Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - SEPTEMBRIE 2016

Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - SEPTEMBRIE 2016

Institutul Cultural Român de la Beijing           

3 septembrie / Vernisajul expoziției „Bucurie pură", semnată de artistul român Paul Mircea Goreniuc, la sediul reprezentanței.

3 septembrie / La sediul reprezentanței a fost proiectat filmul „Colierul de turcoaze" (ultimul din seria „Mărgelatu" prezentat la sediul ICR Beijing, film dublat și subtitrat în limba chineză), în regia lui Gheorghe Vitanidis.

5-23 septembrie / ICR Beijing și Fundația INTER-ART au colaborat pentru organizarea „Expoziției de Artă Românească" din cadrul Primului Simpozion Internațional de Artă de la Yinchuan (5-22 septembrie), la care au participat artiști plastici din zeci de țări.

5-23 septembrie / Susținerea participării celei de a doua echipe de artiști români la Simpozionul Internațional de Artă de la Yinchuan - Vasile Tolan, Ionuț Theodor Barbu, Mirela Trăistaru, Marius Ovidiu și Vasinca Domnica Cornelia. 

14 septembrie / „Două ore în România", proiect lunar destinat copiilor chinezi, în scopul prezentării diverselor aspecte ale culturii române.

20-25 septembrie / La sediul ICR Beijing, a avut loc întâlnirea sopranei românce Andreea Soare și a pianistei Alissa Zoubritski cu specialiști din domeniu și cu admiratori. 

21-26 septembrie / ICR Beijing, în parteneriat cu Conservatorul Central de Muzică din Beijing, l-a avut ca invitat pe maestrul Marius Mihalache, împreună cu formația sa. 

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" din Berlin

3 septembrie / Finisajul expoziției colective „Passengers", curator: Christine Nippe, în cadrul căreia a fost susținută participarea artistului român Daniel Knorr.

6-8 septembrie / Prezentarea colecției de costume moderne de inspirație tradițională „Zestrea", realizată de Liliana Țuroiu, la Düsseldorf, în cadrul evenimentelor dedicate împlinirii a 150 de ani de la întemeierea Dinastiei Regale.

14-17 septembrie / Participare românească la Festivalul de Literatură din Berlin: Varujan Vosganian și Cătălin Dorian Florescu, la Stadtteilbibliothek Heinrich von Kleist și Haus der Berliner Festspiele.

19 septembrie / Două prezentări de carte cu tema „Între Viena și Constantinopol / Transilvania - Politica oscilantă a unui principat față de marile puteri", la sediul ICR Berlin, în colaborare cu  Deutsches Kulturforum Östliches Europa (Forumul Cultural German Europa de Est) din Potsdam.

24 septembrie - 7 octombrie / Participarea artistului Lucian Muntean la expoziția internațională „Mash up my thoughts", organizată de LemoArt Gallery din Berlin.

30 septembrie - 18 noiembrie / Expoziţia fotografică „Bumbata" a artistului vizual Cosmin Bumbuţ în cadrul EMOP Berlin - European Month of Photography 2016 (ediția a 7-a), la Galeria ICR Berlin.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles

8 septembrie - 8 octombrie / Galerista Arielle d'Hauterives a organizat, cu sprijinul ICR Bruxelles, expoziția Facelook/Facebook Obsession a artistei Florica Prevenda, la Galeria Toison D'Or din Bruxelles.

14 septembrie - 5 noiembrie / Expoziția de pictură Faust: Vanity and Despair a pictorului român Alexandru Cînean la Galeria MB-XL Contemporary & Modern.

18 septembrie / Premiera belgiană a filmului Un etaj mai jos în regia lui Radu Muntean, la Palatul Artelor Frumoase (BOZAR) din Bruxelles.

20 septembrie / Participarea traducătorului Jan Willem Bos la conferința dedicată culturii și civilizației românești contemporane.

29-30 septembrie / Participarea profesorului Florin Ţurcanu la Colocviul internaţional consacrat Războiului austro-italo-prusac din 1866 la Nancy (Franța). 

30 septembrie - 7 octombrie / Reprezentanța a sprijinit participarea a șase pelicule și a peste 10 profesioniști români din industria filmului la cea de-a XXXI-a ediție a Festivalului internațional al filmului francofon (FIFF) de la Namur: Tudor Giurgiu, regizor și directorul TIFF în juriul de lung metraje, Ada Solomon, expert în cadrul forumului de producție, Irina Margareta Nistor și Ioana Lazăr, reprezentante ale presei de film.

