Institutul Cultural Român sprijină sărbătoarea Thaliei din Festivalul Național de Teatru

Festivalul Național de Teatru (FNT), ediția a 27-a, care se va desfășura în București în perioada 20-30 octombrie 2017, va aduce în fața bucureștenilor cea mai bogată ofertă de spectacole: 91 de reprezentații ale unor spectacole în 16 spații din Capitală. „Această ediție o dedicăm lui Victor Rebengiuc, personalitate marcantă a culturii românești, model exemplar în meserie, pe scenă și în viață“, a spus Marina Constantinescu, selecționer unic al festivalului, luni seară, la un Five o'clock FNT, la Sala Paris a Hotelului Novotel.

La întâlnire, au participat numeroase oficialități, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii și Identității Naționale, Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, Sergiu Nistor, consilier prezidențial, Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român (ICR), Mirel Taloș, vicepreședinte al ICR, Andrei Dimitriu, directorul general al Fialrmonicii „George Enescu“, Adrian Vasilescu, consilier al Băncii Naționale a României, Mihaela Păun, directorul ARCUB, Demeter Andras. directorul Casei de producție a TVR. La reuniunea informală de la Five o'clock FNT au fost prezente numeroase personalități din lumea artistică, printre care Victor Rebengiuc - actorul căruia îi este dedicată această ediție a FNT, interpreții Margareta Pâslaru și Nicu Alifantis, alături de numeroși jurnaliști și critici de teatru.

Institutul Cultural Român, care este un partener de tradiție al Festivalului Național de Teatru, va sprijini și ediția din acest an a FNT.

„Mă bucur să mă aflu aici, la această întâlnire, la invitația domnului Ion Caramitru. Cu câteva zile în urmă mă aflam la Bruxelles, unde am participat la deschiderea Festivalului Europalia, după care am fost la Paris, unde ICR a acordat Premiul Internaţional de Literatură Francofonă „Benjamin Fondane”. De asemenea, tot la Paris, în fiecare a, acordăm Premiul George Enescu unor muzicieni străini care interpretează muzica marelui nostru compozitor. Aceste conexiuni extraordinare între toate aceste manifestări de la Bruxelles, Paris și București nu sunt întâmplătoare. Iată cultura stabilește punți de legătură între oameni, artiști, țări, instituții, în contextul în care pregătim marele programe dedicate marcării Centenarului României moderne, exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene și Festivalului Europalia 2019. Cu atât mai mult, ne bucurăm că Bucureștiul se află, prin acest Festival Național de Teatru si prin alte manifestări, pe harta culturală a lumii. În calitate de președinte a Institutului Cultural Român, o instituție care exportă cultura românească în lume, reafirm că este o mare bucurie să fim parteneri ai Festivalului Național de Teatru “, a declarat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

„ În timpul acestei sărbători a Thaliei, îi vom putea vedea pe cei mai reprezentativi artiști. Prin reprezentanțele ICR din străinătate putem itinera aceste valori și îi putem vedea pe acești mari actori și pe marile scene ale lumii. Este o misiunea a ICR pe care dorim să o onorăm, fiind alături de promovarea marilor valori culturale. Vă urmăm succes în acest impresionant maraton al Thaliei, suntem bucuroși să fim partenerii dumneavoastră“, a subliniat doamna Liliana Țuroiu.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a apreciat că viața culturală a orașului este extrem de importantă și toți locuitorii trebuie să-i prețuiască, „mai ales când sunt în viață“, pe actorii, regizorii și oamenii care fac posibile evenimente precum Festivalul Național de Teatru. „Mă bucur că și din poziția de ministru am putut fi aproape de acest maraton al teatrului. Festivalul Național de Teatru este un mare eveniment: 91 de spectacole în 11 zile chiar este un efort de organizare fantastic“, a declarat și ministrul culturii Lucian Romașcanu.Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a transmis, în cadrul conferinței de presă, mesajul președintelui Klaus Iohannis, sub al cărui patronaj se desfășoară festivalul. „Acest patronaj salută rolul fundamental al artei, al culturii, al artei în special, în păstrarea valorilor și în păstrarea unei normalități a societății“, a spus Sergiu Nistor.

Producțiile din cadrul FNT aparțin unui număr de 40 de teatre din București și din țară, acestora adăugându-li-se trei spectacole din străinătate: „Hamlet / Collage“ după W. Shakespeare, adaptare și regie Robert Lepage, producție a Teatrului Națiunilor, Moscova, Rusia, care va fi prezentat pe 20 octombrie, în deschiderea FNT; "Romeo și Julieta" de Serghei Prokofiev, după W. Shakespeare, producție a Companiei Ballet Preljocaj din Franța, prezentat pe 29 octombrie; "Să trăiești orice ar fi (Barbara)" / "Vaille Que Vivre (Barbara)", o colaborare artistică Vincent Huguet & Chris Gandois, producție Les Visiteurs du soir în coproducție cu L'Onde Theatre Centre d'art de Velizy-Villacoublay, spectacol prezentat pe 30 octombrie, în închiderea FNT. Spectacolele vor putea fi văzute la Teatrul Național "I.L.Caragiale", Teatrul Odeon, Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra", Teatrul "Nottara", Teatrul Mic, ARCUB, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, Teatrul ACT, Teatrul Excelsior, Teatrul de Artă București, Green Hours, Replika, Linotip, Spice Club & Pub, Creart.