Întâlnire a președintelui ICR, Radu Boroianu cu viceministrul Culturii din Republica Moldova, Igor Șarov

 intalnire a presedintelui ICR, Radu Boroianu cu viceministrul Culturii din Republica Moldova, Igor Sarov
Președintele ICR, Radu Boroianu, a avut joi, 15 decembrie 2016, o întrevedere cu viceministrul Culturii din Republica Moldova, Igor Șarov, în cadrul acesteia fiind trecute în revistă temele culturale comune, aflate pe agenda ambelor instituții.

Discuțiile au vizat, cu precădere, subiecte legate de colaborarea dintre Institutul Cultural Român de la Chișinău și București și Ministerul Culturii din Republica Moldova precum și parteneriatele interinstituționale pe care, atât ICR le dezvoltă în România, pentru susținerea și promovarea valorilor culturii române dincolo de Prut, dar și parteneriatele pe care Ministerul Culturii de la Chișinău le derulează în România pentru promovarea patrimoniului cultural comun.

S-a adus în discuție faptul că, în urma unui efort diplomatic comun, s-a reușit introducerea pe agenda de discuții a UNESCO a unui dosar comun legat de Covorul românesc, un deziderat de mai mulți ani și care, printr-o acțiune susținută de specialiștii din ambele state a dus la conturarea și prezentarea unui dosar unic despre un bun patrimonial al neamului românesc. Viceministrul Șarov a subliniat faptul că se dorește realizarea unui eveniment public de amploare, un Târg Național al Covorului Românesc, acțiune care să fie promovată simultan atât la București, la Muzeul Satului, cât și la Chișinău.

Președintele ICR, Radu Boroianu, a reiterat punctele discuției avute, în luna septembrie, cu Ministrul Culturii din R.Moldova, Monica Babuc, și importanța pe care o au următorii ani în agenda de programe și proiecte ale ICR - Centenarul Marii Uniri, Centenarul Dinu Lipatti și celebrarea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie) atât la București cât și la Chișinău, preluarea președinției EUNIC de către România și prezentarea unei noi viziuni de promovare culturală a Europei.

Importanța promovării culturii și a spiritualității comune vor continua și pe parcursul anului 2017 cu aceeași intensitate și valoare. Coeziunea noastră trebuie să fie puternică în așa fel încât să nu ne rupem rădăcinile care ne-au creat", a subliniat Radu Boroianu, președintele ICR.

Viceministrul Șarov a ținut să aprecieze cele mai importante evenimente derulate cu sprijinul ICR în Republica Moldova în cursul anului 2016 și anume „Reuniunii Teatrelor Naționale la Chişinău", Salonul Internațional de Carte - Bookfest din Chișinău, ediția a XXV-a și „Zilele filmului românesc", care au atras un public numeros și au fost apreciate mai ales de către tânăra generație. Astfel de evenimente sporesc coeziunea culturală și apartenența publicului la un set de valori comune, precum și dezvoltarea parteneriatelor de succes, din domeniul cultural, de pe amblele maluri ale Prutului.

La întrevedere a participat și Valeriu Turea, Minsitru-consilier din partea Ambasadei Republicii Moldova la București.