28 septembrie / Spectacolul de teatru coregrafic L`om DadA de Gigi Căciuleanu la Palatul de arte frumoase (BOZAR) din Bruxelles, cu ocazia aniversării centenarului mişcării Dadaiste.

24 septembrie - 27 noiembrie / Artiștii români Anca Benera, Arnold Estefan, Tudor Bratu și Mircea Cantor au participat la vernisajul expoziției „The Measure of our Traveling Feet", la Muzeul Marres (House for Contemporary Culture) din Maastricht.

Institutul Cultural Român de la Budapesta

1 septembrie - 20 noiembrie / Reprezentanța a sprijinit participarea unui grup de artiști plastici din România (Florin Ștefan, Berszán Zsolt, Betuker István, Radu Comșa, Răzvan Botiș, Irina Măgurean, Vlad Olariu și Sorin Neamțu) la două expoziții vernisate în cadrul primei ediții a Festivalului „Art Capital" de la Szentendre, Ungaria.

5 septembrie / Institutul Cultural Român de la Budapesta a sărbătorit la Micherechi „Ziua Limbii Române" cu un spectacol de teatru pentru copii.

8 septembrie - 1 noiembrie / Reprezentanța a vernisat expoziția personală de pictură și grafică „Vis", semnată Doina Mihăilescu, în prezența artistei și a criticului de artă Oliv Mircea.

14-15 septembrie /Reprezentanța a organizat cea de-a treia ediţie a „Zilelor jazzului românesc în Ungaria", pe scena Clubului de Jazz „Opus", la Budapest Music Center. 

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău

3-4 septembrie / Congresul internațional al eminescologilor, ediția a V-a, sub egida Academiei Române, Academiei de Științe din Moldova, Institutului de Filologie a A.Ş.M. și a Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu" din Chișinău.

7-8 septembrie / Promovarea literaturii române în Basarabia. 

9-18 septembrie / Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău a sprijinit participarea sopranei Ana Maria Donose și a doi balerini ai Operei Naționale Iași, Vlad Mărculescu și Hoshino Kotomi la cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu" - unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale organizate în Republica Moldova.

13-21 septembrie / „Reuniunea Teatrelor Naționale la Chişinău", ediția a II-a. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău a sprijinit participarea Teatrului Naţional „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu, Teatrului Naţional „I.L. Caragiale" din Bucureşti, Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri" din Iaşi şi a Teatrului Naţional „Marin Sorescu" din Craiova la cea de-a doua ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale la Chişinău. 

20-21 septembrie / Două concerte intitulate „Pasărea Măiastră", dedicate lui Constantin Brâncuşi şi Mariei Tănase, organizate în colaborare cu O.C.I. Moldova-Concert pentru a marca împlinirea a 140 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi şi 103 ani de la naşterea cântăreţei Maria Tănase. 

20-28 septembrie / Vernisarea expoziției „Constantin Brâncuși - Pasărea măiastră", la Bălți și Chișinău, cu prilejul concertelor de gală „Pasărea Măiastră", care au avut loc în cele două orașe. Realizată în colaborare cu Centrul de cercetare, documentare și promovare „Constantin Brâncuși" de la Târgu Jiu, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Patriarhia Română, expoziția a adus în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși, considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX.

27 septembrie - 20 octombrie / Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău, în colaborare cu Centrul de Istorie și Cultură Militară a Ministerului Apărării al Republicii Moldova, a organizat în incinta Centrului de Istorie și Cultură Militară a Ministerului Apărării al Republicii Moldova, expoziția „Basarabia în perioada Primului Război Mondial". 

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul

2 septembrie - 7 octombrie / Reprezentanța a sprijinit primul proiect româno-turc de teatru Cooperare teatrală româno-turcă - Tandem Teatral „Istanbul - Bucharest by play", prin premiera piesei Ten Rengi/Culoarea pielii la Istanbul, în data de 4 octombrie, la Teatrul Ikincikat.

2-4 septembrie / Lansarea volumului Înserare pe Bosfor. Antologie de poezie contemporană turcă, autor Niculina Oprea la sediul reprezentanței. 

