EXPOZIŢIE DE FOTOGRAFIE ŞI LANSAREA ALBUMULUI „RĂZBOIUL CEL MARE. FOTOGRAFIA PE FRONTUL ROMÂNESC 1916-1919” , DE ADRIAN-SILVAN IONESCU

Loc: Galeria ICR Berlin, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin.

Vernisaj,  lansare de carte şi prelegere de Adrian-Silvan Ionescu:  08. iulie 2016, orele 19.30 - 21.30.

Acești fotografi și cameramani - campioni ai imaginilor expresive, ale fotografiei impecabil încadrată facută sub focul inamical  subiectelor interesante și, uneori, chiar și pline de umor - nu au nici nume și nici un chip - chiar mai puțin decât subiecții lor,  soldati obişnuiţi, aviatori, marinari și pușcași din linia întâi, sprijinindu-se de parapetul tranșeelor cu privirea vigilentă îndreptată spre inamic. Cel mult putem întrezări colțul unei tunici sau o haina sprijinită de trepied. Asemenea muncii lor colective, şi ei sunt anonimi. Şi-au pus viața în pericol, la fel ca și soldații ale căror imagini le-au imortalizat, în scopul de a produce lucrări de mare valoare documentară şi istorică. În felul lor, fotografii și subiectele sale, au contribuit în egală măsură la crearea României Mari.

Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei, este cercetător ştiinţific gradul I. A absolvit în anul 1975 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu", secţia Istoria şi Teoria Artei, iar în 1997 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe istorice - specialitatea istorie modernă universală. A lucrat ca muzeograf, consilier cultural, cercetător ştiinţific. Din anul 1986 a început să-şi desfăşoare activitatea didactică în învăţământul superior de artă, find în prezent profesor asociat la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi conducător de doctorat. Domenii de specializare: istoria artei româneşti şi universale, sec. XIX; etnografie şi artă populară românească (icoane pe sticlă şi pe lemn, recipiente pentru praf de puşcă, ceramică); etnografie extra-europeană (Africa, America de Nord); istoria costumului civil şi militar; istoria fotografiei şi a filmului.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 16 septembrie, cu excepţia lunii august. 

Programm: Ma.-Vi. 14.00-18.00.

Expoziţie îngrijită de Adrian-Silvan Ionescu