Participarea României la Festivalul Europalia

România participă pentru prima dată la festivalul Europalia, care va avea loc la Bruxelles în perioada 3 octombrie 2007- 3 februarie 2008.

Europalia, festival organizat o dată la doi ani, este manifesterea de profil de cea mai mare anvergură din Bruxelles. La fiecare ediţie, Europalia invită câte o ţară parteneră, care îşi prezintă vârful creaţiei artistice şi performanţei creative într-o serie de expoziţii şi evenimente. Printre ţările recent participante se numără Rusia, Bulgaria, Italia. Anul acesta, pentru celebrarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, Europalia a invitat cele 27 de state membre, care, împreună, să ofere o imagine globală a istoriei şi contemporaneităţii artei europene. Prezenţa României la acest important festival a fost asigurată de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român şi Centrul Român de Informare de la Bruxelles.

Fiecare ţară se prezintă cu o serie de evenimente care să ilustreze contribuţia sa istorică, fără a omite actualitatea. Ansamblul ofertei este stabilit în comun de statele participante.

România ocupă un loc de prim plan la ediţia Europalia Europa 2007. Astfel, concertul de deschidere este oferit de România si Bulgaria, prin Filarmonica George Enescu si Corul Mixt al Radioului Bulgar sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Concertul de Gală va avea loc miercuri, 3 octombrie, la Palais des Beaux Arts în prezenţa preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, a membrilor familiei regale, a preşedintelui Comisiei Europene, Emanuel Barosso, a preşedintelui bulgar, Georgi Parvanov, precum şi a unor înalţi demnitari europeni. Prezenţi la concert vor fi, de asemenea, miniştrii culturii din Portugalia şi Bulgaria, membri ai corpului diplomatic, membri ai Parlamentului European, reprezentanţi ai mediului politic, economic şi cultural, sponsori ai Europalia, partenerii festivalului.

Programul comun al Europalia mai cuprinde, ca elemente româneşti, participarea cu lucrări la expoziţia principală "Le Grand Atelier" şi cele patru expoziţii conexe acesteia. Expoziţia "Le Grand Atelier" este pilonul central al proiectului şi urmăreşte elemente comune în arta şi ideile europene între secolele V-XVIII cu accent pe circulaţia, schimbul şi comunitatea de influente via artişti, lucrări, stiluri şi teme. Curatorul roman al acestei expoziţii este doamna Ruxandra Theodorescu, director al Muzeului Naţional de Artă al României.

De asemenea, în cadrul programului comun, România participă la programul Agorafolly, care reuneşte 27 de tineri artişti plastici europeni. fiecare având libertatea să creeze o operă temporară urbană într-un spaţiu public din Bruxelles, prin artistul român Virgil Scripcariu. Acesta va expune la Bruxelles în Place de Samedi în perioda 13 octombrie - 9 Decembrie 2007. Instalaţia urbană propusă de Virgil Scripcariu este o operă de artă intitulată "Arca lui Noe", o sculptură figurativă, inspirată din câteva versete biblice ale Genezei. Limbajul artistic este direct, accesibil, putând fi citit la mai multe niveluri de interpretare. Ansamblul este compus dintr-un element central, Arca Lui Noe, un vas împletit din nuiele şi populat de mai multe personaje şi dintr-un gard care înconjoară carosabilul, delimitând spaţiul vizual al operei. Pe lângă partea vizuală, va exista un univers sonor al operei. Virgil Scripcariu va expune lucrări şi în galeria "Centrale Electrique" a oraşului Bruxelles.


Artistul român Dan Puric este prezent în filmul documentar 27x27x27, produs în cadrul Festivalului Europalia, film care explorează contribuţiile marilor artişti la cultura comună a continentului.


În cadrul festivalului, România va mai fi prezenta prin urmatoarele spectacole :


MUZICA
• Concert de jazz sustinut de ANCA PARGHEL la : 19 decembrie, orele 21.00, Music Village; 20 Decembrie, orele 20.00, Eglise de la Saint Trinite; 21 decembrie, orele 20.00, Bek-huis Lovenjoel
• FLORIN NICULESCU, violin, alaturi de Peter Beets, Jean-Philippe Viret, Bruno Ziarelli, Martin Taylor, 12 ianuarie, orele 21.00, Music Village
• HARRY TAVITIAN, pian, în duo cu ANATOLY VAPIROV, sax, 7 noiembrie, orele 20.00, Music Village
• GARBIS DEDEIAN – sax – QUARTET (9 decembrie), cu: Petrică Andrei, Pedro Negrescu, Dinu Simon, 9 decembrie, orele 21.00, Music Village


TEATRU
• Spectacol de teatru oferit de teatrul Radu Stanca din Sibiu cu piesa "Electra", în perioada 13 > 15.11.2007, la Teatrul 140, co-productie: Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Roman, Europalia, Teatrul 140

FILM

• Ciclul de film romanesc (4-14 octombrie, Bruxelles si Anvers) care include proiectii de film romanesc si o serie de master-classes oferite pentru studentii de cinematografie de artisti romani prezenti în festival; co-productie: Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Roman, Europalia. Obiectivul proiectului este de a oferi o perspectiva de ansamblu asupra cinematografiei romane. De aceea, vor fi invitati regizori, actori, scenaristi, directori de imagine care sa prezinte filmele, sa poarte discutii cu publicul si sa sustina "master class"-uri pentru studentii de la facultatile de profil. 


Pentru mai multe informaţii privind Festivalul Europalia va rugam sa accesaţi: www.europalia.eu.
Pentru mai multe informaţii referitoare la prezenta României la Festivalul Europalia: Raluca Neagu – raluca.neagu @ roinfocentre.be; tel: + 32 2 3444 145.