Tangaj Dance, cunoscut pentru spectacolele 0001|Fabrica de Vise și 0002|Birdville, filmul de dans Silent Places, Bucharest International Dance Film Festival, Dance Film Platform și este coproducător al Plaformei X, proiect expozițional dezvoltat în regim de rezidență artistică, produs de 4Culture și WASP-Working Art Space and Production. Simona este interesată de tehnologia corpului în mișcare, dezvoltând programe interdisciplinare de formare profesională ca D.I.M.A.P. (Direcții inovatoare în multimedia și arta performativă) în cadrul GROWASP și dezvoltându-și în mod constant propria metodă și tehnică de dans (the floating body), ca pedagog pentru profesioniști și amatori. Spectacolele sale au fost prezentate în București, Cluj, Craiova, New York și Istanbul, iar filmul de dans Silent Places realizat în colaborare cu directorul de imagine Oleg Mutu a fost proiectat în peste 20 de festivaluri din Europa, SUA și Asia. Mai multe detalii: http://tangajdance.com/

Aflat la cea de-a doua ediţie, festivalul internaţional de film de scurtmetraj în aer liber dotdotdot prezintă peste 200 de producţii, discuții cu invitați internaționali, ateliere săptămânale și performance-uri. Programul central al ediției 2016 este dotdotdance, centrat pe filmul de dans, sub moto-ul Dance like nobody‘s watching! Evenimentele au loc în grădina Palatului Schönborn  (Laudongasse 15-19, Viena), precum și în spații conexe din Viena.