Festivalul de artă urbană Walk & Talk 2017

În perioada 14-29 iulie 2017 va avea loc la Ponta Delgada, Insulele Azore, a VII-a ediție a festivalului internațional de artă urbană Walk & Talk, organizat de Asociația Anda&Fala – Interpretação Cultural. La invitația organizatorilor portughezi și cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, Diana Marincu va fi prezentă anul acesta în insulele Azore și va curatoria expoziția principală a festivalului, pe care a intitulat-o „Message in a bottle”.

Expoziția include artiști vizuali din 3 țări: România (Silvia Amancei, Bogdan Armanu, Răzvan Anton, Ciprian Mureșan, Larisa Sitar, Diana Vidrașcu), Israel (Belu-Simion Făinaru, artist român stabilit în Israel) și Portugalia (Vera Mota).

Expoziția „Message in a Bottle” pornește de la mitologia insulei și romantismul gestului de a trimite un mesaj în mare fără a aștepta un răspuns sau un rezultat. În acel mesaj se pot regăsi speranțele, confesiunile și disperările celui care face acest gest, dar și urmele unei existențe total necunoscute pentru cel care (poate) găsește acel mesaj. Expoziția propusă pentru festivalul Walk&Talk este gândită ca o capsulă a timpului, în care lucrările artiștilor vorbesc despre momentul actual, problematizând ideea unui receptor fictiv sau necunoscut la care ar putea ajunge mesajele lor. Prin obiect, instalație, desen și video, artiștii invitați își conturează propria relație cu timpul și cu acel destinatar din viitor la care urmele gesturilor lor vor ajunge (poate) la un moment dat. Faptul că spațiul fizic al expoziției este un fost oficiu poștal, contribuie la coincidențele pe care adesea un mesaj găsit întâmplător le poate stârni în viața celui la care ajunge.

Diana Marincu este curator și critic de artă. A absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design din Timișoara și masteratul secției de Istoria și Teoria Artei la Universitatea Națională de Arte din București. Este în prezent doctorand la aceeași universitate cu o cercetare a discursurilor curatoriale despre identitate și periferie, construite în jurul unor criterii geografice în expozițiile de mari dimensiuni și bienale. Începând cu 2013, colaborează cu Fundația Plan B din Cluj și cu Fabrica de Pensule. Este inițiatoarea programului curatorial Domino. În prezent, pregătește împreună cu Ami Barak bienala Art Encounters 2017, Timișoara și Arad, intitulată Viața – mod de întrebuințare. Cele mai recente expoziții ale sale includ: Povestind imagini/ Imaginând povești, expoziție de grup, Domino Cluj (2017); M (Teodor Graur și Cristian Rusu), Plan B Cluj (2016); Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate, unul dintre cele două proiecte naționale reprezentând România la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de artă de la Veneția, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia (2015).

Walk & Talk este un festival internațional de artă urbană care reușește să transforme anual insula São Miguel într-o scenă privilegiată pentru arta contemporană. Aflat la cea de-a VII-a sa ediție, evenimentul propune o gamă largă de manifestări artistice în spații publice și un program dinamic de expoziții, muzică, performance, dans, laboratoare și rezidențe, ateliere de lucru și întâlniri tematice. Caracterizat esenţialmente prin reprezentări artistice stradale, festivalul a condus la crearea unei comunităţi artistice în Azore şi a transformat insula São Miguel într-un muzeu deschis de artă contemporană, cu diverse şi prestigioase intervenţii artistice internaţionale.