ICR, partener al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ediția 2016

ICR, partener al Festivalului International de Teatru de la Sibiu, editia 2016

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu reunește anul acesta nume mari din artele spectacolului, transformând orașul Sibiu, în perioada 10-19 iunie 2016, într-o imensă scenă. Conform tradiției, Institutul Cultural Român este partener al festivalului.

FITS reunește evenimente culturale variate. Nu mai puțin de 452 de momente distincte se află în programul extrem de generos propus de organizatori: spectacole de teatru indoor și outdoor, muzică, filme, expoziții, lansări de carte, spectacole-lectură, conferințe și conferințe speciale, dans, performance, circ contemporan, ateliere. De asemenea, este de remarcat „Întâlnirea școlilor de teatru", o secțiune specială, dedicată spectacolelor de teatru și dans puse în scenă în cadrul mai multor Universități din România și din afara țării: SUA, Republica Moldova, Croația, Polonia, Marea Britanie și Bulgaria. 

Alături de sutele de evenimente la care sunt așteptați zeci de mii de spectatori și participanți în fiecare zi, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu propune și evenimente conexe, precum:

- Bursa de Spectacole, un eveniment unic în domeniul cultural din România, care are o istorie de două decenii și aduce împreună directorii celor mai importante instituții culturale din România, Europa, Asia, managerii festivalurilor de artele spectacolului, reprezentanții celor mai puternice centre culturale din lume, artiști tineri extrem de valoroși. 

- Ziarul Vertical vol. 4, un proiect unic în practica artistului Dan Perjovschi, dar și în România, o platformă de artă urbană ce face o cronică vie a locuitorilor din oraș prin intervenții site-specific cu desene de tip comentariu social. Zidul de lângă Teatrul Național din Sibiu devine o colecție nemuzeală care formează noua poezie urbană. 

- Aleea Celebrităţilor, care este concepută ca un loc permanent de recunoaştere a contribuţiilor aduse de diverse personalități de renume mondial, precum şi un tribut adus realizărilor în domeniul cultural şi artistic din Sibiu sau în legătură cu acesta. Deşi este inspirată de celebra Walk of Fame de la Hollywood, Aleea Celebrităţilor din Sibiu este gândită ca un eveniment cultural, ceea ce îi conferă o personalitate proprie, dar și unicitate locului. 

„Ar trebui să vorbim câteva ore, poate chiar zile despre tot ce înseamnă noutăți în festival pentru că, să nu uităm, vorbim despre 452 de evenimente. Este o cifră uriașă, care poziționează festivalul de la Sibiu pe primul loc în lume, fiind nenumărate nume care ajung pentru prima dată la Sibiu. Vorbim de la Tim Robbins până la Christoph Marthaler, de la Ludovic Lagarde -- La Comedie de Reims până la Antonio Andrade Flamenco, de la Finzi Pasca la cea mai importantă companie de teatru Noh din lume, Yamamoto Noh Theater care este și sub patronaj UNESCO. Sunt nume extraordinare, de la Gecko la Aditi Mangaldas Dance Company, de la Scottish Dance Theatre până la Inbal Pinto. Korunovas vine pentru prima dată la festival. Tot pentru prima dată vine Thomas Ostermeier, vine Alvis Hermanis, Luk Perceval. Sunt nume râvnite de toată lumea", a anunțat Constantin Chiriac, potrivit Agerpres. Președintele festivalului de la Sibiu, Constantin Chiriac, a precizat că ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) va demonstra că această manifestare culturală este dedicată, de fapt, nu doar teatrului ci „artelor spectacolului".

Programul ediției poate fi consultat la www.sibfest.ro