Filmul „Polițist, adjectiv” aplaudat în cadrul deschiderii cinematecii românești la ICR Beijing

Filmul Politist, adjectiv aplaudat in cadrul deschiderii cinematecii romanesti la ICR Beijing

În data de 20 aprilie 2016, la ICR Beijing, a avut loc Deschiderea „Cinematecii Românești" în prezența renumitului regizor român Corneliu Porumboiu și a regizorului și profesorului chinez Wang Yao.

Domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, a deschis acest eveniment, urându-le bun venit participanților și prezentându-i pe cei doi invitați de onoare, Corneliu Porumboiu și Wang Yao. Prelegeri despre filmul românesc au fost susținute de către regizorul român și chinez și au avut loc discuții despre filmele românești ale „Noului val", despre cariera și filmele premiate ale regizorului român.

Corneliu Porumboiu, regizor premiat internațional, cunoscut și de publicul chinez, a răspuns la toate întrebările pe care le-au pus participanții și a oferit interviuri mass-mediei.

Evenimentul organizat de ICR Beijing a înregistrat un real succes, iar filmul „Polițist, adjectiv", în regia lui Corneliu Porumboiu, care a fost prezentat cu subtitrare în limba chineză, a fost aplaudat la finalul vizionării. Publicul numeros, peste o sută de persoane, printre care s-au numărat profesori și studenți de la Academia de Film din Beijing, a plecat mulțumit și bucuros de la această acțiune.

Corneliu Porumboiu se află în perioada 16 - 23 aprilie 2016 la Beijing cu ocazia celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film de la Beijing, fiind invitat în calitate de membru al juriului alături de Teddy Chan din Hong Kong, regizorul german Florian Henckel von Donnesmark, regizorul japonez Yojiro Takita, regizorul bosnian Danis Tanovic și actrița chinezoaică Xu Qing. Președintele juriului este Brett Ratner, renumitul regizor american al filmului „X-Men" și producătorul filmului premiat cu Oscar, „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass".

Pe perioada festivalului, domnișoara Ema Stoian, doctorantă la Academia de Film de la Beijing, se ocupă de regizorul român, cât și de ceilalți membri ai juriului festivalului. 

În cadrul acestui important eveniment, s-au prezentat patru filme românești: „Comoara" în regia lui Corneliu Porumboiu și „Un etaj mai jos" în regia lui Radu Muntean (în afara competiției), „Aferim" în regia lui Radu Jude a concurat pentru „Premiul Tiantan", iar „Boxul" în regia lui Florin Șerban la secțiunea „Forward Future".

„Polițist, adjectiv" este un film polițist românesc (dramă) realizat de către regizorul Corneliu Porumboiu, în anul 2009. În distribuție fac parte Dragoș Bucur, Vlad Ivanov, Irina Săulescu, Ion Stoica, Ian Raiburg, compozitorul și interpretul melodiei „Ce seară minunată!". Filmul „Polițist, adjectiv" a fost distins la Festivalul de la Cannes în 2009, cu Premiul FIPRESCI și cu Premiul Juriului, pentru secțiunea „Un Certain Regard". A câștigat Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), de la Cluj-Napoca, a primit mențiunea specială a juriului la cea de-a 20-a ediție a Festivalului de Film de la Ljubljana, Slovenia (2009), premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul l'Alternativa - Barcelona (2009), premiul trofeul „Taurul de Aur" la cea de-a XV-a ediție a Festivalului pe Roți, Artvin-Turcia (2009) și premiul Gopo pentru cel mai bun film de lung metraj în anul 2010.

CORNELIU PORUMBOIU, absolvent al UNATC, Facultatea de Regie, este un renumit tânăr regizor și scenarist român cu numeroase premii naționale și internaționale, precum premiul II la secțiunea Cinefondation la Festivalul de la Cannes cu scurt-metrajul „Călătorie la oraș", premiul Caméra d'Or și trofeul „Transilvania" la TIFF 2006 pentru filmul „A fost sau n-a fost?" (2006), premiul Gopo pentru cea mai bună regie în cadrul galei Premiilor Gopo pentru filmul „A fost sau n-a fost?" (2007). În anul 2014, filmul „Cel de-al doilea joc" a avut premiera mondială la Berlinale Forum. În anul 2015, s-a întors de la Cannes cu premiul „Un certain talent" pentru filmul „Comoara", apoi la Festivalul Internațional de la Sarajevo și la Festivalul de Film Internațional Transilvania, regizorul a primit „Premiul pentru cel mai bun film românesc" pentru acest film.

WANG YAO, lector universitar în cadrul Academiei de Film din Beijing,specializat pe cinematografia Est-europeană și membru al juriului Festivalului Internațional de Film de la Beijing în anii 2012 și 2016, este regizor, critic de film și scenarist.

A fost regizor și scenarist la ICastle Studio din Beijing și a semnat regia și scenariul la filmele „When the Rain Falls on Unnamed Lake (2015)", „There They Were" (2010), „A Personal Statement of Growth" (2006).

Are doctoratul în Teoria Artei și Producției Cinematografice cu teza de disertație, Romanian Cinema in 21st century: New Wave, Minimalism and „Ostlaghia", master în literatură la Studii Industriale Culturale din cadrul Universității din Beijing cu teza Research of Mainland China Cities' Movie Box Office: a Data Structure Model.

A scris articole, precum „Miklós Jancsó's Cinema Art and His Era" și „Film as Brain: New though of cinema in Spike Jonze's works" în Revista Contemporary Cinema , „A Review to the cinemas of Eastern European Countries" (2009-2013) în Ziarul Academiei de Film din Beijing, in Contemporary Cinema etc.