18 septembrie - 11 octombrie / Vernisajul expoziției „Măiastra - Povestea nespusă a iei", la Muzeul Mării din Istanbul.

20 septembrie / Proiecția filmului românesc Şi caii sunt verzi pe pereți, r:. Dan Chișu, la sediul reprezentanței.

23 septembrie / Proiecția filmului românesc Cuibul de viespi, r.: Horea Popescu, la sediul reprezentanței, în parteneriat cu Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială. 

Institutul Cultural de la Lisabona

1-6 septembrie / Deplasarea la Bucureşti a Sandrei Alves, Director al Muzeelor Almeida Moreira şi Quinta da Cruz din Viseu. 

15 septembrie - 3 octombrie / Vernisajul expoziţiei „Duiliu Marcu - o jumătate de secol după". 

22 septembrie / Ambasada României în Republica Portugheză şi Institutul Cultural Român de la Lisabona au organizat conferinţa „Virtuţile toleranţei", în sala „Portugalia" a Societăţii de Geografie din Lisabona.

28 septembrie / Reprezentanța a susținut organizarea primei conferințe internaționale „Ele au reușit", eveniment marca ELITE Business Women, în colaborare cu Asociația românească Coloqvialvox din Estoril.

Institutul Cultural Român de la Londra

15-18 septembrie / Susținerea participării artiştilor Mircea But şi Todor Tamás la Târgul de Artă Start de la Saatchi Gallery din Londra.

17-18 septembrie / Participarea ICR Londra la festivalul Open House (Porți deschise), unul dintre cele mai mari evenimente arhitecturale desfăşurate în capitala britanică, care deschide marelui public accesul către cele mai prestigioase clădiri londoneze, oficiale sau private, în regim de gratuitate.

22 septembrie - 21 octombrie / Salonul anual al artiştilor români din Marea Britanie, ediţia a II-a, în Galeria Brâncuşi din sediul reprezentanței - expoziţie de grup semnată de artişti care trăiesc şi creează în Marea Britanie, un program permanent al ICR Londra dedicat promovării creaţiei artiştilor români din Marea Britanie, care își propune să le ofere acestora o platformă de expresie și promovare pentru a le facilita inserția pe piața culturală locală.

26 septembrie / Prezentarea la Londra a spectacolului ,,L'om DAdA" de Gigi Căciuleanu, la Lilian Baylis Studio din cadrul Sadler's Wells.

28 septembrie / Participarea scriitorului Claudiu Florian la seria de dezbateri ,,Euro Stars" din Londra.

Institutul Cultural Român de la Madrid

2 septembrie / În lumea poveştilor. Eveniment pentru sărbătorirea Zilei Limbii Române. 

7-11 septembrie / Participare la Festivalul de Film 16 km de la Cañada Real, eveniment organziat de Asociația Voces în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid.

15-17 septembrie / Participarea a șase producători români la Ventana del Cine Madrileño, eveniment dedicat stimulării coproducțiilor cinematografice între România, Spania și Mexic. 

20 septembrie - 7 octombrie / Expoziţia de fotografie „Rumania detrás de los prejuicios" de Dan Ticulescu, în Sala Santa Inés din Sevilla, proiect organizat de Consulatul General al României la Sevilla, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid. 

16-24 septembrie / Participare românească la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian.

25 septembrie - 2 octombrie / Susținerea participării scriitorului Gelu Vlaşin în cadrul Congresului Internaţional PEN din Spania la Orense.

28 septembrie - 27 noiembrie / ,,Locuri unde voi fi". Expoziția ceramistei Cristina Bolborea la Muzeul Național de Arte Decorative din Madrid.

Institutul Cultural Român de la New York

2 septembrie / Ziua Limbii Române - lansare de carte la ICR New York și seară de lectură, cu participarea scriitoarei Carmen Francesca Banciu. 

8-9 septembrie / Proiect Tzara arde și Dada se piaptănă.ICR New York, în colaborare cu Institutul Harriman al Universității Columbia din New York, a marcat aniversarea centenarului mișcării Dadaiste și contribuția românească la mișcarea Dadaistă, prin două evenimente de anvergură.

14 septembrie/ ICR New York, în parteneriat cu East Central European Center (ECEC)/The Harriman Institute și Catedra de limbă și cultură română, a organizat un nou eveniment dedicat tradițiilor autentice românești: „The Romanian Mythology of Death/Mitologia românească a morții".

