Joanna Kornaś-Warwas la Festivalul „Found in Translation – Întâlnirile Traducătorilor Literari de la Gdańsk”

Joanna Kornas-Warwas la Festivalul Found in Translation - intalnirile Traducatorilor Literari de la Gdansk

În data de 6 aprilie, Institutul Cultural Român de la Varșovia va susține participarea traducătoarei Joanna Kornaś-Warwas la Festivalul Found in Translation – Întâlnirile Traducătorilor Literari de la Gdańsk, organizate în acest an.

Întâlnirile au loc o dată la doi ani, alternând cu Festivalul „Poetul European al Libertății” (a cărei laureată a fost, în 2016, Ana Blandiana). Tema fiecărei ediții este o altă zonă lingvistică: în 2013 au fost limbile scandinave, în 2015 – limba engleză. În 2017, tema va fi marea literatură creată în limbile din afara centrului (centrul înțeles ca spațiul ocupat de limbile de largă circulație). Chiar dacă, adesea, ele nu sunt deloc mici, operele create în aceste limbi trebuie să învingă de obicei mult mai multe obstacole și bariere pentru a ajunge în mâinile cititorilor interesați, comparativ cu cărțile scrise în limbile de circulație largă.

În timpul Festivalului va fi decernat Premiul pentru Traducere „Tadeusz Boy-Żeleński”, care, în premieră, în acest an va fi oferit la două categorii: pentru traducerea unei opere de sine stătătoare și pentru întreaga activitate. Premiul a fost instituit de primarul Orașului Gdańsk, în anul 2013.

Organizatorul întregii manifestări este Institutul pentru Cultură Urbană din Gdańsk.