Expoziția „Tristan Tzara – Omul aproximativ” la Muzeul de artă modernă și contemporană din Strasbourg

Expozitia Tristan Tzara - Omul aproximativ la Muzeul de arta moderna si contemporana din Strasbourg

Prima mare expoziție dedicată personalității scriitorului Tristan Tzara (1896, Moinești -1963, Paris) a avut loc în perioada 24 septembrie 2015 - 17 ianuarie 2016 la Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Strasbourg, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Bruxelles.

La vernisajul din 23 septembrie 2015 au luat parte, printre alții, președintele Institutului Cultural Român, dl. Radu Boroianu, și doi specialiști români care au colaborat la catalogul expoziției: academicianul Eugen Simion și profesorul Ion Pop. Comisarul general al expoziției a fost Serge Fauchereau, istoric al artei, bun cunoscător al peisajului cultural românesc, cu colaborarea directoarei Muzeului de artă modernă și contemporană din Strasbourg Estelle Pietrzyk și a lui Henri Béhar, profesor universitar emerit de literatură franceză și editor al seriei de opere complete Tristan Tzara.

Fondator al mișcării dadaiste, în 1916 la Zürich alături de alți artiști internaționali refugiați în Elveția neatinsă de suflul distrugător al Primului Război Mondial, iconoclastul avangardist Tristan Tzara s-a ilustrat ca poet, eseist, dramaturg, critic literar și de artă, regizor, ziarist, compozitor și animator fervent al vieții culturale și sociale. Expoziția propune o lectură cronologică a unui ansamblu de 450 de opere ale artiștilor apropiați lui Tzara (între care românii Brâncuși, Victor Brauner, Maxy, Marcel Iancu, Perahim, dar și Hans Arp, Chirico, Dali, Duchamp, Man Ray, Matisse, Picasso, Zadkine), importante mărturii documentare, precum și evocarea copilăriei și adolescenței artistului, petrecute în România. Manifestarea este clasată de interes național de către Ministerul Culturii din Franța și beneficiază prin urmare de un generos sprijin excepțional din partea statului francez.