20-27 septembrie / Turneu în S.U.A al Teatrului Național „Radu Stanca" din Sibiu, cu spectacolul Antisocial, regizat de Bogdan Georgescu.

23 septembrie / „Restituiri enesciene" - cu ocazia celebrării a 135 de ani de la nașterea lui George Enescu.

24 septembrie / Institutul Cultural Român a susținut participarea ansamblului folcloric „Hora", din comuna Vlăsinești, județul Botoșani, la Romanian Festival Sacramento 2016, California.

22-25 septembrie / Sorin Zlat Quinet, la New York: Ritmuri de jazz pe teme folclorice românești.

Institutul Cultural Român de la Paris

17-18 septembrie / Weekend piano: 21 de ore, 21 de pianişti. Institutul Cultural Român de la Paris, împreună cu Compania L'Oiseleur, a organizat cu ocazia Zilelor Patrimoniului 2016 în Franţa un weekend muzical consacrat pianului, la Sala Bizantină a Palatului Béhague, reşedinţa Ambasadorului României în Republica Franceză. 

19 septembrie - 1 octombrie / Compozitorul Sebastian Androne la Festivalul Musica al Academiei de compoziţie Philippe Manoury, la Strasbourg.

19 septembrie / Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, Institutul Cultural Român de la Paris a susţinut proiecţia filmului Comoara, realizat de Corneliu Porumboiu (Premiul Un certain talent, Cannes 2015) în cadrul Săptămânii Limbilor de la Besançon, la cinematograful Victor Hugo din oraş.

21 septembrie / Seară muzicală Enescu și Bartok, la Angers. 

25 septembrie / Spectacolul „L'Om DadA" de Gigi Căciuleanu, la Apollo Théâtre din Paris. 

26 septembrie / Participarea lui Ion Caramitru la lansarea ediţiei în limba franceză a cărţii „Portrete de actori" de Ion Mihăileanu, apărută în versiune franceză, în iunie 2016, la Editura L'Harmattan.

29 septembrie 2016 - 25 martie 2017 / Expozitia „Partea invizibilă a infinitului" (La partie invisible de l'infini) la Centrul Pompidou.

29 septembrie / Holocaustul în România - educaţie și locuri ale memoriei: noi abordări. 

Institutul Cultural Român de la Praga

1 septembrie - 10 octombrie / Arhitectura prin ochii elevilor din Cluj la expoziția Playful Architect din Praga - un proiect internațional artistic-arhitectural dedicat copiilor, care își propune să prezinte diferitele forme de arhitectură și să educe percepția asupra muncii și profesiei de arhitect, explicând ce este patrimoniul arhitectural și de ce este important să îl cunoaștem, dar și să îl păstrăm.

10 septembrie / Festivalul delicateselor internaţionale.

11 septembrie / Sărbătoarea Românilor din Republica Cehă, ediţia a VII-a, în incinta Muzeului Etnografic din Praga. 

15 septembrie - 26 octombrie / Institutul Cultural Român de la Praga, în parteneriat cu Teatrul Oskar Nedbal din Tabor, a organizat expoziția personală de pictură a artistului Teodor Buzu - „Căderea în înălțimi" (acuarelă, pictură pe mătase, acrilic).

17-18 septembrie / Reprezentanța a prezentat filmul Comoara în regia lui Corneliu Porumboiu, în cadrul Festivalului Culturilor Romanice de la Teplice, organizat de Centrul de Limbi Romanice al Victoriei Santa Cruz.

23-24 septembrie / Prima participare românească laFestivalul Internațional de Teatru de la Nitra, Republica Slovacă - reprezentaţie susţinută de artista Anetta Mona Chişa, împreună cu artista slovacă Lucia Tkáčová, în cadrul expoziţiei internaţionale „Newrope", organizată de Nitra Gallery.

26 septembrie / La Sukova Hall - Rudolfinum (Filarmonica cehă), a avut loc concertul extraordinar al pianistei române Angela Drăghicescu şi al violistului american Jacob Adams. 

Accademia di Romania

1-3 septembrie / România film festival „Cinema în România - România în cinema" a fost realizat la iniţiativa Asociaţiei româno-italiene ProCultura - RoArte, cu susținerea unor instituții importante din ambele țări: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe român, Ambasada României în Italia, Primaria Romei, Accademia di Romania, Regiunea Lazio, Universitatea Roma Tre, Universitatea din Napoli „L'Orientale".

15 septembrie / Prezentarea volumului bilingv De vorbă cu Panait Istrati/Parlando con Panait Istrati (Aracne, Roma, 2015) de Elena Dumitru și un concert, la sediul reprezentanței, cu ocazia Zilei limbii române.

21 septembrie - 7 octombrie / Expoziții de pictură digitală și desen ale artistei vizuale Laura Covaci, la sediul reprezentanței.

Institutul Cultural Român de la Stockholm

1-4 septembrie /Participarea regizorului Radu Bărbulescu la Festivalul Internaţional de Film de la Odense (Danemarca), cu filmul Dispozitiv 0068/0068 Sniper's Nest.

10 septembrie - 13 noiembrie / Participarea artiştilor Alexandra Mureşan şi Mihai Ţopescu la Bienala Europeană European Glass Context 2016 din Bornholm, Danemarca. 

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv

5 septembrie - 13 octombrie / Expoziția de fotografie „From Above" de Aviva Even Zohar la sediul institutului.

15 septembrie / „Jurnalism și jurnale de călătorie", eveniment literar de celebrare a Zilei Limbii Române, în colaborare cu Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limbă Română (AZOCLR).

15 - 17 septembrie / Participarea pianistului român Ion Baciu Jr. la Festivalul internațional Jaffa Jazz, organizat la Centrul Cultural Mandel.

25 - 29 septembrie / Lucian Ghimiși la Festivalul Internațional de Dans pentru Copii și Tineret de la Ierusalim, ajuns în acest an la ediția a II-a și desfășurat în diverse centre culturale din Ierusalim.

Institutul Cultural Român de la Varșovia

2 septembrie 2016 - 26 februarie 2017 / ICR Varşovia, partener al expoziţiei „Comori ale culturii europene tradiţionale", la Wrocław, la Muzeul de Etnografie.

15 septembrie - 15 decembrie / Introducere în cultura, istoria şi limba română - curs săptămânal în liceele poloneze (anul școlar 2016/2017).

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția

5 septembrie / Întâlnire cu scriitorul Filip Florian la Veneţia. 

14 - 26 septembrie / „Zgomotul vălurilor", expoziţie de Camelia Mirescu şi Maria Grazia Galatà.

17 septembrie / Scriitori români la Torino: întâlnire cu Doina Ruşti.

Institutul Cultural Român de la Viena

6-26 septembrie / Expoziția „Arhitectură și regalitate" la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena.

7-8 septembrie / Premiera spectacolului „Viele Grüße, Michael Kohlhaas!/Salutări, Michael Kohlhaas!" (regia Emel Heinreich).

8-18 septembrie / Simpozionul internațional de pictură „Featuring Kaisersteinbruch". 

9 septembrie - 13 octombrie / Expoziţia „Apa - Water" la galeria Daliko din Krems. 

11 septembrie / Entretien Artistique 0.1 „La formation de la Réalité/Shaping Reality" - dialog interdisciplinar Constantin Brâncuşi.

11 septembrie / Concert la Biserica Ortodaxă „Sf. Antonie" din Viena. 

18 septembrie / „Lucian Blaga şi Viena" - tur ghidat în capitala Austriei.

19 septembrie / Conferinţa Asociaţiei de Turism din Viena la sediul Institutului. 

20 septembrie - 1 octombrie / Performance-expoziţie „dLIGHT/lumen - lumina - lume" la Galeria Schleifmühlgasse 12-14 din Viena. 

21-25 septembrie / Participare românească la ediţia a patra a târgului de artă PARALLEL VIENNA derulat la Alte Post din Viena. 

22 septembrie - 2 octombrie / Premiera internaţională a filmului Două lozuri de Paul Negoescu la Festivalul Internaţional de Film de la Zürich. 

28 septembrie /Premiera austriacă a filmului documentar România: patru patrii (2015, regia şi scenariul Alexandru Solomon, producător Ada Solomon) la cinematograful Village Cinema din Viena.

29 septembrie - 2 octombrie / Turneul în Austria al Orchestrei de cameră a Filarmonicii „Oltenia" din Craiova. 

30 septembrie /Premiera austriacă a documentarului Le beau danger (2014, regia René Frölke) la cinema Filmhauskino am Spittelberg din Viena.




Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - SEPTEMBRIE 2016